Ψυγεία που… ξεδιψούν τη γνώση στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής-Τι αποκαλύπτουν οι δημιουργοί τους

Περπατώντας κανείς στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής, εκτός από την απόλαυση της ομορφιάς του τοπίου και της θέας στην εντυπωσιακή παραλία, μπορεί να κάνει και κάτι ακόμη: να διαβάσει, ανοίγοντας το… ψυγείο! Συγκεκριμένα, στον πεζόδρομο, αλλά και στην Κεντρική πλατεία, βρίσκονται δυο ψυγεία, που έχουν μετατραπεί σε υπαίθριες, ελεύθερες βιβλιοθήκες, προσκαλώντας τους περαστικούς να «σβήσουν», ανοίγοντάς τα, τη δίψα τους για γνώση!

Με αυτήν την πραγματικά πρωτότυπη ιδέα, οι ιδρυτές της αστικής, μη κερδοσκοπικής εταιρίας «You in Europe», η Σταυρούλα, η Γιάννα, ο Βασίλης και ο Γρηγόρης και μαζί τους όλοι οι εθελοντές που βρίσκονται κοντά τους, φιλοδοξούν να μεταφέρουν στους περαστικούς το πόσο συναρπαστικό είναι να νιώθεις ότι υπάρχουν εκεί έξω βιβλία, εύκολα προσβάσιμα σε όλους, 24 ώρες το 24ωρο.

«Σαν ένας φίλος που μπορεί να σου κρατήσει συντροφιά, όποια στιγμή τον χρειαστείς» λέει με ενθουσιασμό η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, Σταυρούλα Παγώνα, Project Manager, και μία εκ των ιδρυτών της εν λόγω εταιρίας. Παράλληλα, αποκαλύπτει τα πάντα γύρω από το πώς δημιουργήθηκαν οι ξεχωριστές αυτές βιβλιοθήκες, από τη στιγμή που είχαν ακόμη τη μορφή μιας ιδέας μέχρι την τελική υλοποίησή τους…

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Πώς προέκυψε η δημιουργία των… παγωμένων υπαίθριων βιβλιοθηκών;

Το «You in Europe» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που δημιουργήσαμε τέσσερις φίλοι στα Νέα Μουδανιά, ο Βασίλης, η Γιάννα, ο Γρηγόρης κι εγώ, και από το 2012 ασχολούμαστε με Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τοπικές δράσεις για νέους, αλλά και όχι μόνο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «European Solidarity Corps» που υλοποιούμε,  φιλοξενούμε και νέους εθελοντές από το εξωτερικό με τους οποίους κάνουμε διάφορες εθελοντικές δράσεις στην πόλη μας, από καθαρισμούς παραλιών μέχρι διοργάνωση αθλητικών και πολιτισμών εκδηλώσεων, κ.ά. Σε ένα λοιπόν από τα «braistorming» μας, προέκυψε και η ιδέα για τις ελεύθερες βιβλιοθήκες.

Όλοι στην ομάδα του «You in Europe» αγαπάμε πολύ τα βιβλία και ξέρουμε πώς μια καλή αναγνωστική εμπειρία μπορεί να σου μείνει αξέχαστη! Ως συγγραφέας παιδικών βιβλίων το βλέπω κι εγώ συνεχώς στην επαφή μου με τα παιδιά! Έτσι, σκεφτήκαμε πως είναι ωραίο κάποια βιβλία να είναι εύκολα προσβάσιμα σε όλους, 24 ώρες το 24ωρο… Σαν ένας φίλος που μπορεί να σου κρατήσει συντροφιά, όποια στιγμή τον χρειαστείς.

Με την τεχνολογία να κερδίζει συνεχώς έδαφος, κάθε κίνηση για την καλλιέργεια μιας φιλαναγνωστικής κουλτούρας πιστεύουμε πως είναι σημαντική. Ίσως τελικά αν βλέπεις παντού βιβλία γύρω σου, να τα αναζητάς περισσότερο.

Έτσι απευθυνθήκαμε στην εταιρία «ΜΕΒΓΑΛ» για να μας προμηθεύσει με δύο μη λειτουργικά ψυγεία, η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως και την ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό! Και τέλος, προτείναμε την ιδέα στο Δήμαρχο Νέας Προποντίδας που ήταν θετικός στην υλοποίησή της, και τον ευχαριστούμε που ενέκρινε την τοποθέτηση των ψυγείων στα συγκεκριμένα σημεία.

Πού μπορεί κανείς να βρει τα συγκεκριμένα ψυγεία-ελεύθερες βιβλιοθήκες; Πρόκειται να τοποθετηθούν περισσότερα και σε άλλες περιοχές;

Προς το παρόν οι δύο ελεύθερες βιβλιοθήκες μας βρίσκονται στον πεζόδρομο των Νέων Μουδανιών, δίπλα από τα ΚΕΠ, αλλά και στην Κεντρική πλατεία, κάτω από τα γραφεία μας. Θεωρούμε ότι είναι αρκετές για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής, αλλά θα χαρούμε να δούμε να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και σε άλλες πόλεις.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία δανεισμού των βιβλίων;

Η λογική είναι ίδια με όλες τις ελεύθερες βιβλιοθήκες. Αφήνεις ένα βιβλίο, παίρνεις ένα βιβλίο. Μπορείς να πάρεις μέχρι 2 βιβλία, και για μέχρι 15 μέρες. Υπάρχουν ήδη οι κανονισμοί τυπωμένοι σε εμφανές σημείο, και μάλιστα τους μεταφράσαμε και σε 11 άλλες γλώσσες, με τη βοήθεια των εθελοντών μας.

Τι έχει δείξει η μέχρι στιγμής «σφυγμομέτρηση» της απήχησης που έχει στον κόσμο, η προτροπή σας «Διψάς για γνώση; Άνοιξε το ψυγείο!»;

Μέχρι στιγμής τα σχόλια από τους κατοίκους της περιοχής, αλλά στο διαδίκτυο, όπου ήδη έχει συζητηθεί η πρωτοβουλία, είναι παραπάνω από θετικά, είναι ενθουσιώδη! Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτό! Είναι μια απόδειξη ότι τα βιβλία παραμένουν ένα αγαπημένο στοιχείο στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων.

Ήδη έχουν γίνει οι πρώτοι δανεισμοί, και πολλοί περαστικοί τις κοιτούν με περιέργεια, τις επεξεργάζονται, ξεφυλλίζουν τα βιβλία, ρωτούν, σχολιάζουν.

Σίγουρα θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να «εκπαιδευτεί» το κοινό και να καταλάβει πώς λειτουργεί μια τέτοια πρωτοβουλία, γιατί είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στη χώρα μας, αλλά πιστεύουμε πως με τον καιρό θα αντιληφθούν το πνεύμα μιας ελεύθερης βιβλιοθήκης και θα γίνει σημείο ενδιαφέροντος για όλη την τοπική κοινωνία.

Πόσα βιβλία έχετε καταφέρει ήδη να συγκεντρώσετε και με ποιον τρόπο;

Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί περίπου 100 βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει το ταξίδι τους… Κάναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα στους κατοίκους της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους ανταποκρίθηκαν άμεσα, και τις επόμενες μέρες περιμένουμε ακόμη περισσότερα βιβλία! Κάποια μας παραχώρησε και ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου μας, και σύμφωνα με την μέχρι τώρα ενθουσιώδη ανταπόκριση του κόσμου, σύντομα αναμένεται να γεμίσουν όλα τα ράφια τους!

Τι είδους αναγνωστικές προτάσεις φιλοξενούνται στα εν λόγω ψυγεία;

Κυρίως λογοτεχνία κάθε είδους: Αστυνομικά βιβλία, βιογραφίες, ιστορικά μυθιστορήματα, ποίηση, λογοτεχνία του φανταστικού… Και λίγα επιστημονικά συγγράμματα. Υπάρχουν και αρκετά παιδικά βιβλία αλλά και κάποια ξενόγλωσσα, μιας και η περιοχή φιλοξενεί πολλούς τουρίστες. Όμως καθώς το περιεχόμενο συνεχώς ανανεώνεται, η βιβλιοθήκη κάθε μέρα θα προσφέρει και κάτι διαφορετικό, και αυτό είναι το γοητευτικό για εμάς! Να έχεις πάντα την αγωνία να ανακαλύψεις κάτι καινούριο!

Μέχρι πότε θα είναι διαθέσιμες στο κοινό οι πρωτότυπες αυτές βιβλιοθήκες;

Το καλό με τα βιβλία είναι ότι δεν έχουν ημερομηνία λήξης! Οπότε όσο το κοινό θα αγκαλιάζει και θα στηρίζει την πρωτοβουλία, οι βιβλιοθήκες θα είναι πάντα εκεί, για να τους προσφέρουν ένα ταξίδι σε διαφορετικούς αναγνωστικούς κόσμους!

Ποια είναι η συμβολή των εθελοντών της εταιρίας «You in Europe» στην ευρύτερη δράση της;

Οι εθελόντριές μας Giulia Ingalina από Ιταλία, Leah Feuersenger από Γερμανία και Maggie Bernal από Ισπανία, επιμελήθηκαν τη διακόσμηση των βιβλιοθηκών. Θέλαμε να είναι κάτι καλαίσθητο, φιλικό, να σου τραβάει την περιέργεια και να σε κάνει να θέλεις να προσεγγίσεις τα ψυγεία. Πιστεύουμε ότι τα κατάφεραν περίφημα!

Γενικότερα, στο πλαίσιο του εθελοντικού τους προγράμματος, οι εθελοντές μας καταπιάνονται με πολλά: από τη δημιουργία ενός webradio που είναι ανοιχτό για όλους τους νέους της περιοχής μας, μέχρι τη διοργάνωση δωρεάν γλωσσικών εργαστηρίων για τους κατοίκους (φέτος π.χ. είχαμε εργαστήριο Ρώσικων) μέχρι καθαρισμούς παραλιών, διοργάνωση τουρνουά beach volley, σεμινάρια για χρήση των social media σε νέους επιχειρηματίες και πολλά άλλα.

Τέλος, σταθερά προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους βοηθώντας στις προπονήσεις των τμημάτων βόλεϊ και μπάσκετ των τοπικών ομάδων, αλλά και στα ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) του Δήμου. Απολαμβάνουμε να δουλεύουμε πολύ μαζί τους, γιατί είναι πηγή φρέσκων ιδεών, και κάθε μία φέρνει τη δική της κουλτούρα στο τραπέζι, που αποτελεί και τη γοητεία της πολύ-πολυτισμικότητας.

Σκοπεύετε να οργανώσετε αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και μετά τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου;

Ναι υπάρχουν πολλές ιδέες που μπορούν να συνδυαστούν με τη λειτουργία των βιβλιοθηκών, και τις επεξεργαζόμαστε για το επόμενο διάστημα. Ήδη πέρυσι στο πλαίσιο του ίδιου Ευρωπαϊκού προγράμματος, υλοποιήσαμε και εργαστήρια δημιουργικής γραφής και σε λίγο θα κρατάμε στα χέρια μας το βιβλίο που προέκυψε από τους συμμετέχοντες.

Είμαστε σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς για μελλοντικές δράσεις, γιατί κάθε προσπάθεια, για να έχει σταθερό αντίκτυπο, πρέπει να είναι συλλογική και σωστά πλαισιωμένη. Προς το παρόν έχουμε μεγάλη αγωνία να δούμε την ιδέα αυτή να εδραιώνεται και να εξελίσσεται και σύντομα θα μπορούμε να πάμε και σε άλλες φιλαναγνωστικές δράσεις.

*Πηγή φωτογραφιών: «You in Europe»

Βίκυ Καλοφωτιά

Βίκυ Καλοφωτιά

Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.