Καιρός: Μακροπρόθεσμη πρόγνωση Οκτωβρίου

VK Magazine VK Magazine04/10/2022

Με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες αλλά και με αρκετά φαινόμενα, ιδιαίτερα το δεύτερο δεκαπενθήμερο, θα κυλήσει ο καιρός τον Οκτώβριο, στην Ελλάδα.

Μετά τις πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που είχαμε το πρώτο διήμερο, η νέα εβδομάδα θα κυλήσει με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες και με φαινόμενα τα οποία, σε γενικές γραμμές, θα είναι λίγα και θα επικεντρώνονται κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας. Κάπως έτσι φαίνεται να πηγαίνει το μοτίβο του καιρού τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαημέρου.

Το δεύτερο δεκαήμερο, τα φαινόμενα φαίνεται να γίνονται περισσότερα στις δυτικές, κεντρικές και τις βόρειες περιοχές της χώρας, ενώ οι θερμοκρασίες θα κυμανθούν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι, κατά κύριο λόγο, θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις, ενώ κατά περιόδους οι μετεωρολογικές συνθήκες θα ευνοούν τον σχηματισμό ομιχλών στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, καθώς και την έλευση αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια διαμερίσματα της χώρας.

Στο τρίτο δεκαήμερο, τώρα, που φαίνεται να είναι και το πιο ενδιαφέρον, αναμένουμε περισσότερα φαινόμενα που θα επηρεάσουν αρχικά τα δυτικά τμήματα της χώρας και προς τα μέσα του τρίτου δεκαημέρου θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές.  Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση, ενώ δεν αποκλείεται τοπικές χιονοπτώσεις να σημειωθούν στα πολύ ορεινά τμήματα της κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Σε γενικές γραμμές, λοιπόν ο Οκτώβριος θα έχει σαν κύρια χαρακτηριστικά τις κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες, με το φαινόμενο να είναι εντονότερο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, ενώ δυστυχώς για ακόμα ένα μήνα τα νότια θα δεχτούν εμφανώς λιγότερα φαινόμενα με την περίοδο ανομβρίας να αυξάνεται δραματικά.

Να τονιστεί ότι το παρόν κείμενο αποτελεί μία εκτίμηση τον καιρικών φαινομένων για τον Οκτώβριο και όχι πρόγνωση.

Πηγή: meteo24news.gr