Δεν περιμένουν όλα τα παιδιά την πρώτη ημέρα στο σχολείο με τον ίδιο ενθουσιασμό. Κάποια έχουν ήδη αγοράσει τετράδια με εντυπωσιακά εξώφυλλα και την ολοκαίνουρια τσάντα τους με την ασορτί κασετίνα, γεμάτη πολύχρωμους μαρκαδόρους, μολύβια και νερομπογιές. Την ίδια στιγμή, για κάποια άλλα παιδιά, όλα αυτά είναι μόνο αντικείμενα που βλέπουν σε βιτρίνες και τα θαυμάζουν από μακριά, γιατί όσο κι αν ο μπαμπάς και η μαμά θέλουν να τους τα προσφέρουν, τα χρήματα που υπάρχουν στο πορτοφόλι είναι από λιγοστά έως ανύπαρκτα.
Κι όμως, χάρη στην Ομάδα Εθελοντών Θεσσαλονίκης «Προσφέρουμε από Καρδιάς», αλλά και σε Έλληνες ομογενείς από όλο τον κόσμο, που αναλαμβάνουν με δικά τους έξοδα το ρόλο «ανάδοχων γονιών», μπορούν και αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν όλα όσα χρειάζονται, για να υποδεχτούν τη νέα σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει την Δευτέρα, στις 12 του Σεπτέμβρη.
Πρόκειται για την ίδια ομάδα που -όπως αναφέρει η συντονίστριά της, Λίτσα Σπανού– ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια στο διαδίκτυο, έχοντας έναν πολύτιμο σκοπό: να στηρίξει άπορες οικογένειες που είχαν και έχουν την ανάγκη όλων μας. Και η δράση συνεχίζεται ασταμάτητα μέχρι σήμερα. Και θα εξακολουθήσει, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με καθετί που δημιουργείται και προσφέρεται… από καρδιάς!
Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά
Πότε και πώς σχηματίστηκε η Ομάδα Εθελοντών Θεσσαλονίκης «Προσφέρουμε από Καρδιάς»;
Η ομάδα δημιουργήθηκε από μια παρέα φίλων, με σκοπό να βοηθήσει άπορες οικογένειες μιας και η ανεργία στα χρόνια της κρίσης στέρησε από πολλά σπιτικά ακόμη και το γάλα των παιδιών τους.
Σαν φίλοι πριν ανοίξουμε την ομάδα, βοηθούσαμε όσους ανθρώπους μπορούσαμε, βλέπαμε όμως ότι οι άπορες οικογένειες που είχαν ανάγκη, αυξάνονταν καθημερινά, οπότε χρειαζόμασταν βοήθεια. Έτσι κάναμε το βήμα να ανοίξουμε την ομάδα «Προσφέρουμε από Καρδιάς» στο Facebook, τον Σεπτέμβρη του 2015. Το όνομά της ήταν ακριβώς αυτό που θέλαμε να κάνουμε, να προσφέρουμε από καρδιάς.
Πόσες είναι οι άπορες οικογένειες που στηρίζετε και με ποιον τρόπο το καταφέρνετε;
Μηνιαία στηρίζουμε 140 άπορες οικογένειες αυτήν την στιγμή, με τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά και απορρυπαντικά και φυσικά όλο αυτό το καταφέρνουμε χάρη στη βοήθεια του κόσμου που ακολουθεί την ομάδα μας.
Πιο συγκεκριμένα, ποια είναι τα είδη που συλλέγετε και πώς λειτουργεί η διαδικασία;
Με αναρτήσεις στην ομάδα μας ζητάμε την βοήθεια του κόσμου σε είδη που έχουμε ανάγκη για να ολοκληρωθούν τα μηνιαία πακέτα τροφίμων, π.χ. λάδι, δημητριακά, γάλα, αλεύρι, ζυμαρικά κτλ. καθώς και απορρυπαντικά πλυντηρίου, πιάτων, σαμπουάν, πάνες και γάλα για τα βρεφάκια μας. Οι εθελοντές κάνουν την καταγραφή όσων τροφίμων παραλαμβάνονται και κατόπιν ετοιμάζονται τα πακέτα των οικογενειών.
Πώς έρχεστε σε επικοινωνία μαζί τους και βάσει ποιων κριτηρίων αναλαμβάνετε τη στήριξή τους;
Κάποιες φορές, οικογένειες που έχουν ανάγκη για βοήθεια, μας βρίσκουν οι ίδιες. Πολλές φόρες όμως μαθαίνουμε για εκείνες που έχουν ανάγκη από κάποιον γείτονα, ή φίλο τους, μιας και οι ίδιοι διστάζουν. Για να τους αναλάβουμε, γίνεται ένας έλεγχος στα χαρτιά που ζητάμε και από εκεί και πέρα ελέγχουμε λιγάκι παραπάνω με τον δικό μας διακριτικό τρόπο. Οι οικογένειες που δεχόμαστε, είναι η άνεργες ή το εισόδημά τους είναι τόσο χαμηλό, που δεν αρκεί ούτε για τα αυτονόητα.
Ποιες είναι οι ανησυχίες, οι σκέψεις και τα συναισθήματα που μοιράζονται μαζί σας όλες αυτές οι οικογένειες; Κάνουν όνειρα για το μέλλον;
Αυτό που τρομάζει αυτούς τους ανθρώπους είναι όχι το μέλλον, αλλά το τι μπορεί να τους φέρει η επόμενη μέρα. Οι καθημερινές αγωνίες τους, θα βρουν δουλειά σύντομα; Θα έχουν ρεύμα την επόμενη μέρα; Θα έχουν κολατσιό για τα παιδιά; Και φυσικά κάνουν όνειρα για το μέλλον, και φυσικά πιστεύουν πως θα έρθει ένα καλύτερο αύριο για εκείνους. Εμείς τους ενθαρρύνουμε σε αυτό και όλοι μαζί προσμένουμε αυτό το αύριο…
Για πόσο χρονικό διάστημα παρέχετε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους; Τι γίνεται, όταν καθυστερούν να βρουν εργασία και παρατείνεται ο χρόνος που έχουν ανάγκη αυτήν τη στήριξη;
Η βοήθεια που παρέχουμε είναι 8 μήνες με 1 χρόνο. Είναι ένα εύλογο διάστημα για να βρούνε εργασία και οι περισσότεροι τα καταφέρνουν. Εάν όμως για κάποιο λόγο, που μπορεί να είναι θέμα υγείας η κάτι άλλο, δούμε πως δεν τα καταφέρνουν, φυσικά και είμαστε κοντά τους για όσο χρειαστεί.
Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, διοργανώσατε τη δράση με τους «ανάδοχους γονείς» ανάμεσα στους οποίους ανταποκρίθηκαν και Έλληνες ομογενείς από διάφορες χώρες. Ποιες είναι οι μέχρι στιγμής εντυπώσεις;
Προτεραιότητά μας ήταν είναι και θα είναι πάντα τα παιδιά. Πραγματικά μάς συγκινεί η ανταπόκριση του κόσμου στην συγκεκριμένη δράση, ειδικά όσον αφορά τους ομογενείς, οι οποίοι σε κάθε κάλεσμά μας, μας αποδεικνύουν ότι η απόσταση που μας χωρίζει, μπορεί να γίνει γέφυρα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, κυρίως για τα παιδιά.
Πώς αντιδρούν τα παιδιά, όταν φτάνουν στα χέρια τους τα πακέτα με τα σχολικά είδη; Τι σας λένε;
Η στιγμή που παραλαμβάνουν τα παιδιά τα σχολικά, είναι η στιγμή που μπορεί να ζεστάνει και την πιο παγωμένη καρδιά, τα χαμόγελά τους γίνονται τεράστια, τα μάτια τους λάμπουν, κάποια άλλα φωνάζουν από την χαρά τους, μας αγκαλιάζουν, μας φιλάνε, μας ευχαριστούν… Είναι η στιγμή που βλέπουμε να γαληνεύει το βλέμμα των γονιών τους, γιατί ξέρουν πως τα παιδιά τους θα ξεκινήσουν ισάξια την σχολική χρόνια με τους υπολοίπους συμμαθητές τους.
Πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί στην ομάδα των εθελοντών;
Εθελοντής μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε το επιθυμεί, όποια στιγμή το θελήσει. Είτε προσφέροντας εθελοντική εργασία στον χώρο της ομάδας μας, είτε αναλαμβάνοντας την μεταφορά των πακέτων σε κάποιες οικογένειες.
Ποιες άλλες δράσεις προγραμματίζετε από εδώ και στο εξής;
Τρεις μεγάλες δράσεις πραγματοποιούμε ετησίως, οι νονές του Πάσχα, οι ανάδοχοι γονείς σχολικών και οι νονές των Χριστουγέννων. Είναι οι δράσεις που ο κόσμος αγάπησε και στηρίζει 7 χρόνια τώρα και αφορούν και οι τρεις τα παιδιά.
Θα ήθελα να τονίσω πως η ομάδα μας ΔΕΝ δέχεται χρήματα σε καμία περίπτωση, δεχόμαστε μόνο τρόφιμα μακράς διαρκείας, χαρτικά και απορρυπαντικά. Όποιος είναι από μακριά, μπορεί να μας στηρίξει με ηλεκτρονικές αγορές τροφίμων από σουπερμάρκετ. Μπορείτε να μας βρείτε στον χώρο της ομάδας, μας κάθε Σάββατο, 10:00 με 14:00, Καραϊσκάκη 24, Ελευθέριο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.
Οι μηνιαίες μας ανάγκες είναι οι εξής: λάδι, αλάτι, αλεύρι, ζάχαρη, ζυμαρικά, κριθαράκι, ρύζι, τοματοχυμοί, όσπρια, ξύδι, λεμόνι, γάλα, δημητριακά, φρυγανιές, καφές, μαρμελάδες, μερέντα, μέλι, βρεφικό γάλα και βρεφικές κρέμες, ζαχαρώδη, κρουασάν, ψωμί τοστ, χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, απορρυπαντικό πλυντηρίου, πιάτων, καθαριστικά γενικής χρήσης, πάνες βρεφικές και ενηλίκων, μωρομάντηλα, σαμπουάν, ξυραφάκια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, χλωρίνες
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς!
Βίκυ Καλοφωτιά
Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.