Μουντιάλ 2022: Έξωση σε χιλιάδες εργαζομένους στην Ντόχα του Κατάρ

VK Magazine VK Magazine29 Οκτ 2022

Στο Κατάρ, οι Αρχές… άδειασαν πολυκατοικίες που στεγάζουν χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες, στις ίδιες περιοχές στο κέντρο της πρωτεύουσας Ντόχα, όπου θα μείνουν επισκέπτες  φίλαθλοι κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως αποκάλυψαν μιλώντας στο «Reuters», εργαζόμενοι που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Ειδικότερα ανέφεραν, ότι περισσότερα από δώδεκα κτίρια είχαν εκκενωθεί και κλείσει από τις Αρχές, αναγκάζοντας τους- κυρίως Ασιάτες και Αφρικανούς- εργάτες, να αναζητήσουν ό,τι καταφύγιο μπορούσαν, ακόμα και μένοντας στο πεζοδρόμιο έξω από ένα από τα πρώην σπίτια τους.

Η κίνηση αυτή έρχεται 22 ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου (20/11-18/12), το οποίο έχει προκαλέσει έντονο διεθνή έλεγχο της μεταχείρισης του Κατάρ προς τους ξένους εργάτες και τους περιοριστικούς κοινωνικούς νόμους του.

Σε ένα κτίριο όπου οι κάτοικοι είπαν ότι φιλοξενούσε 1.200 άτομα στην περιοχή Αλ Μανσούρα της Ντόχα, οι Αρχές είπαν στους ανθρώπους, περίπου στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, ότι είχαν μόλις δύο ώρες για να φύγουν. Οι δημοτικοί υπάλληλοι επέστρεψαν γύρω στις 22.30, ανάγκασαν όλους να βγουν έξω και κλείδωσαν τις πόρτες του κτιρίου.

Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ είπε, ότι οι εξώσεις δεν σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο και σχεδιάστηκαν «σύμφωνα με τα συνεχιζόμενα ολοκληρωμένα και μακροπρόθεσμα σχέδια για την αναδιοργάνωση περιοχών της Ντόχα, προσθέτοντας πως «όλοι έχουν στεγαστεί από τότε σε ασφαλή και κατάλληλα καταλύματα και τα αιτήματα για εκκένωση έγιναν με  κατάλληλη ειδοποίηση».

Όπως είναι γνωστό, περίπου το 85% του πληθυσμού των τριών εκατομμυρίων του Κατάρ είναι ξένοι εργάτες. Ένας εργαζόμενος ανέφερε, ότι οι εξώσεις στόχευαν άγαμους άνδρες, ενώ οι αλλοδαποί εργαζόμενοι με οικογένειες δεν επηρεάστηκαν.

Δημοσιογράφος του «Reuters» είδε περισσότερα από δώδεκα κτίρια, από όπου οι κάτοικοι είπαν ότι είχαν εκδιωχθεί άνθρωποι. Σε κάποια κτίρια είχε διακοπεί το ρεύμα, ενώ τα περισσότερα βρίσκονταν σε γειτονιές, όπου η κυβέρνηση έχει νοικιάσει κτίρια για τη στέγαση των φιλάθλων του Μουντιάλ 2022.

Οι εξώσεις «διατηρούν τη λαμπερή και πλούσια πρόσοψη του Κατάρ χωρίς να αναγνωρίζουν δημόσια το φθηνό εργατικό δυναμικό, που το καθιστά εφικτό. Αλλά οι εξώσεις με σχεδόν καθόλου ειδοποίηση είναι απάνθρωπες πέρα από κάθε κατανόηση», δήλωσε ο Βάνι Σαρασβάτι, από την Migrant-Rights.org, που κάνει εκστρατεία για ξένους εργάτες στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

VK Magazine

VK Magazine