Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Βγήκε στη «σύνταξη» ο πρώτος σκύλος ανιχνευτής δηλητηριασμένων δολωμάτων

VK Magazine VK Magazine20 Οκτ 2022

Ο διάσημος Κούκι, ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος ανιχνευτής δηλητηριασμένων δολωμάτων της «Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας», που επί χρόνια προστάτευε την άγρια ζωή από τη δηλητηρίαση, είναι πλέον «συνταξιούχος».

Όπως ανακοίνωσε η εν λόγω εταιρεία, εδώ και οκτώ χρόνια, ο Κούκι -διασταύρωση γερμανικού ποιμενικού με μαλινουά, ο οποίος γεννήθηκε και εκπαιδεύτηκε στην Ισπανία– υπηρέτησε αδιάκοπα τον σκοπό του, που δεν ήταν άλλος από το να εντοπίζει δηλητηριασμένα δολώματα (φόλες) και δηλητηριασμένα ζώα στην ελληνική ύπαιθρο, αποτρέποντας έτσι τη δηλητηρίαση της άγριας ζωής και βάζοντας ένα τέλος στην αλυσίδα θανάτου που δημιουργεί η παράνομη χρήση και διασπορά στη φύση δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο Κούκι, μαζί με τον αδελφό του, Κίκο, στη Δαδιά («WWF Ελλάς»), ήταν ο πρώτος σκύλος που δραστηριοποιήθηκε αποκλειστικά στην Ελλάδα για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, στο πλαίσιο του Προγράμματος «LIFE» για τη διάσωση του γύπα ασπροπάρη, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία άλλων πέντε Ομάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, ενώ πρόσφατα, επτά νέες ομάδες, προστέθηκαν στο δυναμικό της χώρας, αυτήν τη φορά από κρατικούς φορείς.

Σύμφωνα, πάντα, με την «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία», μέσα σε διάστημα οκτώ ετών (από τον Μάρτιο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2022), ο Κούκι, μαζί με τον συνοδοιπόρο και χειριστή του, Δημήτρη Βαβύλη, διηνήργησαν 315 περιπολίες,  καλύπτοντας περισσότερα από 550 χιλιόμετρα. Συνολικά ερεύνησαν 60 περιστατικά δηλητηρίασης, εντοπίζοντας 139 δηλητηριασμένα δολώματα και 118 δηλητηριασμένα ζώα, σώζοντας πολλά περισσότερα από βέβαιο και μαρτυρικό θάνατο.

Σημειώνεται, ότι από το σύνολο των νεκρών δηλητηριασμένων ζώων που εντοπίστηκαν, πάνω από τα μισά (61 στα 118) ήταν ποιμενικοί σκύλοι, καταδεικνύοντας πως η νοσηρή πρακτική της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων απειλεί εκτός από την άγρια ζωή και την επιβίωση της παραδοσιακής βιώσιμης κτηνοτροφίας.

Ως μέλος της συγκεκριμένης Ομάδας και φύλακας της ζωής της υπαίθρου, ο Κούκι έγινε ο προστάτης του γύπα ασπροπάρη, του πιο απειλούμενου είδους πουλιού της χώρας μας, φροντίζοντας η περιοχή αναπαραγωγής του, στα Μετέωρα, να είναι ασφαλής, τόσο για τον ίδιο, όσο και για την υπόλοιπη ζωή της υπαίθρου, ενώ επενέβαινε και στην Ήπειρο, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου προέκυπτε σχετική ανάγκη.

Όλα αυτά τα χρόνια, η φήμη του σκύλου βετεράνου της ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και μέσα από τα επιτεύγματα και τη δράση του απέκτησε πολλούς θαυμαστές και φίλους.

Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, φίλοι του γύπα ασπροπάρη και της Εταιρείας, με μεγάλη συμμετοχή των παιδιών που είναι μέλη της Μαθητικής Ομάδας Δράσης για τον ασπροπάρη, συνόδευσαν τον Κούκι και τον Δημήτρη στην τελευταία περιπολία τους, κλείνοντας έτσι όλοι μαζί αυτόν τον κύκλο των οκτώ ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

VK Magazine

VK Magazine