Ονδούρα: Κάθειρξη 14 ετών στην πρώην πρώτη κυρία Ρόσα Μπονίγια για διαφθορά

VK Magazine VK Magazine22/09/2022

Δικαστήριο επέβαλε χθες, Τετάρτη, στην πρώην πρώτη κυρία της Ονδούρας, τη Ρόσα Μπονίγια, ποινή κάθειρξης 14 ετών, μετά τη νέα καταδίκη της για απάτη και κατάχρηση κεφαλαίων προοριζόμενων για κοινωνικά προγράμματα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της δικαιοσύνης.

Η Ρ. Μπονίγια, η σύζυγος του συντηρητικού πρώην προέδρου της Ονδούρας, Πορφίριο Λόμπο (2010-2014), ξόδεψε περίπου 12,2 εκατομμύρια λεμπίρας (περίπου 590.000 δολάρια στην τότε ισοτιμία), που προορίζονταν για να προσφερθεί βοήθεια σε φτωχά παιδιά, για να αποπληρώσει οφειλές προσωπικών της πιστωτικών καρτών, για να πληρώσει δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων των παιδιών της και για την κατασκευή ακινήτων που έχει στο όνομά της, όπως υποστήριξε η Εισαγγελία. Ο συνήγορός της, Χουάν Μπεργκάνσα, ανήγγειλε πως θα ασκήσει έφεση στην ποινή.

«Η πρώην πρώτη κυρία, Ρόσα Ελένα Μπονίγια, καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κι έναν μήνα κάθειρξη για τα εγκλήματα της απάτης και της κατάχρησης κατά συρροή δημοσίων κεφαλαίων προοριζόμενων για κοινωνικά προγράμματα», συνόψισε ο Κάρλος Σίλβα, εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε δημοσιογράφους.

Στην πρώην πρώτη κυρία της Ονδούρας είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης 58 ετών σε προηγούμενη δίκη, που όμως το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε στις αρχές του 2020, κρίνοντας πως η διαδικασία και η απόφαση έβριθαν ανακολουθιών, διαδικαστικών σφαλμάτων και παραλείψεων και έδωσε εντολή να ξαναδικαστεί. Στη νέα δίκη, η ίδια κρίθηκε ένοχη, για δεύτερη φορά, τον Μάρτιο.

Ο σύζυγός της εξελέγη στην προεδρία στα τέλη του 2009, μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον προκάτοχό του, Μανουέλ Σελάγια και περέμεινε στην εξουσία έως το 2014.

Ένας από τους γιους του ζευγαριού, ο Φάμπιο Λόμπο, είναι σήμερα έγκλειστος σε αμερικανική φυλακή, αφού καταδικάστηκε να εκτίσει 24 χρόνια κάθειρξης για διακίνηση κοκαΐνης από τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ, το 2017. Άλλος γιος, ο Σαΐντ Λόμπο, 23 ετών, δολοφονήθηκε από εκτελεστές μαζί με άλλους τρεις νεαρούς, τον Ιούλιο, καθώς έφευγε από ντισκοτέκ στην Τεγκουσιγκάλπα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ