Αυστρία: Τάσσεται κατά της γενικής απαγόρευσης εισόδου των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ

VK Magazine VK Magazine30/08/2022

Κατά της γενικής απαγόρευσης εισόδου των Ρώσων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται -μετά τη Γερμανία και τη Γαλλία– και η Αυστρία, ενόψει του άτυπου συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Πράγα.

«Δεν πρέπει να πετάξουμε και το μωρό μαζί με τα νερά της μπανιέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», επισημαίνοντας, ότι «μια γενική απαγόρευση βίζας θα διέκοπτε εντελώς και τις τελευταίες επαφές με τη ρωσική κοινωνία των πολιτών, ενώ θα ήταν παράλογο να φράξουμε αυτή τη στιγμή τον δρόμο προς τη Δύση για επικριτικές φωνές της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, το εμπάργκο που έχει επιβάλει στην ενημέρωση το Κρεμλίνο κρατά τον ρωσικό πληθυσμό στο σκοτάδι σχετικά με τις ενέργειες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η αναστολή της έκδοσης βίζας θα ήταν επίσης αντιπαραγωγική στον αγώνα κατά της ρωσικής μηχανής προπαγάνδας και, εάν μπλοκάρουμε την πόρτα του ρωσικού πληθυσμού προς την Ευρώπη, θα τροφοδοτήσουμε απλώς τη “νοοτροπία πολιορκίας” που καλλιεργείται από το Κρεμλίνο», τόνισε ο Α. Σάλενμπεργκ.

Νωρίτερα σήμερα, τα υπουργεία Εξωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέθεσαν κοινή θέση κατά της πρότασης των χωρών της Βαλτικής για γενική απαγόρευση εισόδου των πολιτών της Ρωσίας στην ΕΕ, τονίζοντας την ανάγκη «να σκεφτούμε έξυπνους τρόπους αξιοποίησης του σημαντικού μοχλού της χορήγησης θεώρησης διαβατηρίων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ