Η Κολομβία εξέδωσε στις ΗΠΑ την αδελφή του βαρόνου των ναρκωτικών Otoniel

VK Magazine VK Magazine02/07/2022

Οι Αρχές της Κολομβίας εξέδωσαν χθες, Παρασκευή, στις ΗΠΑ, αδελφή του διαβόητου βαρόνου των ναρκωτικών, Dario Antonio Úsuga David, γνωστού επίσης ως Otoniel, καθώς φέρεται να εμπλεκόταν στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Nini Johana Úsuga David, 39 ετών, κατηγορείται ότι διαδραμάτιζε ρόλο στη νομιμοποίηση εσόδων από τη διακίνηση ναρκωτικών της «Clan del Golfo» και ότι χειριζόταν τις διεθνείς σχέσεις με καρτέλ σε άλλες χώρες, ιδίως στο Μεξικό, συντονίζοντας τις μεταφορές.

Ο αδελφός της, ο ηγέτης της Κλαν, εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί κυρίως για τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων κοκαΐνης. Δήλωσε αθώος στην πρώτη ακροαματική διαδικασία ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης. Σύμφωνα με τις Αρχές της Κολομβίας, ο Otoniel, 50 ετών, ευθύνεται για τους θανάτους εκατοντάδων μελών των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Πέρα από την Nini Johana Úsuga David, εκδόθηκαν άλλοι έξι ύποπτοι για διακίνηση ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Αν και η έκδοση υπόπτων σε άλλες χώρες καταργήθηκε το 1991 στην Κολομβία, το Κογκρέσο επανέφερε την πρακτική σε ισχύ έξι χρόνια αργότερα. Οι αρχές τη θεωρούν ένα από τα βασικά εργαλεία στο οπλοστάσιό τους για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Otoniel, ο οποίος σύμφωνα με την Μπογοτά διακινούσε από 180 ως 200 τόνους κοκαΐνης τον χρόνο, συνελήφθη σε επιχείρηση ευρείας κλίμακας τον Οκτώβριο στην επαρχία Αντιόκια. Η συμμορία του, που διαθέτει περίπου 1.200 μαχητές σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του στρατού, κήρυξε «ένοπλη απεργία» σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαδικασία έκδοσής του, παραλύοντας τομείς της χώρας.

Επίσης χθες, ο υπουργός Άμυνας, Diego Molano, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και οι αστυνομίες 40 και πλέον χωρών συνεργάστηκαν για την κατάσχεση 169 τόνων κοκαΐνης και 41 τόνων μαριχουάνας τους εννέα μήνες που διήρκεσε η διεθνής επιχείρηση «Ωρίων» εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών. Συνολικά, συνυπολογιζομένων των πιο πρόσφατων ευρημάτων -από τον Μάρτιο του 2021 ως τον Μάιο του 2022- από το 2018 έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί 716 τόνοι κοκαΐνης και 216 τόνοι μαριχουάνας, σύμφωνα με την Μπογοτά.

Η διακίνηση ναρκωτικών και ο λεγόμενος πόλεμος κατά των ναρκωτικών διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην εμφύλια ένοπλη σύρραξη στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, υπογράμμισε σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα η «Επιτροπή Αλήθειας» που ιδρύθηκε το 2016, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ