Πόσο χαρούμενος θα ήταν ο Πλάτωνας σήμερα, που ήταν ο πρώτος που πίστευε στην αναγκαιότητα της ένταξης των νηπίων σε ένα κατάλληλο για τη φύση τους ίδρυμα, όταν θα μάθαινε πως στο βορειοδυτικότερο σημείο στην Ελλάδα, στο δαντελωτό ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Διαποντίων νήσων, στην Ερείκουσα, θα ιδρυόταν για πρώτη φορά ένα νηπιαγωγείο που θα «φώλιαζε» στην αγκαλιά του δύο παιδάκια 4 και 5 χρόνων.
Ένα μονοθέσιο νηπιαγωγείο που ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από λίγες ημέρες, με ένα ταπεινό εξοπλισμό από δύο γραφειάκια, δύο μικρές καρεκλίτσες και τραπεζάκια, αλλά γεμάτο με πολλή φαντασία και περισσή αγάπη από τη νεαρή 29χρονη νηπιαγωγό, Μαρία Χονδρογιάννη, που παρότι νιόπαντρη, άφησε το σύζυγο της στην Κέρκυρα και ξεκίνησε για την Ερείκουσα, καθώς εκεί την περίμεναν οι δύο λιλιπούτειοι μαθητές της.
«Για εμένα είναι μια πολύ ευχάριστη πρόκληση. Η Ερείκουσα ήταν μία από τις προτιμήσεις μου. Η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία για το νησί δεν είναι εύκολη, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, όμως στη μάθηση δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο. Το ότι ιδρύθηκε στην Ερείκουσα για πρώτη φορά νηπιαγωγείο, είναι μεγάλη χαρά για όλους μας» δηλώνει η ίδια, η οποία είναι αναπληρώτρια και δουλεύει για 2η συνεχή χρονιά. Παράλληλα, δεν κρύβει την αγωνία της και για τα νέα καθήκοντα της Διευθύντριας του νηπιαγωγείου.
Με τον ίδιο ενθουσιασμό μιλά για τους μαθητές της, έναν μαθητή και μία μαθήτρια και η δασκάλα του μονοθέσιου Δημοτικού Σχολείου Ερείκουσας. Ο ένας είναι στην έκτη Δημοτικού και η δεύτερη στην τετάρτη. Η 33χρονη δασκάλα, Αποστολία Ρούση, είναι για δεύτερη χρονιά στο μικρό νησάκι της Ερείκουσας, ενώ πλέον έχει μόνιμο διορισμό.
Κατάγεται από τη Λευκοπηγή Κοζάνης και ερχόμενη πέρυσι στο ακριτικό νησί, την ακολούθησε και ο σύζυγός της με τα παιδιά τους. Ο σύζυγος είναι υδραυλικός και τεχνίτης, οπότε μπόρεσε να βοηθήσει το νησί και από τη δική του πλευρά. Μένουν στο σπίτι του εκπαιδευτικού, καθώς το νησί παρέχει χώρο φιλοξενίας για το γιατρό και το δάσκαλο.
Κάποτε το Δημοτικό Σχολείο Ερείκουσας που χτίστηκε το 1920, δωρεά του Ανδρέα Συγγρού, είχε περισσότερους από 100 μαθητές, τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτουν τα αρχεία του σχολείου, το 1934, όπου φοίτησαν ακριβώς 100 μαθητές. Το σχολείο λειτουργούσε πρωί και απόγευμα με δύο βάρδιες, με τον ίδιο δάσκαλο, καθώς υπήρχε όπως και σήμερα, μόνο μία αίθουσα διδασκαλίας.
Το 2017 το κουδούνι στο Δημοτικό Σχολείο της Ερείκουσας «σίγησε» μετά από περίπου 100 χρόνια. Μαζί έσβησε η χαρά και η ελπίδα των κατοίκων για νέα ζωή στο νησί. Το Γενάρη του 2020 επαναλειτούργησε, αναπτερώνοντας το ηθικό όλων. Σήμερα έχει μόνο δύο μαθητές, όμως το κουδούνι συνεχίζει να χτυπά καθημερινώς δίνοντας ζωή στον τόπο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ