Έβρος: «Τα πιο απάνθρωπα σύνορα της Ευρώπης»

VK Magazine VK Magazine24/10/2022

«Μια φωτογραφία, 92 μετανάστες, κάποιοι εξ αυτών τραυματισμένοι. Η Τουρκία εξώθησε τους μετανάστες αυτούς να περάσουν τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα; Αυτό λέει η ελληνική κυβέρνηση. Με αυτή τη φωτογραφία προσπαθεί η Ελλάδα να συγκαλύψει δικά της εγκλήματα; Αυτό ισχυρίζεται η Άγκυρα» αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ της για την κατάσταση στον Έβρο η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», με αφορμή πρόσφατη επίσκεψη Ευρωβουλευτών.

«Ο μεθοριακός ποταμός Έβρος αποτελεί μια από τις διαδρομές, τις οποίες επιλέγουν μετανάστες που θέλουν να φτάσουν στην ΕΕ -ξανά και ξανά μετατρέπεται σε σκηνικό βίας και παραβιάσεων του νόμου. Η χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ “Frontex” φέρεται να εμπλέκεται σε αυτές τις δραστηριότητες. Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, μετανάστες χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης».

Το ρεπορτάζ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Τι συμβαίνει στην περιοχή; Η πρόσβαση στα άμεσα σύνορα απαγορεύεται σε δημοσιογράφους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κηρύξει την περιοχή σε καθεστώς στρατιωτικού αποκλεισμού. Μόνο μεμονωμένα περιστατικά έρχονται στη δημοσιότητα. Για παράδειγμα, όταν τα ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις δημοσιοποιούν μαρτυρίες ανθρώπων, που έχουν πέσει θύματα βίας.

»Είναι εγκλωβισμένοι σε ακατοίκητες νησίδες του Έβρου χωρίς πόσιμο νερό, δεν μπορούν για μέρες ούτε να πάνε στην Ελλάδα αλλά ούτε να επιστρέψουν στην Τουρκία. Στο τέλος, συχνά μασκοφόροι τους εξαναγκάζουν να επιστρέψουν από την ελληνική πλευρά στην Τουρκία. Αυτό αναφέρουν μετανάστες επανειλημμένως. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές σε πάνω από 36.000 περιπτώσεις μεταναστών μόνο τον Αύγουστο, απετράπη η διέλευση του Έβρου. Αλλά κανείς δεν θέλει να πει δημόσια με ποια μέσα. Η Ελλάδα αρνείται οποιαδήποτε παράτυπη ενέργεια».

Και η Ευρώπη τι κάνει; Η παραπάνω εφημερίδα, σε άλλο σημείο, παρατηρεί: «Η προστασία των εξωτερικών συνόρων κοστίζει πολλά χρήματα στην ΕΕ. Η Ελλάδα από το 2015 έχει λάβει 3,39 δις ευρώ για τη διαχείριση του προσφυγικού, 450 εκατομμύρια εξ αυτών από ένα ταμείο για την εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των συνόρων.

»Για τη λήψη μέτρων, που χρηματοδοτούνται από αυτά τα κονδύλια, πρέπει να υπάρχει σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αυτό λένε οι κανονισμοί. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή, η οποία επίσης δέχεται έντονη κριτική». Μάλιστα κατά την πρόσφατη επίσκεψη ευρωβουλευτών στην περιοχή, παρόντες ήταν και υπάλληλοι της «Frontex».

«Μεταβιβάζουμε όλες τις πληροφορίες που έχουμε στους Έλληνες συναδέλφους μας. Δεν συμμετέχουμε ποτέ στην αποτροπή διέλευσης συνόρων», αναφέρει αξιωματικός στην εφημερίδα «Die Welt».

«Τι γίνεται όμως με όσους δεν τους επιτρέπεται να περάσουν τα σύνορα; Πώς απελαύνονται άνθρωποι; Έτερος αξιωματούχος της “Frontex” παρεμβαίνει, λέγοντας: «Αυτό αφορά επιχειρησιακές λεπτομέρειες. Πράγμα που σημαίνει: Είναι εμπιστευτικό».

Και η Κύπρος παλεύει με το μεταναστευτικό

Ρεπορτάζ στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας «RND» αναφέρεται εκτενώς στην μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και στην Κύπρο, το τελευταίο διάστημα. «Πουθενά αλλού δεν είναι τόσο εύκολο να φτάσεις στην ΕΕ χωρίς να εντοπιστείς, όσο στην Κύπρο. Με τα πόδια, μέσω της νεκρής ζώνης φτάνεις από τα κατεχόμενα, στο βόρειο τμήμα του νησιού στην Κυπριακή Δημοκρατία και άρα στην ΕΕ».

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ αποκαλύπτει:

«Πολλοί προέρχονται από αφρικανικές χώρες. Φτάνουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη με τουρκικές βίζες. Από εκεί ταξιδεύουν στη βόρεια Κύπρο, η οποία ελέγχεται από την Τουρκία, για να περάσουν έπειτα την πράσινη γραμμή. Η κυπριακή κυβέρνηση κατηγορεί την Τουρκία ότι ενθαρρύνει την παράτυπη μετανάστευση στην Κύπρο, εκδίδοντας εύκολα φοιτητικές βίζες σε αφρικανικές χώρες, προκειμένου να ασκήσει πολιτική πίεση στην ΕΕ.

»Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνου, επέρριψε την περασμένη εβδομάδα στις αεροπορικές εταιρείες «Turkish Airlines» και «Pegasus» ότι μετέφεραν μαζικά ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες από την Τουρκία, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, με κρατικά επιδοτούμενα εισιτήρια.»

Μάλιστα το ρεπορτάζ εξηγεί στο γερμανικό κοινό μια σημαντική «δυσκολία» της Κύπρου:

«Η νεκρή ζώνη, η οποία εκτείνεται σε 180 χλμ. σε όλη την Κύπρο, έχει πλάτος αρκετά χλμ. σε ορισμένα σημεία και μόλις λίγα μέτρα σε άλλα. Ελέγχεται από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ όμως εκεί είναι με δεμένα χέρια. Καθήκον των μελών της ειρηνευτικής δύναμης είναι να αποτρέπουν συγκρούσεις μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Δεν φέρουν καμία εντολή να ελέγχουν ή ακόμη και να απομακρύνουν μετανάστες.

»Μια άλλη δυσκολία: Αυτή η οριοθέτηση δεν αφορά εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αφού και ο κατεχόμενος από την Τουρκία βορράς του νησιού ανήκει βάσει διεθνούς δικαίου στην ΕΕ».

Κλείνοντας, το ρεπορτάζ αναφέρεται και στο σύστημα αποτροπής της κυπριακής κυβέρνησης με συρματόπλεγμα αλλά και κάμερες, σε μια περιοχή περίπου 11 χλμ.

Πηγή: Deutsche Welle