Καναδάς: Ο Τζάστιν Τριντό διόρισε την 1η αυτόχθονα δικαστή στο Ανώτατο Δικαστήριο

VK Magazine VK Magazine20/08/2022

Ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό διόρισε για πρώτη φορά χθες, Παρασκευή, μια αυτόχθονα δικαστή, τη Μισέλ Ο’ Μπόνσαγουιν (Michelle O’Bonsawin), στο Ανώτατο Δικαστήριο, την ώρα που ο Καναδάς έχει ξεκινήσει μια διαδικασία συμφιλίωσης με τους αυτόχθονες.

«Είμαι χαρούμενος που ανακοινώνω τον διορισμό της δικαστή Μισέλ Ο’ Μπόνσαγουιν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά», ανέφερε ο ίδιος σε ανακοίνωσή του. «Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αξιοσέβαστο μέλος του καναδικού δικαστικού συστήματος, η καριέρα της οποίας είναι αξιοθαύμαστη. Θα προσφέρει τις ανεκτίμητες γνώσεις της στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας μας», πρόσθεσε ακόμη σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter.

Δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο του Οντάριο από το 2017 η Μισέλ Ο’ Μπόνσαγουιν ειδικεύεται κυρίως στους τομείς της ψυχικής υγείας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον διορισμό της χαιρέτισε ο Μάρεϊ Σίνκλερ, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά, η οποία διεξήγαγε εθνική έρευνα επί έξι χρόνια για τα οικοτροφεία στα οποία στέλνονταν από τα τέλη του 19ου αιώνα και ως τη δεκαετία του 1990 τα παιδιά των αυτοχθόνων στον Καναδά.

«Έχει έρθει η ώρα το Δικαστήριο να αποκτήσει μία αυτόχθονα δικαστή, μία δικαστή που έχει άμεση γνώση των επιπτώσεων της αποικιοκρατίας στις κοινότητες των αυτοχθόνων», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του. Οι διακρίσεις εις βάρος των αυτοχθόνων στον Καναδά βρίσκονται στο επίκεντρο μεγάλης συζήτησης στη χώρα, κυρίως μετά την ανακάλυψη την άνοιξη του 2021 εκατοντάδων τάφων στον χώρο όπου βρισκόταν ένα οικοτροφείο για τα παιδιά των αυτοχθόνων.

Ο πάπας Φραγκίσκος μετέβη στον Καναδά πριν από τρεις εβδομάδες για να ζητήσει συγνώμη για τις κακοποιήσεις που υπέστησαν τα παιδιά αυτά στα οικοτροφεία από μέλη της καθολικής εκκλησίας.

Η Ο’ Μπόνσαγουιν είναι η πέμπτη δικαστής που διορίζει ο Καναδός πρωθυπουργός στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από εννέα δικαστές. Πέρυσι στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε διοριστεί ο Μάχμουντ Τζαμάλ, ο πρώτος μη λευκός δικαστής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ