Βρετανία: Παραιτήθηκε από πρωθυπουργός η Λιζ Τρας

VK Magazine VK Magazine20/10/2022

Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε σήμερα, ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου, έξι εβδομάδες ύστερα από τον διορισμό της στη θέση αυτή, στον απόηχο της ανακοίνωσης του οικονομικού της προγράμματος, που προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και δίχασε το Συντηρητικό κόμμα. Η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας.

Μιλώντας έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, η ίδια παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε, όταν συμμετείχε στην κούρσα διαδοχής, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

«Αναγνωρίζω, ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με βάση την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό κόμμα. Ως εκ τούτου μίλησα στον βασιλιά, για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από τη θέση του επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος», δήλωσε η Λιζ Τρας και συμπλήρωσε τα εξής:

«Σήμερα το πρωί, συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει μια εκλογή ηγεσίας, που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι παραμένουμε σε ένα μονοπάτι εκπλήρωσης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και ότι διατηρούμε την οικονομική σταθερότητα και εθνική ασφάλεια της χώρας μας».

Υπενθυμίζεται ότι η Λιζ Τρας ανέλαβε την πρωθυπουργία, στις 6 Σεπτεμβρίου του 2022 και αποχωρεί ύστερα από 45 ημέρες σε αυτήν τη θέση.

Ο Κιρ Στάρμερ ζητά εκλογές-Ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού, Λιζ Τρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Guardian», της «Mirror» και του «BBC», ο Τζέρεμι Χαντ δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Τόρις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ