Εξαρθρώθηκε η συμμορία που έκλεβε προτομές από μνημεία στην Βορειοανατολική Αττική

VK Magazine VK Magazine10/07/2022

Χειροπέδες στα μέλη της συμμορίας που είχε γίνει… πονοκέφαλος των δημάρχων της Βορειανατολικής Αττικής, προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους, καθώς έκλεβαν τις μπρούτζινες προτομές από μνημεία σε πλατείες.

Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, είχαν κλέψει συνολικά οκτώ προτομές, εκ των οποίων οι πέντε ήταν από την Νέα Ιωνία, (μεταξύ αυτών και του Στέλιου Καζαντζίδη), τις οποίες πουλούσαν τέσσερα ευρώ το κιλό, σε μάντρα με μέταλλα ανακύκλωσης (σκραπ) στις Αχαρνές, για να βιοπορίζονται.

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων, τριών ημεδαπών 36, 32 και 53 ετών και 35χρονης αλλοδαπής, για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας, διακεκριμένες κλοπές κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, από δύο η περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, αφαιρώντας πράγματα καλλιτεχνικής και ιστορικής σημασίας που βρίσκονται εκτεθειμένα σε δημόσιο τόπο, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Προχθές, 7-7-2022 συνελήφθησαν στην περιοχή της Αρτέμιδας, ο 36χρονος και η 35χρονη και στην περιοχή των Αχαρνών ο 53χρονος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του «σκραπατζίδικου» και αγόραζε τις προτομές από τους άλλους τρεις, ενώ ο 32χρονος εξακολουθεί να αναζητείται.

Η συμμορία αποκαλύφθηκε, όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 7-7-2022, ο 36χρονος και η 35χρονη, επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο, προσέγγισαν πλατεία στην περιοχή της Αρτέμιδος και αφαίρεσαν την προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου, αποκολλώντας την εξ ολοκλήρου από την βάση της. Εκεί όμως τους είδε ένας κάτοικος της περιοχής, οποίος ειδοποίησε την Αστυνομία και μετά από αναζητήσεις, εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αρτέμιδος, ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.

Από την έρευνα που επακολούθησε διαπιστώθηκε ότι λίγες ώρες μετά την κλοπή, μετέβησαν σε «σκραπατζίδικο», στην περιοχή των Αχαρνών, όπου πούλησαν την προτομή. Το «σκαρπατζίδικο» εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 53χρονος ιδιοκτήτης του, ο οποίος αποδέχτηκε την αγορά της προτομής, έναντι του ποσού των 150 ευρώ, την οποία εν συνεχεία έλιωσε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την προανακριτική έρευνα, ο 32χρονος, ο 36χρονος και η 35χρονη, επιβαίνοντες σε ΙΧΕ αυτοκίνητο, προσέγγιζαν πρώτες πρωινές ώρες, πάρκα και πλατείες στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, στις οποίες είχαν ήδη εντοπίσει μνημεία με προτομές, τις φόρτωναν στο αυτοκίνητο και αμέσως πήγαιναν στο «σκραπατζίδικο» στις Αχαρνές, το οποίο άνοιγε εκείνη την ώρα  και τις πουλούσαν κατευθείαν.

Μετά από έρευνα στην οικία του 36χρονου και της 35χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κυνηγετική καραμπίνα και 3 φυσίγγια, ενώ κατασχέθηκε επίσης και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ