Γερμανικός Τύπος: Ελισάβετ-Η αιώνια Βασίλισσα

VK Magazine VK Magazine09/09/2022

Πρωτοσέλιδα, σχόλια, μακροσκελή ιστορικά αφιερώματα στον Τύπο, ντοκιμαντέρ και εκτενείς εκπομπές στη γερμανική τηλεόραση, έντυπα και διαδίκτυο. Από χθες, Πέμπτη, αργά το απόγευμα, η είδηση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση: εννέα και πλέον γεμάτες δεκαετίες ζωής, επτά δεκαετίες βασιλείας της.

«Η αιώνια Βασίλισσα» επιγράφει το μακροσκελές αφιέρωμά της η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου και εξηγεί γιατί θα είναι δύσκολη η διαδοχή της από τον γιο της, Κάρολο: «Δεν ήταν μόνο αρχηγός κράτους της Μεγάλης Βρετανίας και των υπόλοιπων 15 χωρών της Κοινοπολιτείας συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά.

Ήταν πολύ περισσότερο το προσωπικό της χάρισμα, ο ρόλος της ως καθοριστικός πολιτικός παράγοντας και ως ενσάρκωση του θεσμού της μοναρχίας. Η ιστορία ζωής της Ελισάβετ ήταν συνυφασμένη με τη μεταπολεμική ιστορία στη Βρετανία, ήταν η θεσμική μνήμη της χώρας. Όλα αυτά δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για τον Κάρολο να διαδεχθεί την μοναδική μητέρα του».

Μια συνολική αποτίμηση της συμβολής της Ελισάβετ στη βρετανική ιστορία διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine», η οποία σημειώνει: «Αν και η Ελισάβετ διόρισε συνολικά 15 πρωθυπουργούς, μεταξύ αυτών ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, και μολονότι είχε εβδομαδιαίες ακροάσεις με τους πρωθυπουργούς, επέβαλε στον εαυτό της αυστηρή πολιτική ουδετερότητα καθ’όλη της τη ζωή.

Ωστόσο, με τις κινήσεις της αλλά και τα  ταξίδια της, συνέβαλε πολύ στη σύσφιξη των σχέσεων της Μεγάλης Βρετανίας με άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις πρώην αποικίες της Κοινοπολιτείας και τη γειτονική Ιρλανδία. Αν και η οικογένειά της συγκλονίστηκε από σκάνδαλα, η Ελισάβετ θεωρήθηκε από τους περισσότερους ανθρώπους στη Βρετανία και στον κόσμο ως παράδειγμα καθήκοντος, αξιοπρέπειας και ευπρέπειας».

Στωική προσήλωση στα θεσμικά καθήκοντα

«Η μοναρχία στη Μεγάλη Βρετανία επιβίωσε χάρη στην στωική εκπλήρωση των καθηκόντων της. Ήταν αξιόπιστη. Πρωθυπουργοί ήρθαν κι έφυγαν (…). Η Ελισάβετ παρέμενε εκεί. Διάβαζε τις κυβερνητικές προγραμματικές δηλώσεις. Αποδέχτηκε παραιτήσεις. Απένειμε τίτλους ευγενείας σε πλούσιους και διάσημους. Παρηγόρησε φτωχούς και άσημους. Οι περισσότεροι Βρετανοί που ζουν σήμερα δεν έχουν γνωρίσει άλλο μονάρχη» παρατηρεί η εφημερίδα «Welt».

H «Bild» από την πλευρά της παρατηρεί: «Ο κόσμος μας γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής, οι ζωές μας αλλάζουν. Η Βασίλισσα έμενε ίδια. Μια άγκυρα μέσα στην καταιγίδα. Με χιούμορ, ευγενική, ευφυής, αξιοπρεπής, υπάκουη. Γεμάτη αγάπη -και σκυλάκια κόργκι στο πλευρό της. Ήξερε μόνο τι θα πει σκληρότητα απέναντι στον εαυτό της. Μια γυναίκα που αγαπήθηκε για τη συμπαθητική της φύση και συγχρόνως τιμήθηκε με σεβασμό. Προσέφερε ασφάλεια. Ήταν πάντα εκεί. Δεν είμαστε έτοιμοι για έναν κόσμο χωρίς Βασίλισσα».

«Μάγεψε» τη μεταπολεμική Γερμανία

«Με τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ο κόσμος χάνει μια προσωπικότητα του αιώνα. Τη γυναίκα που συμβόλιζε μια ολόκληρη εποχή στη Βρετανία, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ Ι και η Βασίλισσα Βικτώρια» αναφέρει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο «ZDF», εστιάζοντας στην απήχηση που είχε ειδικότερα στη Γερμανία:

«Για τη Γερμανία ήταν κάτι παραπάνω από μια αρχηγός κράτους μιας χώρας-φίλης. Ακόμη και ως νεαρή βασίλισσα είχε μαγέψει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Και η μαγεία αυτή δεν έσβησε στα εβδομήντα χρόνια της βασιλείας της, ακόμη κι όταν εκτυλίχθηκε το οικογενειακό δράμα της βασιλικής οικογένειας και οι Ουίνδσορ έμοιαζαν σχεδόν με σαπουνόπερα.

»Σήμερα η Γερμανία υποκλίνεται στη ζωή της Βρετανίδας Βασίλισσας, η οποία συντροφεύει τους περισσότερους από εμάς εδώ και τόσο καιρό. Στη γλώσσα του συμβολισμού, η Ελισάβετ είχε εμφανιστεί στα χρώματα της ΕΕ πριν από το Brexit. Ακόμη και μετά από αυτό, συνέχισε να λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του Λονδίνου και της Ευρώπης».

Πηγή: Deutsche Welle