Ισραήλ-Λίβανος: Υπέγραψαν τη συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων τους

VK Magazine VK Magazine27 Οκτ 2022

Οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία-ορόσημο για τα θαλάσσια σύνορά τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναζήτηση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, υπέγραψε μια επιστολή, με την οποία ενέκρινε τη συμφωνία στην Μπάαντα. Ακολούθησε η υπογραφή του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, στην Ιερουσαλήμ. Μια τελετή ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ χαμηλόβαθμων αντιπροσωπειών θα γίνει στην έδρα της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη Νακούρα, πάνω στα σύνορα.

Ο Γ.Λάπιντ χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «τεράστιο επίτευγμα» ενώ ο Λιβανέζος διαπραγματευτής, Ελίας Μπου Σάαμπ, σχολίασε ότι σηματοδοτεί την αρχή «μιας νέας εποχής» μεταξύ των δύο χωρών, που πάντως παραμένουν, θεωρητικά, σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η συμφωνία αφαιρεί μια πηγή πιθανής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης Χεζμπολάχ, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει και στην ελάφρυνση της οικονομικής κρίσης στον Λίβανο.

Ο Άμος Χοκστάιν, ο Αμερικανός απεσταλμένος, που μεσολάβησε για την επίτευξη της συμφωνίας, είπε στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, ότι εκτιμά πως η συμφωνία θα τηρηθεί, ακόμη και αν οι δύο χώρες αλλάξουν ηγεσία.

Ο Ά.Χοκστάιν αναφερόταν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, την 1η Νοεμβρίου, αλλά και στη λήξη της θητείας του προέδρου Μ.Αούν στον Λίβανο, στις 31 Οκτωβρίου. Η συμφωνία θα τηρηθεί «ανεξαρτήτως του ποιος θα εκλεγεί σύντομα επόμενος πρόεδρος του Λιβάνου», τόνισε ο ίδιος.

Πάντως, η προοπτική μιας ευρύτερης διπλωματικής προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών μοιάζει μακρινή. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Ε.Μπ.Σάαμπ: «Ακούσαμε για τις Συμφωνίες του Αβραάμ (σ.σ. με τις οποίες το Ισραήλ εξομάλυνε τις σχέσεις του με πολλές αραβικές χώρες, όπως το Μπαχρέιν και τα ΗΑΕ). Σήμερα είναι μια νέα εποχή. Θα μπορούσε να είναι η συμφωνία Άμος Χοκστάιν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

VK Magazine

VK Magazine