Λάρισα: Μια διαδρομή στο ιστορικό παζάρι της πόλης

VK Magazine VK Magazine24/09/2022

Η Λάρισα είναι μια πόλη με μεγάλη ιστορία στις εμποροπανηγύρεις, καθώς τα οικονομικά γεγονότα στην πορεία των χρόνων, αν μη τι άλλο, έχουν αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα. Οι εμποροπανηγύρεις ή αλλιώς τα θρυλικά παζάρια έχουν τις ρίζες τους στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αποτέλεσαν ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Η βάση του παζαριού εκείνης της περιόδου ήταν το Μπεζεστένι της πλατείας του Φρουρίου της πόλης, το οποίο είναι και το σημαντικότερο οθωμανικό κτήριο που σώζεται μέχρι και σήμερα. Πληθώρα προϊόντων πωλούνταν κατά τη διάρκειά του, όπως τα υφάσματα, τα ζώα, αλλά και πολύτιμα αντικείμενα, με αποτέλεσμα το παζάρι να αποτελέσει κομμάτι της πολιτιστικής και οικονομικής κουλτούρας της Λάρισας από το 1881 έως και σήμερα.

Η εμποροπανήγυρης, δεν έπαψε ποτέ όλα αυτά τα χρόνια, εκτός βέβαια από την περίοδο της πανδημίας που η διοργάνωση ακυρώθηκε, για να επανέλθει φέτος ανανεωμένη.

Όπως εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Λαρισαίων, Θάνος Αδαμόπουλος: «Το παζάρι και η μακρόχρονη πορεία του κατάφερε να καθιερωθεί στη συνείδηση των Λαρισαίων, και όχι μόνο, ως ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της πόλης. Το ιστορικό παζάρι της Λάρισας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα. Όπως πάντα, έτσι και φέτος με τη διοργάνωση αυτή ο Δήμος Λαρισαίων, εκτός των άλλων, θα καταφέρει να διασφαλίσει έσοδα για την πόλη που αναμένονται να φτάσουν τις 500.000 ευρώ» είπε ο ίδιος και συμπλήρωσε:

«Το παζάρι και η φετινή του λειτουργία αναμένεται να αφήσει ένα σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα, τόσο στους εμπόρους που συμμετέχουν από όλη τη χώρα, όσο και στον Δήμο Λαρισαίων.

Παράλληλα, θα αποτελέσει και ένα μεγάλο ψυχαγωγικό γεγονός για μικρούς και μεγάλους. Για τους μεγάλους είναι μία ευκαιρία για αγορές και “παζαρέματα” και για τους μικρούς μια βόλτα σε πολύβουους διαδρόμους και στο διπλανό Λούνα Παρκ, ενώ οι ταβέρνες και τα μαγαζιά με το χαλβά Φαρσάλων αποτελούν παραδοσιακές στάσεις για ξεκούραση», αναφέρει σχετικά σε ανακοίνωση του Δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ