Νέες ψηφιακές εφαρμογές και εργαλεία που συμβάλλουν σημαντικά στη σωστή ενημέρωση των κατοίκων και των τουριστών σχετικά με τη γεωλογική ιστορία του ηφαιστείου στη Σαντορίνη, ανέπτυξε η «Γεωθήρα Μ.Α.Ε.», δημοτική επιχείρηση του Δήμου Θήρας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Ξεχωρίζει η πρωτότυπη offline ψηφιακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, με την ονομασία «Santorini Volcano app», αναφορικά με το Γεωπάρκο της Νέας Καμένης, η οποία αναβαθμίζει την εμπειρία των επισκεπτών στους κρατήρες του ηφαιστείου. Η εφαρμογή (mobile application), που είναι συμβατή με συσκευές Android και iOS (Apple), συνδυάζει ξενάγηση και διαδραστικότητα.
Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Φυσικής Γεωγραφίας (ΕΚΠΑ) και οι συνεργάτες του, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια, Νομικού Παρασκευή, επιμελήθηκαν τον σύγχρονο και επικαιροποιημένο ψηφιακό οδηγό της εφαρμογής, ο οποίος αναδεικνύει με επιστημονική πληρότητα την περιπατητική διαδρομή στη Νέα Καμένη, εστιάζοντας σε πέντε σημεία ενδιαφέροντος, αναδεικνύοντας την γεωλογική ιστορία των ηφαιστειακών εκρήξεων.
Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν, ταυτόχρονα ή μη με την ξενάγησή τους στους κρατήρες, μέσα από οπτικό υλικό συνοδευόμενο από επιστημονικά τεκμηριωμένες πληροφορίες για την εξέλιξη και την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Σαντορίνης. Επιπρόσθετα δίνονται πληροφορίες για τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού, τα οποία είναι γεωπολιτισμικού ενδιαφέροντος.
Παράλληλα, σε λειτουργία βρίσκεται η νέα ιστοσελίδα σχετικά με το ηφαίστειο www.santorinivolcano.gr, ενώ έχει κυκλοφορήσει επίσης ένα νέο εύχρηστο ενημερωτικό έντυπο με υψηλής ποιότητας επιστημονικό και εικαστικό περιεχόμενό σχετικά με τη γεωλογική ιστορία της Παλαιάς και Νέας Καμένης. Η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της «Γεωθήρα Μ.Α.Ε.» θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Η ψηφιακή εφαρμογή διατίθεται από τα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store και App Store.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ