ΗΠΑ: Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού διαπλέουν το Στενό της Ταϊβάν

VK Magazine VK Magazine28/08/2022

Δυο σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πλέουν στα διεθνή ύδατα στο Στενό της Ταϊβάν, διεξάγουν την πρώτη διέλευση του είδους μετά την κλιμάκωση των εντάσεων με την Κίνα εξαιτίας της επίσκεψης της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, στην Ταϊπέι, στις αρχές Αυγούστου.

Τα τελευταία χρόνια, αμερικανικά πολεμικά, και ενίοτε σκάφη κρατών-συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Βρετανία, διαπλέουν τακτικά το Στενό, προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

Οι κινεζικές Αρχές εξέλαβαν ως πρόκληση και επέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις την επίσκεψη της εξέχουσας Δημοκρατικής πολιτικού στη νήσο και αντέδρασαν, διεξάγοντας τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν στην ιστορία και επιβάλλοντας εμπορικές κυρώσεις στη νήσο.

Η Κίνα θεωρεί τη νήσο περίπου 23 εκατομμυρίων κατοίκων, με δική της, αυτόνομη κυβέρνηση, αποσκιρτήσασα επαρχία της, προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, διά της βίας αν χρειαστεί. Η Ταϊβάν παραμένει αυτόνομη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου (1949).

Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν ότι τη διέλευση κάνουν δύο καταδρομικά του αμερικανικού ΠΝ, το «Chancellorsville» και το «Antietam». Την πληροφορία επιβεβαίωσε το αμερικανικό γενικό επιτελείο ναυτικού, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ