Ξεκινάει το 24ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS στο Μόντρεαλ του Καναδά

VK Magazine VK Magazine28/07/2022

Δύο χρόνια μετά την πανδημία, χιλιάδες ερευνητές από όλο τον κόσμο πρόκειται να συγκεντρωθούν στο 24o Παγκόσμιο Συνέδριο κατά του AIDS αναζητώντας λύση για την εξάλειψη του ιού HIV. Το συνέδριο λαμβάνει χώρα από το 1985 και φέτος πρόκειται να γίνει στο Μόντρεαλ του Καναδά από τις 29 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Η έλλειψη χρημάτων και πολιτικής βούλησης τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει στην αποτυχία της καταπολέμησης του ιού. Ερωτηματικά τίθενται για το πώς μέσα σε μόνο λίγους μήνες η επιστημονική κοινότητα ανέπτυξε πολλά εμβόλια κατά του κορονοϊού ενώ για την αντιμετώπιση του AIDS δεν έχει βρεθεί εμβόλιο παρ’όλες τις προσπάθειες των επιστημόνων.

«Κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, έχουν μειωθεί δραματικά τα τεστ ανίχνευσης του ιού καθώς και η παροχή συμβουλευτικής σε διεθνές επίπεδο» σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Βόννης, Δρ. Γιούργκεν Ρόκστρο, ο οποίος συμμετέχει στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το AIDS.

«Οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι “απλώθηκαν”. Ταυτόχρονα όμως έχουν αναφερθεί σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό των φαρμάκων, ενώ πολλοί ερευνητές συνάδελφοι αφοσιώθηκαν στην έρευνα του ιού Covid-19, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλοί πόροι που προορίζονταν για την έρευνα του HIV». Τα νούμερα ωστόσο μιλάνε από μόνα τους. 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό πέρυσι. Αν και ο αριθμός έχει μειωθεί συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, αποτελεί την μικρότερη μείωση των μολύνσεων από το 2016.

Εκατομμύρια ζωές απειλούνται

Το Κοινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS, γνωστό ως «UNAIDS»,  έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση, σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση του ιού έχει «παγώσει» παγκοσμίως με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι νοσούντες σε περιοχές όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε μείωση του αριθμού των ασθενών του AIDS. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι το ίδιο.

Η αύξηση των νέων λοιμώξεων στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία είναι ανησυχητική, όπως και στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Μείωση των λοιμώξεων παρατηρείται σε μέρη της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής και στην Καραϊβική.

Οι μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορονοϊό ανάμεσα σε φορείς του AIDS είναι αρκετά μεγαλύτερος γι’ αυτό και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ομάδες προτεραιότητας για την παροχή εμβολίων κατά της νόσου Covid-19,  σύμφωνα με τον Δρ. Γιούργκεν Ρόκστρο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η οικονομική και ενεργειακή κρίση με την ταυτόχρονη έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων αυξάνουν την ανησυχία για την επιδημιολογική τάση του HIV.

«Είναι αναγκαίο να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε ιδέες και να συζητήσουμε στρατηγικές για την εξάλειψη του HIV σε περιόδους πολέμου και πανδημιών» υπογραμμίζει ο ίδιος, τονίζοντας την σημαντικότητα του συνεδρίου. Στην πραγματικότητα όμως οι θεραπείες για την καταπολέμηση του HIV είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων των αντιρετροϊκών φαρμάκων και αποτελεσματικών προληπτικών μέτρων με τη μορφή δισκίων ή ενέσεων.

Προβλήματα για τους επιστήμονες λόγω… βίζας

Λόγω απόρριψης των αιτήσεων βίζας, πολλοί εκπρόσωποι από τον Παγκόσμιο Νότο δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν στο Μόντρεαλ. Ο Καναδάς που είναι η χώρα υποδοχής, αφιερώνει πολύ χρόνο για να επεξεργαστεί τις αιτήσεις βίζας ή τις έχει ήδη απορρίψει για διαφορετικούς λόγους.

Η Δρ. Νιτίκα Πάι του Πανεπιστημίου ΜακΓκίλ εκφράζει την δυσαρέσκειά της,  καθώς άνθρωποι από χώρες που πλήττονται έντονα από τον ιό HIV και το AIDS, δεν θα μπορέσουν να λάβουν μέρος στην διάσκεψη. «Είναι καιρός οι δομές εξουσίας και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων να μετατοπιστούν στις χώρες που υποφέρουν περισσότερο» δηλώνει η ίδια.

Η Δρ. Νιτίκα Πάι αναφέρει ότι πριν την πανδημία η προσπάθεια εξάλειψης του HIV βρισκόταν σε πολύ καλά επίπεδα. Η έλευση της πανδημίας έφερε όμως πολλές καθυστερήσεις και προβλήματα αλλά και θετικούς παράγοντες ειδικά σε ό,τι αφορά την έρευνα. Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον θεωρώντας ότι σιγά-σιγά θα εξαλειφθεί αυτή η πανδημία.

Πηγή: Deutsche Welle