Ηλίας Βενέζης: Στη δημοσιότητα φωτογραφία που τον εικονίζει αιχμάλωτο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

VK Magazine VK Magazine07/08/2022

Μια ιστορικά σπουδαία φωτογραφία με αναγραφόμενη στο πίσω μέρος της ημερομηνία την 21-11-1923 έδωσε στη δημοσιότητα από το αρχείο του ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι» στο πλαίσιο των δράσεων τιμής στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε αυτήν εικονίζονται 19 Έλληνες Αϊβαλιώτες (Κυδωνιάτες, όπως αναφέρονται) αιχμάλωτοι κρατούμενοι σε τάγματα εργασίας στη Σμύρνη που θα επέστρεφαν στην Ελλάδα στη βάση της Συμφωνίας της Λωζάνης. Τα ονόματά τους είναι γραμμένα στην πίσω πλευρά της φωτογραφίας. Μεταξύ τους είναι και ο Ηλίας Μέλλος, ο μετέπειτα γνωστός συγγραφέας, Ηλίας Βενέζης, ο συγγραφέας του εμβληματικού «Το νούμερο 31328». Το νούμερο 31328 ήταν ο αριθμός κράτησής του στα τουρκικά τάγματα εργασίας.

Ο Ηλίας Βενέζης εικονίζεται στην κάτω σειρά της φωτογραφίας και σημειώνεται με τον δυσδιάκριτο αριθμό 15.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Μικρασιατών της Σκάλας Λουτρών «το Δελφίνι», Δημήτρη Παπαχρυσό, η φωτογραφία έφθασε στο μικρό ψαροχώρι της Λέσβου, τη Σκάλα Λουτρών μέσω… Μασσαλίας στη Γαλλία. Ο ίδιος αναφέρει σχετικά τα εξής:

«Στη Μασαλία, την πάλαι ποτέ αποικία των Φωκαέων υπάρχουν σήμερα δύο Ελληνικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Ο ένας είναι η Ελληνική Κοινότητα Μασσαλίας (Communauté Grecque de Marseille) με πρόεδρο τον Ηλιάδη Αθανάσιο και ο άλλος είναι η Ελληνική Ένωση Μασσαλίας (Union Hellénique de Marseille). Η γνωριμία μας αυτή με τον απόδημο Ελληνισμό στη Γαλλία, μας έδωσε την ευκαιρία να τους βοηθήσουμε σε κάποιες εκδηλώσεις που προγραμματίζουν να κάνουν αυτή την επετειακή χρονιά για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, αποστέλλοντάς τους κάποιο υλικό από τα αρχεία του “Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922”, που διατηρεί ο Σύλλογός μας.

»Η επαφή αυτή ήταν η αιτία να λάβουμε μία επιστολή από τον υπερήλικα κ. Ματζουράνη Ευστράτιο-Γεώργιο, κάτοικο Μασσαλίας ο οποίος μας έστειλε μία σπουδαία φωτογραφία με ημερομηνία 21-11-1923,  που απεικονίζει 19 Έλληνες αιχμαλώτους μεταξύ των οποίων είναι και ο Ηλίας Βενέζης».

Τα ονόματα των 19 αιχμαλώτων Ελλήνων είναι τα παρακάτω:

Κανουλέλλης Ιωάννης, Φρανσουά Ιωάννης, Ψιλή βροχή (προφανώς είναι παρατσούκλι), Παπλωματάς Ιωάννης, Βλάχου Εμμανουήλ, Χαλβαδέλλης Δημήτριος, Πρεβυγόρας Ευάγγελος, Κουκουστός Παναγής, Κουκουστός Ευάγγελος, Αναγνώστου Νικόλαος, Παγώτης Παναγής, Πεωλιοστής Νικόλαος, Ρήνας Δημήτριος, Μαβριδής Ακίνδυνος, Βενέζης Ηλίας, Βογιατζής Χρίστος, Βογιατζής Στέλιος, Ψαραδέλλης Ανέστης, Μυκονιάτης Κυριάκος.

Ηλίας Βενέζης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

*Πηγή Φωτογραφιών: Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι», Wikipedia