ΕΕ: Αναμένεται να προτείνει εθελοντική μείωση κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου

VK Magazine VK Magazine19/07/2022

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει εθελοντική μείωση κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη από τον επόμενο μήνα, λόγω της ανησυχίας ότι η Ρωσία μπορεί να σταματήσει τις προμήθειες, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Ο στόχος θα ενσωματωθεί σε κανονισμό που θα συνοδεύει το σχέδιο μείωσης της ζήτησης που είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί την Τετάρτη από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση μιας πιθανής πλήρους διακοπής από τη Μόσχα. Το μέτρο θα περιλαμβάνει επίσης υποχρεωτική δράση αν η κατάσταση επιδεινωθεί και οι εθελοντικοί περιορισμοί δεν επαρκούν, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται τρεις διπλωμάτες της ΕΕ που έχουν γνώση του ζητήματος.

Στο πλαίσιο του σχεδίου «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα», η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει μέτρα που περιλαμβάνουν τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και μέτρων στην αγορά. Σύμφωνα με σχέδιο της Κομισιόν που εξέτασε το Bloomberg, σε περίπτωση ενός ψυχρού χειμώνα, η ΕΕ κινδυνεύει με μείωση του ΑΕΠ έως και 1,5%.

Η Κομισιόν εργάζεται με την υπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα επαναλάβει τις πλήρεις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος έχει κλείσει από τις αρχές του μήνα για εργασίες συντήρησης, δήλωσε την Τρίτη, ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν. Ο αγωγός λειτουργούσε με δυναμικότητα στο περίπου 40% πριν από την έναρξη των επισκευών. Ωστόσο, αργότερα σήμερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε -επικαλούμενο πηγές- ότι ο αγωγός αναμένεται να επαναλάβει τις ροές εγκαίρως από την Πέμπτη.

Οι περικοπές των ρωσικών ροών έχουν επηρεάσει 12 κράτη-μέλη και ώθησαν τη Γερμανία να αυξήσει τον συναγερμό της για τον κίνδυνο φυσικού αερίου στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο τον περασμένο μήνα. Οι συνολικές ροές από τη Ρωσία τον Ιούνιο ήταν λιγότερες από το 30% του μέσου όρου της περιόδου 2016-2021, σύμφωνα με το προσχέδιο της Κομισιόν.

«Η ΕΕ βρίσκεται πλέον σε μια ευάλωτη κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να προβλέψει τους κινδύνους και να ενεργήσει προληπτικά όσον αφορά στην ετοιμότητα για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τους διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο σχεδιαζόμενος κανονισμός θα παρέχει στην Κομισιόν το δικαίωμα να κηρύσσει συναγερμό σε ολόκληρη την ΕΕ, όταν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος σοβαρής έλλειψης προσφοράς ή κορύφωσης της ζήτησης.

Το μέτρο θα χρειαστεί έγκριση από τα κράτη-μέλη, την οποία η Κομισιόν μπορεί να ζητήσει ήδη την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας. Μια μεγάλη ομάδα χωρών αντιτίθεται στις υποχρεωτικές περικοπές, με το επιχείρημα ότι οι κυβερνήσεις έχουν ήδη σχέδια έκτακτης ανάγκης και θα μειώσουν τη ζήτηση ανεξάρτητα από το αν υποχρεώνονται από την ΕΕ, όπως δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Πηγή: capital.gr