Ουκρανία: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας

VK Magazine VK Magazine03/07/2022

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάλεσε χθες, Σάββατο να χορηγηθεί διεθνής βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας του αφού τελειώσει ο πόλεμος που κήρυξε η Ρωσία, που διαρκεί πάνω από τέσσερις μήνες.

Στο βραδινό διάγγελμά του από την Ουκρανία προς τους συμπολίτες του, τόνισε τα εξής:

«Είναι απαραίτητο, όχι μόνο να αποκαταστήσουμε όλα όσα κατέστρεψαν οι δυνάμεις κατοχής, αλλά επίσης να οικοδομήσουμε νέα θεμέλια για τις ζωές μας, που θα είναι ασφαλείς, σύγχρονες, άνετες, προσιτές. Θα απαιτηθούν κολοσσιαίες επενδύσεις, δισεκατομμύρια, νέες τεχνολογίες, βέλτιστες πρακτικές, νέοι θεσμοί και, φυσικά, μεταρρυθμίσεις. Όσο δύσκολη κι αν είναι για εμάς η κατάσταση σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχει αύριο».

Αύριο, Δευτέρα, σε σύνοδο περίπου 40 δυνητικών δωρητριών χωρών στο Λουγκάνο (νότια Ελβετία), η ουκρανική κυβέρνηση θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τις προτεραιότητές της για την ανοικοδόμηση της ρημαγμένης από τον πόλεμο χώρας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε πάντως στο διάγγελμά του ότι ο πόλεμος απέχει πολύ από το τέλος του, υπογραμμίζοντας πως «η σκληρότητά του αυξάνεται σε ορισμένες περιοχές και δεν μπορεί να αφεθεί κατά μέρος». Μέσα από τα λόγια και τις διαπιστώσεις του, ήταν φανερό ότι κάλεσε επίσης τους συμπατριώτες του να προσφέρουν βοήθεια στα θύματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ