Τι είναι αυτό, που, εκτός από το δακτυλικό μας αποτύπωμα, μας κάνει να ξεχωρίζουμε και καθιστά τον καθένα μας μοναδικό; Ο γραφικός μας χαρακτήρας, ο οποίος αποκαλύπτει για την προσωπικότητα του ανθρώπου πολλά περισσότερα από όσα ενδεχομένως νομίζαμε.
Η Αναλυτική Γραφολόγος, Κική Τσιρίδου, «αποκωδικοποιεί» όλα όσα σχετίζονται με τον τρόπο που μεταφέρουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας στο χαρτί, από την παιδική μας ηλικία και για όλη τη μετέπειτα πορεία μας. Παράλληλα «ξεκλειδώνει» το μυστικό για το πώς μπορούμε να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή της ζωής μας, αποβάλλοντας τα κάθε λογής «πρέπει» και «καθώς πρέπει» που μας έχουν «φορέσει» και μας κρατάνε μακριά από την εκπλήρωση των πραγματικών στόχων και ονείρων μας.
Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά
Τι είναι η γραφολογία;
Η γραφολογική μελέτη είναι η ανάλυση του γραφικού χαρακτήρα, η οποία παρέχει την αποκάλυψη και την διαφώτιση της προσωπικότητας του ατόμου. Η χειρόγραφη γραφή είναι γραφή εγκεφάλου, καθώς το χέρι είναι απλά το μέσο που χρησιμοποιούμε. Όπως ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του μοναδικό αποτύπωμα, κατά τον ίδιο τρόπο έχει και διαφορετική γραφή. Ποτέ δύο γραφικοί χαρακτήρες δεν είναι ολόιδιοι, καθώς το εγκεφαλικό αποτύπωμα και η προσωπικότητα του καθενός είναι μοναδικά.
Η ανάλυση βοηθάει τον αναλυόμενο να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι, να μάθει να μην επηρεάζεται από εξωτερικές συνθήκες, γιατί εάν αφήσω τη διάθεση μου να επηρεάζεται από τον καιρό ή τα κέφια του συναδέλφου, δεν πρόκειται ποτέ να ισορροπήσω. Ή επιβεβαιώνεσαι και ξέρεις πού πατάς ή εξαρτάσαι και χειραγωγείσαι πάντα από τους άλλους. Μαθαίνουμε να περνάμε καλά και με ήλιο και με βροχή. Καλό- καίρι μπορούμε να έχουμε πάντα, αρκεί να το επιλέγω συνειδητά.
Επίσης, το να χαιρόμαστε την κάθε στιγμή της ζωής μας, είναι τρόπος ζωής. Είμαστε μία «μπαταρία» την οποία οφείλουμε να κρατάμε γεμάτη. Εάν αδειάσει, δεν έχω ενέργεια. Εάν δεν αγαπάω τον εαυτό μου, δεν μπορώ να αγαπήσω τους άλλους. Μα αν δεν έχω, τι θα δώσω; Δείτε το και στη μυθολογία. Ο Δίας ήταν ο αρχηγός των θεών γιατί κρατούσε τους κεραυνούς. Την ενέργεια.
Άρα, το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους εαυτούς μας είναι να ξανασυστηθούμε έχοντας αποβάλει όλα όσα μας έχουν φορέσει και να αντιληφθούμε την δύναμη που έχουμε μέσα μας και τον σκοπό της ζωής μας. Είναι παράλογο να ξεσκονίζω τα έπιπλα του σπιτιού μου και να μην καθαρίζω όλη την ρυπαρότητα του εγκεφάλου μου. Είναι επίσης αντικρουόμενο να αναβαθμίζω το σπίτι μου ενεργειακά και εγώ να χάνω την δική μου εσωτερική ενέργεια.
Η ακρίβεια της γραφολογικής ανάλυσης είναι εκπληκτική. Σε μία γραφολογική ανάλυση εξετάζονται περίπου 300 σημεία, τα οποία συνθέτουν τον χαρακτήρα.
Μερικά από τα προσωπικά σημεία που αποκαλύπτονται, είναι: βασικές ψυχικές λειτουργίες, συστολές, φόβοι, ψευτιά, εγωισμός, σκληρότητα, κίνητρα, δημιουργικότητα, ειλικρίνεια, κυκλοθυμία, νευρώσεις, εσωτερική ώθηση, επίπεδα φυσικής ενέργειας, κοινωνικότητα, εργασιακή και προσωπική ηθική, ταλέντα, ταμπεραμέντο, επικοινωνία και πολλά άλλα στοιχεία που αποτελούν την προσωπικότητα.
Αποκαλύπτει το ποιος πραγματικά είσαι, το δυναμικό σου, τα παρανοημένα συναισθήματα που έχουν παγιωθεί και σε αποτρέπουν από την επίτευξη των στόχων σου, εσωτερικά κίνητρα και ένστικτα. Σε συνδυασμό με την εξήγηση της προέλευσης όλων των παγιωμένων πεποιθήσεων, βοηθάει τον αναλυόμενο να απελευθερωθεί από βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που τον στερούν από το να κάνει πλήρη χρήση των πραγματικών του δεξιοτήτων.
Σε τι ωφελεί η γραφολογική ανάλυση;
Οι προσωπικές γραφολογικές αναλύσεις έχουν ως στόχο να ανακαλύψει ο αναλυόμενος όλα όσα κρύβονται στο υποσυνείδητό του ώστε να απαλλαγεί από το άγχος, την στεναχώρια, την πίεση που βιώνει και να αποκτήσει την αυτογνωσία που χρειάζεται για να απολαμβάνει κάθε στιγμή της ζωής του.
Η προσωπική ανάλυση βοηθάει στην:
- Αύξηση της αυτοπεποίθησης
- Βελτίωση της ποιότητας ζωής
- Μείωση επιπέδων άγχους
- Απαλλαγή από φόβους
- Απόκτηση δυναμικού για επίτευξη προσωπικών στόχων
- Ανακάλυψη ταλέντων
- Συνειδητότητα των πράξεων και των αποφάσεων
- Απελευθέρωση παγιωμένων πεποιθήσεων
- Συμβατότητα προσωπικότητας και επαγγελματικού προσανατολισμού
- Συμβατότητα πλανητικών επιρροών με τον χαρακτήρα
- Ανακάλυψη προσωπικών στόχων
- Προσδιορισμός ταμπεραμέντου
- Ενεργοποίηση άμυνας του οργανισμού
Και αμέτρητα άλλα ευρήματα που οδηγούν στην αυτογνωσία. Μόνο όταν γνωρίζεις πραγματικά τον εαυτό σου, δεν επηρεάζεσαι από κανέναν. Οι προσωπικές γραφολογικές αναλύσεις γίνονται αυστηρά και μόνο προσωπικά με τον αναλυόμενο με πλήρη εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα.
Επίσης οι γραφολογικές αναλύσεις είναι χρήσιμες και σε επιχειρήσεις με στόχο την αποτελεσματική στελέχωση και οργάνωση του προσωπικού. Γνωρίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες δεξιότητες. Άλλοι είναι επικοινωνιακοί, κάποιοι έχουν ιδιαίτερο ταλέντο στις πωλήσεις, άλλοι στην έρευνα, και άλλοι στην οργάνωση.
Μέσω της γραφολογικής ανάλυσης, εντοπίζονται όλα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητα σε σχέση με τον εργασιακό τομέα, τα οποία δεν εντοπίζονται άμεσα με την διαδικασία της συνέντευξης. Μερικά από αυτά είναι:
- Ευελιξία πνεύματος
- Σημεία ψευτιάς
- Ψυχικά και σωματικά αποθέματα
- Ψυχολογικές μεταπτώσεις
- Κατάλληλος εργασιακός τομέας
- Ταλέντα
- Εργασιακές δυνατότητες
- Βασικές ψυχικές λειτουργίες
- Διαπροσωπικές σχέσεις
- Ένστικτα
- Δυναμισμός
Η χρήση της αναλυτικής γραφολογίας σε επαγγελματικό επίπεδο, εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία και ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.
Είναι σωστό να επεμβαίνουμε και να διορθώνουμε τα γράμματα των παιδιών μας;
Από τη στιγμή που η γραφή μας συνθέτει το ψυχολογικό μας πορτρέτο, είναι βίαιο να προβούμε σε πιέσεις ώστε το παιδί να κάνει ωραία γράμματα. Εάν το παιδί το απασχολούνε κάποιες σκέψεις ή άγχη, διορθώνοντας τη γραφή του είναι σαν να του σκίζεις όλη την προσωπικότητά του.
Εδώ θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του αυγού. Όταν σπας ένα αυγό από έξω, είναι θάνατος για το πουλάκι που μεγαλώνει. Όταν όμως σπάσει από μέσα προς τα έξω, αυτό δημιουργεί ζωή. Γι αυτόν τον λόγο, εάν εντοπιστούν κάποια ανησυχητικά σημάδια στη γραφή, η αλλαγή πρέπει να έρθει από μέσα. Βελτιώνοντας τον ψυχισμό του παιδιού, θα βελτιωθεί και η γραφή του.
Όλοι μαθαίνουμε να γράφουμε με τον ίδιο τρόπο, αλλά μεγαλώνοντας ο καθένας δίνει το στυλ, τον ρυθμό και την ταχύτητα που τον εκφράζουν.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η διαφορά του γραφικού χαρακτήρα μεταξύ αγοριών και κοριτσιών. Κατά την ένταξη στην εφηβεία, ένα παιδί έχει ήδη φορέσει πολλά «πρέπει» και «καθώς πρέπει». Είναι ξεκάθαρο ότι τα περισσότερα αγόρια έχουν πιο έντονες τις κάτω γραμμές, ενώ τα κορίτσια προσπαθούν να κάνουν πιο όμορφα και στρογγυλά γράμματα. Μα έτσι δεν μεγαλώσαμε; Τα αγόρια, κατά τα κοινωνικά πρότυπα, πρέπει να είναι δυνατά και ατρόμητα, ενώ τα κορίτσια πρέπει να αρέσουν.
Σκεφτείτε, τι λέμε; Μην κάνεις ποτέ στους άλλους αυτό που δεν θα ήθελες να σου κάνουν. Ας το γυρίσουμε λίγο ανάποδα και ας μάθουμε να μην κάνουμε στον εαυτό μας αυτό που δεν θα κάναμε στους άλλους. Δεν θα χαστούκιζα ποτέ κάποιον, αλλά το κάνω αβίαστα στον εαυτό μου, δεν θα επέκρινα κάποιον, αλλά επικρίνω τον εαυτό μου συνεχώς, δεν θα ήθελα να στεναχωρήσω κάποιον αλλά με πολύ μεγάλη ευκολία στεναχωρώ τον εαυτό μου.
Μόνο εάν αποδεχτώ τον εαυτό μου θα μπορέσω να αποδεχτώ και τους άλλους. Μόνο εάν σέβομαι τον εαυτό μου θα μπορώ να σέβομαι και τους άλλους. Και φυσικά, μόνο εάν αγαπώ τον εαυτό μου, θα μπορώ να αγαπήσω και τους άλλους.
Τέλος, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η μοναδικότητά μας είναι ένα θεϊκό κομμάτι που μας δόθηκε, οφείλουμε να την απολαύουμε, να την εξελίξουμε και να αντιληφθούμε ότι το κλειδί για να ανοίξουμε την πόρτα του μυαλού μας, βρίσκεται στα χέρια μας.
Βίκυ Καλοφωτιά
Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.