ΟΗΕ: «Μην ξεχνάτε τη Σομαλία»-Έκκληση των Αρχών της χώρας που κινδυνεύει με λιμό

VK Magazine VK Magazine15/09/2022

«Μην ξεχνάτε τη Σομαλία!»: ο Σομαλός ειδικός απεσταλμένος, Αμπντιράχμαν Αμπντισάκουρ, προσπάθησε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου αυτή την εβδομάδα από τον ΟΗΕ για το εύρος της κρίσης που πλήττει τη χώρα του, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού, προκειμένου να κινητοποιηθεί η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ασκήσουμε πίεση, για να τραβήξουμε την προσοχή σας στο εύρος της κρίσης, στο επίπεδο της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Σομαλία», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Σομαλού προέδρου για την ξηρασία.

Στη μία σύσκεψη μετά την άλλη που είχε από την αρχή της εβδομάδας με υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις χώρες μέλη, το μήνυμά του ήταν ένα: «Εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχουν υποσχεθεί οι χώρες, και των αναγκών της Σομαλίας, έπειτα από τέσσερις εποχές των βροχών χωρίς επαρκείς βροχοπτώσεις.

»Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεσμεύσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε λίγο περισσότερο από το 60% του 1,4 δισεκ. δολαρίων, απαραίτητων για τη χρηματοδότηση του ανθρωπιστικού σχεδίου για τη Σομαλία. Καθώς όμως και η επόμενη εποχή των βροχών, που ξεκινά το φθινόπωρο, αναμένεται να είναι πιο ξηρή από το κανονικό, οι ανάγκες θα αυξηθούν κι άλλο. Αν δεν έρθει βροχή και αν η ανθρωπιστική απάντηση δεν είναι επαρκής, θα υπάρξει λιμός», τόνισε ο Αμπντ. Αμπντισάκουρ.

«Γνωρίζω ότι υπάρχει ένας ανταγωνισμός στη διεθνή σκηνή σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, με την Ουκρανία, τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 που συνεχίζεται, την ενεργειακή κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάτε το Κέρας της Αφρικής και τη Σομαλία. », τόνισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι η τρέχουσα κατάσταση είναι αντίστοιχη με αυτή του 2011, όταν από τον λιμό πέθαναν περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Μάρτιν Γκρίφιθς, είχε αναφέρει στις αρχές του μήνα, ότι αυτή η ιστορική ξηρασία έχει φέρει τη Σομαλία στα πρόθυρα λιμού. «Διαθέτουμε ένα πολύ μικρό παράθυρο για να ελπίσουμε ότι θα σώσουμε ζωές. Και, παρά το γεγονός ότι δεν έχει κηρυχθεί ακόμη λιμός, άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα», επανέλαβε αυτή την εβδομάδα από το πλευρό του Αμπντ. Αμπντισάκουρ, στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η κατάσταση απειλεί κυρίως τα παιδιά, καθώς, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της «UNICEF», που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, ο αριθμό των παιδιών ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών που πάσχουν από οξύ υποσιτισμό αυξήθηκε από 386.000 σε 513.000.

«Με τον λιμό και την ξηρασία δεν θα χάσουμε απλώς ζωές, θα χάσουμε και τα κέρδη των τελευταίων ετών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τη μείωση της φτώχειας», δήλωσε ο Σομαλός ειδικός απεσταλμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ