Μεξικό: Φονικές βροχοπτώσεις έπειτα από δεκαέξι μήνες ξηρασίας

VK Magazine VK Magazine06/09/2022

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους παρασυρόμενοι από χείμαρρο που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές, με τις οποίες τερματίστηκαν δεκαέξι μήνες ξηρασίας, στην πόλη Μοντερέι, τη βιομηχανική πρωτεύουσα στο βορειοανατολικό Μεξικό, όπου οι Αρχές είχαν αναγκαστεί να προχωρήσουν στην επιβολή δελτίου στο νερό.

Τα θύματα -δύο γυναίκες, ένας άνδρας κι ένα παιδί- χάθηκαν, όταν χείμαρρος παρέσυρε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, όπως διευκρίνισε η Πολιτική Προστασία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Η βροχή που περιμέναμε ήρθε, αλλά πρέπει να δείξουμε εξαιρετικά μεγάλη προσοχή για να αποφευχθεί κάθε ατύχημα», προειδοποιούσε νωρίτερα ο κυβερνήτης της πολιτείας, Νουέβο Λεόν, ο Σαμουέλ Γκαρσία, ανακοινώνοντας πως δεν επρόκειτο να παραδοθούν μαθήματα σε κάποια σχολεία χθες, Δευτέρα.

Στην κορύφωση της ξηρασίας, η οποία στράγγιξε τα δυο από τα τρία φράγματα που τροφοδοτούν τη Μοντερέι, ο Σ. Γκαρσία προωθούσε την ιδέα του «εμπλουτισμού νεφών», της αποστολής στον ουρανό σωματιδίων ιωδιούχου αργύρου, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η υγροποίηση και να προκληθούν βροχοπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ