Σταυρούλα Θεοδωροπούλου: Από τη Φλώρινα στο Άμστερνταμ-Μια Ελληνίδα στον οίκο μόδας του Karl Lagerfeld

Πώς συνδέεται μια Ελληνίδα από τη Φλώρινα, με την αντισυμβατική προσωπικότητα ενός σχεδιαστή παγκοσμίου φήμης, που η υπογραφή του στο χώρο της μόδας συμβολίζει τη φινέτσα και την πολυτέλεια; Κι όμως συνδυάζεται και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία!

Ο λόγος για την Σταυρούλα Θεοδωροπούλου και τον Karl Lagerfeld, ο οποίος μπορεί βέβαια να μην βρίσκεται πια στη ζωή, ωστόσο η ίδια καταφέρνει εδώ και δύο μήνες να τον συναναστρέφεται νοερά, ως ασκούμενη στα κεντρικά γραφεία του οίκου μόδας που εκείνος ίδρυσε, στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Όπως αποκαλύπτει ξεκινώντας την κουβέντα μας, η μεγάλη αυτή ευκαιρία στη ζωή της, βρισκόταν μόλις… ένα «κλικ» μακριά. Η αμέσως επόμενη κίνηση ήταν να ετοιμάσει τη βαλίτσα και έχοντας στα χέρια της το πολυπόθητο εισιτήριο, προσγειώθηκε σε μια ξένη χώρα, για να ζήσει το πρώτο κεφάλαιο του μεγάλου της ονείρου.

«Εδώ και πολλά χρόνια ήθελα να δουλέψω για κάποιο διάστημα στο εξωτερικό. Αρχικός μου στόχος ήταν να πάω στο Ντουμπάι αλλά δεν βρήκα κάτι στον τομέα που ήθελα, τη μόδα δηλαδή. Συνέχισα να στέλνω βιογραφικά σε πολλές εταιρείες μόδας, σε διάφορες χώρες και τελικά είχα θετική απάντηση από τον οίκο Karl Lagerfeld. Το σκεφτόμουν καιρό. Είχα χάσει μία παρόμοια ευκαιρία στο Μιλάνο, το 2020 λόγω καραντίνας, οπότε είπα τώρα είναι ευκαιρία, ή τώρα ή ποτέ!».

Η ιστορία της μοιάζει σίγουρα με εκείνη της Έμιλυ ή αλλιώς της ηρωίδας του «Netflix», η οποία, στο σενάριο της δημοφιλούς σειράς που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη, πήγε για τον ίδιο ακριβώς λόγο στο Παρίσι. Μόνο που στην περίπτωση της Σταυρούλας, η ηρωίδα είναι Ελληνίδα, πήγε στο Άμστερνταμ και το κυριότερο: το τόλμησε στην πραγματική ζωή!

Πώς όμως ήταν η ζωή της στην Ελλάδα πριν πάρει αυτήν την απόφαση;

«Το τελευταίο διάστημα, όπως όλοι μετά την καραντίνα, προσπαθούσα να ξαναβρώ τους ρυθμούς μου και να συνεχίσω από εκεί που το είχα αφήσει, όσον αφορά τα πράγματα που ήθελα να κάνω», αναφέρει και συνεχίζω με τις επόμενες ερωτήσεις, με σκοπό να μάθω λεπτομέρειες για το τι ακολούθησε αμέσως μόλις βρέθηκε σε μια πόλη μακριά από την πατρίδα της, άγνωστη μεταξύ αγνώστων.

Με τι ακριβώς ασχολείται στον νέο τόπο διαμονής της από την ημέρα που πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του διάσημου οίκου μόδας;

«Έχω σπουδάσει Οικονομικά με μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων αλλά έχω και ένα πτυχίο μόδας από ιδιωτικό ΙΕΚ, οπότε τώρα προσπαθώ να τα συνδυάσω όλα μαζί.

»Δουλεύω στο κομμάτι του product development. Ουσιαστικά είμαι στην ομάδα που είναι υπεύθυνη για όλη την διαδικασία ανάπτυξης και κατασκευής των προϊόντων. Είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι της εταιρείας, γιατί βλέπεις τα πρώτα στάδια της παραγωγής. Τώρα, για παράδειγμα, ετοιμάζουμε τα προϊόντα της σεζόν άνοιξη-καλοκαίρι 2024, οπότε είμαστε πάντα ένα βήμα μπροστά από τα υπόλοιπα τμήματα της εταιρείας.

Η ημέρα της ξεκινάει νωρίς το πρωί και περιλαμβάνει ένα σωρό ασχολίες. Πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητα στην εργασία και τι είναι αυτό που την ενθουσιάζει περισσότερο;

«Η ημέρα στο γραφείο ξεκινάει στις 9. Αρχικά απαντάμε σε email και κάνουμε δουλειές γραφείου. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τα δέματα που έχουν έρθει με τα καινούρια δείγματα, ώστε να τα ελέγξουμε. Κατά τη 1 κάνουμε μία ώρα διάλειμμα για φαγητό. Στη συνέχεια συνήθως έχουμε κάποιο meeting (συνάντηση) με άλλα τμήματα. Κατά τις 6 φεύγουμε ή καθόμαστε στο γραφείο για κρασάκι και χαλάρωση.

»Γενικά η κάθε ημέρα είναι διαφορετική αλλά πάντα το κλίμα είναι πολύ θετικό και πρόσχαρο. Παρά τις φήμες ότι ο κόσμος της μόδας είναι πολύ ανταγωνιστικός, στη δική μας εταιρεία δεν ισχύει, όλοι είναι πολύ ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.

»Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι παρ’όλο που είμαι ασκούμενη, σε καμία περίπτωση δεν φτιάχνω καφέδες και βγάζω φωτοτυπίες, όπως γίνεται συχνά στην Ελλάδα. Αντίθετα είμαι υπεύθυνη για πολλά πράγματα και είμαι αυτή που σαν intern (ασκούμενη) πάντα ξέρω τι συμβαίνει σε όλο το γραφείο, οπότε οι γνώσεις που παίρνω, είναι πραγματικά πολλές.

»Κάτι ακόμα που μου αρέσει πολύ, είναι τα πάρτυ που διοργανώνουμε στο γραφείο αρκετά συχνά, άλλα πιο επίσημα και άλλα πιο μεταξύ μας. Όταν κάποιος έχει γενέθλια, για παράδειγμα ή όταν κάποιος φεύγει από την εταιρεία, το γιορτάζουμε με κρασί, φαγητό και τον/την γεμίζουμε με πολλά δώρα, φυσικά Karl Lagerfeld!

»Ανέφερα ότι παίρνουμε και πολλά δωράκια σε καθημερινή βάση; Τα τυχερά της δουλειάς!!».

Τι είναι αυτό που την δυσκόλεψε φτάνοντας στο Άμστερνταμ και πώς αντιμετώπισαν οι συνάδελφοί της, μια Ελληνίδα ανάμεσά τους;

«Κάτι που με έχει δυσκολέψει αρκετά μέχρι τώρα, είναι η εύρεση σπιτιού. Γενικά στην Ολλανδία και κυρίως στο Άμστερνταμ υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων σπιτιών με αποτέλεσμα να μην βρίσκεις τίποτα ή να βρίσκεις κάτι μακριά από το κέντρο και φυσικά πολύ ακριβό».

»Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ένα αρκετά πολυπολιτισμικό περιβάλλον με ανθρώπους από διάφορες χώρες, οπότε δεν ήταν κάτι περίεργο. Επίσης, δεν είμαι η μοναδική Ελληνίδα στην εταιρεία, νομίζω είμαστε 4 ή 5 συνολικά».

Η Ολλανδία είναι μια χώρα με ιδιαίτερη ομορφιά, όπως αποδεικνύεται από τις εντυπωσιακές φωτογραφίες που οι περισσότεροι έχουμε κατά καιρούς θαυμάσει σε περιοδικά και στο διαδίκτυο, αλλά και από περιγραφές ανθρώπων που την έχουν επισκεφθεί. Πώς περνάει η ίδια τις ελεύθερες ώρες της εκτός γραφείου;

«Μου αρέσει να εξερευνώ την πόλη και τα πολλά μουσεία της. Επίσης, τα Σαββατοκύριακα μου αρέσει να ταξιδεύω σε άλλες πόλεις της Ολλανδίας. Στόχος μου είναι να δω και να μάθω όσα περισσότερα μπορώ στο διάστημα που είμαι εδώ».

Ο Karl Lagerfeld ήταν μια αντισυμβατική προσωπικότητα. Τι είναι αυτό που θαύμαζε σε εκείνον πριν ακόμη βρεθεί να εργάζεται στον οίκο που εκείνος ίδρυσε; Αυτή είναι η αμέσως επόμενη ερώτησή μου. Και μου απαντάει με αφοπλιστική σιγουριά.

«Το ότι ήταν ένα icon (εμβληματική φυσιογνωμία). Κατάφερε να ξεχωρίσει σαν σχεδιαστής και σαν προσωπικότητα. Κατάφερε να κερδίσει την υστεροφημία του, όπως θα λέγαμε και εμείς οι Έλληνες. Ξεκινώντας να εργάζομαι εδώ, ανακάλυψα για εκείνον και αρκετά άλλα πράγματα, που δεν γνώριζα, κυρίως για τη δουλειά και τα σχέδιά του. Κάτι που με εντυπωσίασε, είναι ότι στο γραφείο υπάρχουν αρκετά χειρόγραφα σχέδιά του, αλλά και ρούχα από την προσωπική του συλλογή. Είναι σαν να μεταφερόμαστε καθημερινά στον κόσμο του».

Και η ίδια; Είχε από μικρή την επιθυμία να ασχοληθεί με το σχέδιο μόδας;

«Η αλήθεια είναι ότι πάντα μου άρεσε ο κόσμος της μόδας, και όταν ήμουν στο σχολείο, έραβα μόνη μου, κάθε χρόνο αποκριάτικες στολές. Μου άρεσε να διαβάζω και ήμουν καλή μαθήτρια αλλά πάντα ήθελα να ασχοληθώ με κάτι πιο καλλιτεχνικό».

Στο παρελθόν είχε επίσης ασχοληθεί και με το χορό, το ωδείο και την παρουσίαση δελτίου ειδήσεων στο «ITV» στα Γιάννενα. Πώς προέκυψαν όλα αυτά και γιατί δεν τα συνέχισε;

«Από μικρή ήμουν πολύ δραστήρια. Όπως λέει και η γιαγιά μου “όλα θες να τα ξέρεις”. Ποτέ δεν άφηνα ευκαιρίες να πάνε χαμένες. Ακόμα και αν δεν ήξερα πώς να κάνω κάτι, έλεγα, πάμε και θα το μάθουμε στην πορεία. Δεν μου αρέσει να κάθομαι και να μην κάνω τίποτα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ο λόγος που δεν τα συνέχισα, ήταν γιατί είχαν κάνει τον κύκλο τους για εμένα και ήθελα να προχωρήσω σε κάτι άλλο. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μάθε τέχνη και άστην….».

Η μόδα εξελίσσεται και μαζί και το στυλ των γυναικών. Ποια είναι η δική της αντίληψη για τη μόδα και πότε θεωρεί ότι μια γυναίκα είναι καλοντυμένη;

«Για εμένα η μόδα είναι ένας τρόπος έκφρασης και θεωρώ πως συνδέεται με την ψυχολογία μας. Όταν φοράμε κάτι που μας αρέσει, νιώθουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, η οποία είναι πολύ σημαντική για να πετύχουμε το ο,τιδήποτε.

»Σε έναν κόσμο με πολλά προβλήματα και πόνο, ο κόσμος της μόδας είναι σαν ένα παράλληλο λαμπερό σύμπαν που επικεντρώνεται στην ομορφιά και τη χαρά και μας κάνει να ξεχνιόμαστε για λίγο από τα καθημερινά προβλήματα και τις στεναχώριες. Καλοντυμένη θεωρώ την γυναίκα που νιώθει άνετη και χαρούμενη με ό,τι φοράει, ό,τι και αν είναι αυτό».

Κάνοντας μια σύγκριση ανάμεσα στο στυλ ντυσίματος των γυναικών στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, ποιες πιστεύει ότι υπερτερούν;

«Νομίζω ότι στην Ολλανδία ντύνονται πιο απλά από ό,τι στην Ελλάδα. Εδώ ακόμα και στις βραδινές εξόδους τους βγαίνουν με ένα τζιν και ένα απλό τοπάκι. Οι Ελληνίδες είμαστε λίγο πιο κοκέτες, ειδικά στις βραδινές μας εξόδους το θέλουμε το γκλίτερ και τα πούπουλα».

Ένα από τα μεγαλύτερά της όνειρα το πραγματοποίησε ήδη. Να ασχοληθεί ενεργά με το χώρο της μόδας εκτός των συνόρων. Τι άλλο σχεδιάζει; Σκέφτεται κάποια στιγμή να επιστρέψει στην Ελλάδα;

«Ναι, σκοπεύω να επιστρέψω στην Ελλάδα και να δημιουργήσω το δικό μου brand (σειρά ενδυμάτων με προσωπική υπογραφή)» τονίζει τις λέξεις μία προς μία, με αποφασιστικότητα που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι θα τολμήσει και αυτό το βήμα.

Όπως όλα δείχνουν, η ίδια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του εμβληματικού συνθήματος του Karl Lagerfeld, το οποίο βλέπει κανείς να κοσμεί μια εντυπωσιακή γωνιά του τοίχου, ανεβαίνοντας τις μαρμάρινες σκάλες του νεοκλασικού οικήματος, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία. «Embrace the Present & Invent the Future» («Αγκάλιασε το Παρόν & Ανακάλυψε το Μέλλον»). Και το μέλλον ανήκει σίγουρα στους τολμηρούς!

Βίκυ Καλοφωτιά

Βίκυ Καλοφωτιά

Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.