Υπόθεση Ρακέτε: Δίκη σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι

VK Magazine VK Magazine9 Ιούν 2022

Νέα δικαστική περιπέτεια για τον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, καθώς στο Μιλάνο ξεκινά η δίκη σε βάρος του για δυσφήμιση της πρώην κυβερνήτη του πλοίου «Sea Watch 3», Καρόλα Ρακέτε. Πρόκειται για την νεαρή γυναίκα από τη Γερμανία, η οποία στις 29 Ιουνίου του 2019 μετέφερε 53 μετανάστες στην Λαμπεντούζα. Εκεί περίμεναν επί δυο εβδομάδες να τους δοθεί άδεια να αποβιβαστούν σε ένα ασφαλές λιμάνι. Προσεγγίζοντας την προκυμαία, η Ρακέτε είχε συγκρουστεί με ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας και είχε τεθεί για λίγες ώρες υπό κράτηση.

Η Γερμανίδα καπετάνιος αθωώθηκε από κάθε κατηγορία, αλλά ο Σαλβίνι είχε σπεύσει να της επιτεθεί μέσω διαδικτύου, στο Twitter και στο Facebook. Tώρα θα πρέπει να απολογηθεί ενώπιον των δικαστών της ιταλικής συμπρωτεύουσας, για εκφράσεις όπως «αυτή η αυθάδης καπετάνιος ασκεί πολιτική σε βάρος μερικών δεκάδων μεταναστών» και «πρόκειται για μια πλούσια, κακομαθημένη κομμουνίστρια».

«Περίεργο, εγώ πρέπει να δικαστώ, ενώ μια Γερμανίδα εμβόλισε πλοιάριο της ιταλικής αστυνομίας. Δεν ξέρω αν στην Γερμανία θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο», δήλωσε ο γραμματέας της Λέγκα. Πολλοί σχολιαστές, όμως, του υπενθυμίζουν ότι τα αδικήματα δεν κρίνονται βάσει της υπηκοότητας των πολιτών.

Δύσκολη περίοδος πολιτικά για τον Ματέο Σαλβίνι

Στο μεταξύ, ο Ματέο Σαλβίνι περνά και μια δύσκολη φάση για αμιγώς πολιτικούς λόγους. Η προσπάθειά του να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ουκρανική κρίση με ένα ενδεχόμενο ταξίδι του στην Μόσχα προς το παρόν έχει αποτύχει, ενώ πολλοί τον κατηγορούν για διαρκή «φιλοπουτινισμό». Ο ίδιος επιμένει ότι τον ενδιαφέρει μόνον να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά η επιλογή του να ποντάρει, ως ενδεχόμενο συνομιλητή, στον Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, δεν ήταν από τις ευφυέστερες, λόγω και των τελευταίων δηλώσεων του Ρώσου πρώην προέδρου.

Την ίδια ώρα, η Λέγκα βρίσκεται στο 15% της πρόθεσης ψήφου, ενώ τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας ξεπερνούν το 22%. Είναι σαφές δηλαδή, ότι ο Σαλβίνι κινδυνεύει να χάσει οριστικά την ευκαιρία να ηγηθεί της ιταλικής συντηρητικής παράταξης. Εκτός κι αν πείσει τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δώσει πράσινο φως στην συγχώνευση της Φόρτσα Ιτάλια με την Λέγκα. Αλλά αυτό θα απαιτούσε πρώτα μια ξεκάθαρη και θεαματικά μετριοπαθή στροφή του Ιταλού πρώην υπουργού Εσωτερικών και επικεφαλής της μέχρι πρότινος τοπικιστικής «Λέγκα του Βορρά».

Πηγή: Deutsche Welle

VK Magazine

VK Magazine