«ΕΙΝΑΠ»: Ζητά την επίλυση των προβλημάτων των νοσοκομειακών ιατρών

VK Magazine VK Magazine05/09/2022

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νοσοκομειακοί ιατροί επισημαίνει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά («ΕΙΝΑΠ»), με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ζητώντας από την κυβέρνηση την επίλυσή τους.

«Οι ελλείψεις των γιατρών στα τμήματα είναι τραγικές σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής. Οι ιατροί υποχρεώνονται σε υπερεφημέρευση σε πολλά από αυτά, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ιατρικού λάθους. Άλλα τμήματα δε, εξαιρούνται από τη γενική εφημερία των νοσοκομείων, καθώς οι ιατροί δεν επαρκούν», αναφέρει η «ΕΙΝΑΠ».

Προσθέτει ακόμη ότι το ιατρικό μισθολόγιο είναι από την εποχή του πρώτου μνημονίου περικομμένο. «Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ, τόσο τον Φεβρουάριο του 2018, όσο και τον Ιούνιο του 2022, οι μισθοί μας συνεχίζουν να είναι μειωμένοι, με καμία υπόνοια από το Υπουργείο στο πότε θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία».

Επίσης, σύμφωνα με την «ΕΙΝΑΠ», οι εφημερίες που υπερβαίνουν το πλαφόν -«κάτι που συμβαίνει συχνά λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό»- έχουν χαρακτηριστική καθυστέρηση στην αποπληρωμή τους, όπου κάποιες φορές έχει περάσει πάνω από ένα εξάμηνο μέχρι τη διεκπεραίωσή της. Συμπληρώνει επίσης ότι αρκετοί ιατροί βρέθηκαν σε αναστολή λόγω της άρνησης ή μη δυνατότητας τους να εμβολιαστούν.

Τα κύρια αιτήματα των ιατρών:

-Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

-Εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών του ιατρικού μισθολογίου λόγω μνημονίου και επαναφορά του στα νόμιμα επίπεδα

-Έγκαιρες πληρωμές εφημεριών

-Μαζικές προσλήψεις μόνιμων ιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης

-Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών ιατρών

-Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

-Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού

-Επιστροφή όλων των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή

-Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ