Ανοίγει τις πύλες της η ερειπωμένη «Βίλα Ιόλα» λίγο πριν αποκτήσει ξανά ζωή

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καλοφωτιά

Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια χωρίς τον Αλέξανδρο Ιόλα, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην Τέχνη, που πίστεψε στην καλλιτεχνική δημιουργία χωρίς διακρίσεις και όρια και που οραματίστηκε ένα Οικουμενικό Κέντρο Τεχνών που θα αγκαλιάζει όλους τους καλλιτέχνες και όλα τα είδη τεχνών.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, κύριος πλέον της κατοικίας του Ιόλα, με στόχο να κάνει το όραμά του πραγματικότητα, δίνει το στίγμα της πορείας που θέλει να χαράξει και πρωτοπορεί δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό πενθήμερο από τις 15 έως 19 Ιουνίου 2022, όπου θέατρο και κινηματογράφος ανταμώνουν, χαρίζοντας στο κοινό ένα πολιτιστικό ταξίδι και μια μελλοντική προσδοκία.

Με αφορμή την έναρξη του Φεστιβάλ «Οι τέχνες ανταμώνουν» («The arts Meet») η γράφουσα μίλησε με το Δήμαρχο, κ.Βασίλη Ζορμπά, καθώς και με τον Αντιδήμαρχο Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Διοικητικών Υπηρεσιών, κ.Ιωάννη Αργυρό για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της πολιτιστικής αυτής συνάντησης, όπως και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με την επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένη «Βίλα Ιόλα» επί της οδού Δημοκρατίας 8, που μετά το θάνατο του λαμπερού ιδιοκτήτη της, λεηλατήθηκε και αφέθηκε στη μοίρα της…

Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής – Βασίλης Ζορμπάς

«Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής ανοίγει και πάλι τις πύλες της “Βίλας Ιόλα” για ένα πενθήμερο αντάμωμα τεχνών με κινηματογράφο και θέατρο. Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα που προοιωνίζει πολλές αντίστοιχες εκδηλώσεις στο μέλλον.

Ο χώρος αυτός πριν από 35 χρόνια και όσο ζούσε ακόμη ο Ιόλας, στέγαζε περισσότερα από 10.000 εκθέματα σπουδαίων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Μετά το θάνατό του δυστυχώς λεηλατήθηκε και βανδαλίστηκε χωρίς προηγούμενο. Πλέον αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου μας και σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασής του. Υπολογίζουμε, ότι αν όλα πάνε καλά, θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορεί να παρουσιαστεί στο κοινό, σε περίπου τρία χρόνια».

Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη & Διοικητικών Υπηρεσιών Αγίας Παρασκευής – Ιωάννης Αργυρός

«Λίγο πριν από τη δημοπράτηση της ανάπλασης της «Βίλας Ιόλα» είμαστε υπερήφανοι που η πόλη μας θα αποκτήσει μελλοντικά ένα σπουδαίο κέντρο τεχνών και πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας («Alexandros Iolas Cultural Center») και όχι απλά ένα πνευματικό κέντρο της γειτονιάς.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές αυτού του σπουδαίου καλλιτεχνικού πενθημέρου, τόσο τους καλλιτέχνες, όσο και τους εθελοντές, χωρίς τους οποίους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ:

*Θεατρική παράσταση 15 & 16 Ιουνίου, 9.30 μ.μ.

«Άγιος Χριστοφόρος»

Ο ανατρεπτικός βίος του Αγίου Χριστοφόρου που χρονολογείται στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. αποτέλεσε έμπνευση για τον Χριστόφορο Αντωνιάδη, ο οποίος καταπιάνεται με την 5η κατά σειρά βιογραφία (Alexandros Iolas, Imperator Caligula, My Dear Andy Warhol,  Amadé: The Real Mozart) αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Αν επέλεγα να διηγηθώ στον τετράχρονο ανιψιό μου μια ιστορία, πίστης, διαφορετικότητας, αγάπης και συγχώρεσης θα ήταν αυτή. Η ζωή του μάρτυρα Χριστοφόρου».  Μετά το πρώτο ανέβασμα της σουρεαλιστικής avant-garde performance, στην Ιερά Μονή Βλατάδων, το μοναδικό σε λειτουργία βυζαντινό μοναστήρι εντός της Θεσσαλονίκης, που άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε  για πρώτη φορά μια θεατρική παράσταση, το έργο παρουσιάζεται στην Αθήνα, στη «Βίλα Ιόλα», δίνοντας την ευκαιρία στους θεατές να ταξιδέψουν σε μια ιστορία που φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ.

 Υπόθεση έργου:

«Ο Ρέπροβος, μέλος μια ανθρωποφαγικής φυλής, έχοντας αντισυμβατική όψη και μη διαθέτοντας την ικανότητα της ανθρώπινης ομιλίας, διασχίζει την κόλαση, παλεύει με τον εσωτερικό του κόσμο μα και με τους γύρω του αναζητώντας διαρκώς το φως,  συναντάει τον Χριστό, βαπτίζεται, γίνεται ρήτορας τρανός και υπερασπιστής της πίστης του εμπνέοντας τα πλήθη,  αντιτάσσεται στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Δέκιο και στην απάνθρωπη διακυβέρνηση του και στο τέλος αποκεφαλίζεται , μένοντας στην ιστορία ως ο Άγιος Χριστοφόρος (ο φέρων τον Χριστό)».

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Αντωνιάδης

Σκηνικά: Μαρία Καβαλιώτη

Κοστούμια: A.Family

Custom-made Headpieces: Despotnia

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Φιλιακούδης

Εικαστικό Αφίσας: Γιάννης Ευθυμιάδης

Επιμέλεια Αφίσας: Γεράσιμος Κοιλάκος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Τσιαούση

Teaser-Promo Fotos: DK Productions

Production Manager: Αλέξανδρος Καραμανλής

Τεχνικός εξοπλισμός: Encore Sound Light Vision

Άγιος Χριστοφόρος ο Χριστόφορος Αντωνιάδης

*Κινηματογράφος 17 Ιουνίου, 9.30 μ.μ.

«Iolas Wonderland»

Ένα υβριδικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ, άκρως σουρεαλιστικό, είναι το πρώτο κινηματογραφικό τόλμημα του Χριστόφορου Αντωνιάδη. Το ντοκιμαντέρ επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε σε Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τον Ιούνιο του 2021.

Το «Iolas Wonderland», είναι η αναζήτηση του χαμένου ονείρου, με όχημα τη ζωή,  ενός ανθρώπου που πίστεψε ότι μπορεί να καταφέρει το αδύνατο. Ο Αλέξανδρος Ιόλας , ένας ταλαντούχος πιανίστας, κορυφαίος χορευτής μπαλέτου και ιμπρεσάριος της τέχνης, που η ζωή του ήταν σαν παραμύθι αλλά ο θάνατος του σαν τον επίλογο αρχαίας τραγωδίας, μπορεί ακόμα, πολλά χρόνια μετά το θάνατό του, να αποτελέσει έμπνευση για έναν καλλιτέχνη.

Ρεαλισμός και σουρεαλισμός μπλέκονται σε ένα γαϊτανάκι αισθήσεων και παραισθήσεων, η πολυσυζητημένη ζωή του Ιόλα ξετυλίγεται, αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές και φωτίζονται λεπτομέρειες που καθόρισαν την πορεία του.

Ταυτότητα ντοκιμαντέρ:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Αντωνιάδης

Πρωτότυπη Μουσική: Menex

Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιώργος Κόγιας

Production Designer: Μαρία Καβαλιώτη

Σχεδιασμός Ήχου: Τάσος Καραδέδος

Ήχος: Ελένη Καβούκη

Costume designers: Erifilli Nikolopoulou ,Vassilis Emmanuel Zoulias

Νυφικά: Eva Kanelaki

Headpieces – Accessories: Despotnia

Make up-Hair: Βάσια Παπακωνσταντίνου

Αφίσα: Γεράσιμος Κοιλάκος

Trailer: Εβίτα Παπαναρέτου

Διευθυντής Παραγωγής: Αλέξανδρος Καραμανλής

Εμφανίζονται οι: Δωροθέα Μερκούρη, Χριστόφορος Αντωνιάδης, Χριστιάνα Αντωνιάδου, Εβελίνα Εμβαλωμένου, Ρωμανός Χατζηπαναγιώτου, Αδαμαντία Θεοφιλάκου, Πέγκυ Κανελάκη, Γιούλη Τσινάκη, Άννα Λιανοπούλου, Εύα Κανελάκη, Γιάννης Τυροβόλας, Elia Al Haddad, Αλέξανδρος Φιλιακούδης και ο Alex Kavvadias

Αφηγητής ο Νίκος Σταθούλης (βιογράφος του Α.Ιόλα, οι προσωπικές αφηγήσεις και οι μαρτυρίες του οποίου αποτέλεσαν και την έμπνευση για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ).

*Θεατρική παράσταση 18 & 19 Ιουνίου, 9.30 μ.μ.

«Amadé: The Real MOZART»

Η performance «Amadé: The Real MOZART», μετά τις sold out παραστάσεις στο «MOMus- Πειραματικό Κέντρο Τεχνών», στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του μουσείου για τη νέα χρονιά αλλά και την επιλογή του Δήμου Θεσσαλονίκης για να πλαισιώσει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της πόλης 2022»,  έρχεται σε μια ακόμα πιο σουρεαλιστική εκδοχή της.

Υπόθεση έργου:

«Σάλτσμπουργκ. 27 Ιανουαρίου. Ημέρα γενεθλίων του Μότσαρτ. Ένα Διονυσιακό δείπνο στην αυτοκρατορική αυλή. Οικοδεσπότης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φον Κολορέντο. Επίτιμος προσκεκλημένος ο μουσικός της αυλής, Ιωάννης Χρυσόστομος Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ. Για να εξυμνηθεί για τις υπηρεσίες του ή για να τιμωρηθεί για τις επιλογές του;

Μέσα σε μια γιορτινή νύχτα…

Ξετυλίγεται το κουβάρι της ζωής του μουσικοσυνθέτη που δε φοβήθηκε να επαναστατήσει κόντρα στα μουσικά και όχι μόνο στερεότυπα της εποχής. Έσπασε τα σίδερα του χρυσού κλουβιού που τον είχαν τοποθετήσει ως προϊόν επίδειξης και διέσχισε τους δικούς του ουρανούς. Ο σκανδαλιάρης, αθυρόστομος, αιώνιος έφηβος, αυτή η σκοτεινή μουσική ιδιοφυΐα με τις πανανθρώπινες ανησυχίες, αυτοσαρκάζεται, ερωτεύεται, αποθεώνει το ταλέντο του, ασπάζεται τον τεκτονισμό, αυτομαχαιρώνεται και θεραπεύει τις πληγές του με τη μαγική δύναμη των χεριών του.»

Τι λες θα είσαι ένας από αυτούς που θα καθίσουν σε αυτό το τραπέζι;

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Αντωνιάδης

Κοστούμια: A.Family

Headpieces-Accessories: Despotnia

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Φιλιακούδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ειρήνη Τσιαούση

Production Manager: Αλέξανδρος Καραμανλής

Promo Fotos: Despotnia & Ρωμανός Χατζηπαναγιώτου

Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ ο Χριστόφορος Αντωνιάδης

Πληροφορίες Φεστιβάλ:

Είσοδος Ελεύθερη

Κρατήσεις Θέσεων: buytickets.at/iolas2022

Τηλ. Επικοινωνίας: 2132004605, iolas2022@agiaparaskevi.gr

Οργάνωση:

-Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Ιωάννης Αργυρός

-Επιτροπή Διαχείρησης Βίλας Ιόλα

Επιμέλεια & Συντονισμός:

-Κατερίνα Τσίγα

-Εθελοντική Ομάδα Αγίας Παρασκευής

Βίκυ Καλοφωτιά

Βίκυ Καλοφωτιά

Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.