Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για να διαμαρτυρηθούν για τη θανάτωση ενός χιμπατζή, μετά τη διαφυγή του ζώου από το κλουβί του.
Ήταν ο μεγαλύτερος από τους εννέα χιμπατζήδες που ζούσαν εκεί, ηλικίας 27 ετών και ύψους περίπου 1,80 μέτρα. Το άτυχο ζώο κατάφερε να περάσει πάνω από τα ψηλά ηλεκτροφόρα σύρματα και βγήκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου. Οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου χώρου δεν μπόρεσαν να το πιάσουν και έτσι αποφασίστηκε η θανάτωσή του προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Μάλιστα, το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, ο οποίος έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.
Με αφορμή το άδοξο τέλος του συγκεκριμένου χιμπατζή στην Ελλάδα, παρατίθεται η ιστορία ενός άλλου, με το όνομα Όλιβερ, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1958 στο Κονγκό και ήταν διαφορετικός από τους υπόλοιπους του είδους του. Τον αποκαλούσαν «υβρίδιο» (το αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων) ανθρώπου και χιμπατζή και σε ηλικία δύο ετών τον ανακάλυψαν και τον πήραν μαζί τους οι εκπαιδευτές ζώων, Φρανκ και Τζάνετ Μπέργκερ.
Είχε φωτεινά μάτια, περπατούσε με τα δύο του πόδια και είχε ανθρώπινες συνήθειες. Κάθε πρωί έπινε καφέ και το βράδυ συνήθιζε να πίνει μαζί τους κοκτέιλ. Τους βοηθούσε στις δουλειές του σπιτιού, τάιζε τα υπόλοιπα ζώα και χρησιμοποιούσε τα γεωργικά εργαλεία, ακριβώς όπως οι άνθρωποι. Όπως είχε αποκαλύψει η Τζάνετ, όταν ο Όλιβερ έγινε 16 ετών, έδειχνε να ελκύεται από εκείνη και επιθυμούσε να έχουν ερωτική σχέση. Αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκε να τον πουλήσει σε έναν δικηγόρο, τον Μάικλ Μίλερ, ο οποίος με τη σειρά του τον πούλησε ως έκθεμα σε ένα θεματικό πάρκο στην Καλιφόρνια.
Ο Όλιβερ δεν ήθελε να συνυπάρχει με τους υπόλοιπους χιμπατζήδες και σύντομα οι ιδιαιτερότητές του έγιναν γνωστές στο κοινό. Το 1982, οι «Los Angeles Times» δημοσίευσαν ένα άρθρο, στο οποίο τον χαρακτήριζαν ως τον χαμένο σύνδεσμο του ανθρώπου και του χιμπατζή και τον μετέφεραν σε εργαστήριο για να τον μελετήσουν. Παρά το ότι οι μελέτες έδειξαν ότι είχε 47 χρωμοσώματα, όπως όλοι οι χιμπατζήδες, διαπιστώθηκε ότι είχε κάτι διαφορετικό στον γενετικό του κώδικα.
Ωστόσο, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι τελικά δεν επρόκειτο για «υβρίδιο» ανθρώπου, μολονότι είχε ανθρώπινα χαρακτηριστικά. Πέρασε έτσι επτά χρόνια της ζωής του σε ένα κλουβί, ώσπου τον μετέφεραν ύστερα από αίτημα φιλοζωικών οργανώσεων στις εγκαταστάσεις του οργανισμού «Primarily Primates» στις ΗΠΑ, ο οποίος λειτουργούσε ως καταφύγιο ζώων.
Εκεί έζησε ως το τέλος της ζωής του, παρέα με έναν θηλυκό χιμπατζή και πέθανε το 2012, σε ηλικία 52 ετών.
Πηγή: Μηχανή του Χρόνου