Βολισσός Χίου: Διήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από τις σφαγές στο νησί-Τι λέει ο Διευθυντής του Γυμνασίου

Ρεπορτάζ: Βίκυ Καλοφωτιά

Το Ίδρυμα Γιάννη και Πηνελόπης Κουγιούλη, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος» και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος-Χορευτικό Συγκρότημα Βολισσού «Ο Όμηρος» διοργανώνουν εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από τις Σφαγές της Χίου, το διήμερο 30-31 Ιουλίου 2022, με τίτλο «1822-2022: Η θυσία της Χίου στην Ελληνική Επανάσταση».

Με αφορμή την σημαντική αυτή διοργάνωση όπου τιμάται η Χίος, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Βολισσού, Σωτήρης Παραδείσης, μιλάει στο «VM» δίνοντας επιπλέον λεπτομέρειες για τις επικείμενες εκδηλώσεις και πληροφορίες αναφορικά με την σπουδαία ιστορία του τόπου του.

Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Βολισσού, Σωτήρης Παραδείσης

«Η συμπλήρωση 200 ετών από το τραγικό γεγονός των Σφαγών της Χίου, που συγκλόνισαν την Ευρώπη το 1822, θα τιμηθεί το διήμερο 30-31 Ιουλίου 2022 στη Βολισσό της Χίου, το μεγαλύτερο χωριό του ΒΔ τμήματος του νησιού.

Η ΒΔ Χίος πλήρωσε τότε βαρύ φόρο αίματος και κυριολεκτικά ερημώθηκε. Τον τόπο της θυσίας, στο Μελανιός, όπου υπήρξαν τα περισσότερα θύματα, έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν, για να αποτίσουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής, δύο Πρόεδροι της Δημοκρατίας, οι αείμνηστοι Κωστής Στεφανόπουλος και Κάρολος Παπούλιας.

Ο αείμνηστος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλος καταθέτει το 2001 στεφάνι στο Μνημείο του Μελανιούς

Τη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων έχουν αναλάβει 3 φορείς της περιοχής: το Ίδρυμα Γιάννη και Πηνελόπης Κουγιούλη, το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος», το κτίριο του οποίου είναι ένα αρχιτεκτονικό κοµψοτέχνηµα που στολίζει τη Βολισσό και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Πολιτισµού ιστορικό διατηρητέο- και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βολισσού «Ο Όμηρος».

Ο τόπος της θυσίας στο Μελανιός, όπου σφαγιάστηκαν χιλιάδες Χιώτες, στην προσπάθειά τους να διαφύγουν προς τα Ψαρά

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στην προτομή του Κωνσταντίνου Κανάρη, στο λιμάνι των Λιμνιών, το μεσημέρι του Σαββάτου 30 Ιουλίου.

Το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Βολισσού «Μιχ. Παπαμαύρος»

Το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στο Σχολείο της Βολισσού. Ομιλητές θα είναι οι καταξιωμένοι ερευνητές της χιώτικης ιστορίας και συγγραφείς, Κωνσταντίνος Φραγκομίχαλος (Ph.D. Lon., επ. σχολ. σύμβουλος φιλολόγων, τ. πανεπιστημιακός) και η Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη (Δρ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ).

Στην εκδήλωση θα αναγνωστούν μαρτυρίες διασωθέντων από το βιβλίο του Στυλιανού Βίου “Η Σφαγή της Χίου εις το στόμα του χιακού λαού” και θα παρουσιαστούν μοναδικά ντοκουμέντα από τη Χίο εκείνης της περιόδου».

Ο Χιώτης λόγιος Στυλιανός Βίος κατέγραψε σε βιβλίο συγκλονιστικές μαρτυρίες από τα τραγικά γεγονότα των σφαγών

Επίσης, να προστεθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διαβάσουν κείμενα ο Ευάγγελος K. Φραγκομίχαλος (ΜΑ), ο φιλόλογος Λεωνίδας Πυργάρης, ενώ ο ηθοποιός-εκπαιδευτικός, Νίκος Ζορμπάς θα διαβάσει ποιήματα του Γιάννη Κουγιούλη. Τη συζήτηση-εκδήλωση θα συντονίσει η ιστορικός, Ιωάννα Ζαφειροπούλου. Στον επίλογο της εκδήλωσης το  χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βολισσού θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς.

*Πηγή φωτογραφιών: Προσωπικό αρχείο Σωτήρη Παραδείση

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Ο πίνακας του Ντελακρουά «Η σφαγή της Χίου»

Βίκυ Καλοφωτιά

Βίκυ Καλοφωτιά

Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.