Θεσσαλονίκη: Έφτασε στα φαρμακεία η πρώτη παρτίδα αντιγριπικών εμβολίων

VK Magazine VK Magazine26/09/2022

Έφτασαν στα φαρμακεία 210.000 αντιγριπικά εμβόλια από τα 420.000 που έχουν παραγγελθεί από τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης, για την περίοδο 2022-2023. Σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης («ΦΣΘ»), το 50% των εμβολίων που παραγγέλθηκαν, έχει ήδη παραληφθεί, ενώ το υπόλοιπο 50% θα παραληφθεί το αργότερο έως τις 10 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για εξελιγμένα τετραδύναμα εμβόλια που καλύπτουν περισσότερα στελέχη του ιού της γρίπης κι έχουν ένδειξη για ενήλικες και παιδιά ηλικίας άνω των έξι μηνών, χορηγούνται δωρεάν από τα ασφαλιστικά Ταμεία και μόνο με ηλεκτρονική ιατρική συνταγή, ενώ η λιανική τιμή τους κυμαίνεται από 10,72 έως 13,73 ευρώ.

Την εκτίμηση ότι φέτος η ζήτηση των αντιγριπικών εμβολίων θα αυξηθεί κατά περίπου 15% έκανε ο γραμματέας του «ΦΣΘ», Γιώργος Κιοσές, αναφέροντας τα εξής:

«Πέρυσι η ζήτηση ήταν χαμηλή, με το ποσοστό των αδιάθετων εμβολίων στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες του νομού Θεσσαλονίκης να εκτιμάται στο 30%. Αιτία ήταν κυρίως η προτεραιότητα που δόθηκε στον εμβολιασμό κατά του Covid-19. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για τη φετινή περίοδο είναι ότι θα υπάρχει αύξηση της ζήτησης κατά περίπου 15%. Ήδη προσέρχονται στα φαρμακεία πολίτες που θέλουν να εμβολιαστούν, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου».

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του «ΦΣΘ», Διονύσιος Ευγενίδης, η ποσότητα των εμβολίων που έχει παραγγελθεί φέτος, είναι μικρότερη από πέρυσι, που είχαν παραγγελθεί περίπου 500.000.

«Πέρυσι ο κόσμος προσηλώθηκε στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού και δεν εμβολιάστηκε κατά της γρίπης, γι’ αυτό είχαμε και πολλές επιστροφές εμβολίων. Για την περίοδο 2022-2033 παραγγείλαμε αντιγριπικά εμβόλια από τον Μάρτιο-Απρίλιο. Πιστεύουμε ότι φέτος θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση από πέρυσι.

»Αν δεν φτάσουν τα εμβόλια, μπορούμε να παραγγείλουμε και άλλα, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση. Πάντως η ποσότητα που παραγγέλλουμε κάθε χρόνο κυμαίνεται γύρω στις 450.000» σημείωσε ο Δ. Ευγενίδης.

Παράλληλα εκτίμησε ότι θα έχουμε έξαρση των περιστατικών γρίπης λόγω της έξαρσης των ιώσεων εξαιτίας των καιρικών αλλαγών. Όσον αφορά τα αντιγριπικά εμβόλια ανέφερε ότι ήδη υπάρχει αυξημένη ζήτηση, κυρίως από πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ