Οδηγίες προστασίας παρέχει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με αφορμή την αύξηση της θερμοκρασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, στην Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες, εκδόθηκε και σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας.
Οι καρδιολόγοι επισημαίνουν πως τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ειδικά οι καρδιοπαθείς, είναι τα εξής:
Γενικές οδηγίες:
-Αποφυγή του ηλίου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (11.00-16.00).
-Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άθλησης, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία.
-Αποφυγή των πολύωρων ταξιδιών με αστικά μέσα συγκοινωνίας κατά τη διάρκεια της υψηλής ζέστης.
-Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1,5 – 2 λίτρα).
-Αποφυγή των μεγάλων γευμάτων.
-Περιορισμός των οινοπνευματωδών ποτών όπως και των ποτών που περιέχουν πολλή καφεΐνη• Εάν η εφίδρωση είναι μεγάλη, προσθήκη αλατιού σε μικρές ποσότητες στη διατροφή για να εξισορροπηθεί η απώλεια ηλεκτρολυτών.
-Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών.
-Κατά τη διάρκεια της ημέρας αρκετά ντους με χλιαρό νερό.
-Τροποποίηση της αντιυπερτασικής αγωγής. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη.
-Τροποποίηση της αγωγής καρδιακής ανεπάρκειας. Αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων, όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.
-Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας. Κάθε καρδιοπαθής πρέπει οπωσδήποτε να έχει όλα τα απαραίτητα φάρμακα που χρειάζεται μαζί του, το όνομα και τα τηλέφωνα του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.