Γερμανία: Τουρκία και Ουγγαρία να εγκρίνουν την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

VK Magazine VK Magazine10/11/2022

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία «να ανοίξουν τον δρόμο» για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να συμπεριληφθούν η Σουηδία και η Φινλανδία, υπενθυμίζοντας το σχετικό μνημόνιο που έχουν υπογράψει όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, το καλοκαίρι, οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να επιτρέψουν στη Σουηδία και στη Φινλανδία να ενταχθούν στη Συμμαχία, «και ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει τώρα», δήλωσε η Αν.Μπέρμποκ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με τον Σουηδό ομόλογό της, Τομπίας Μπίλστρεμ, στο Βερολίνο.

Αναφερόμενη στις ενέργειες της κυβέρνησής της για το θέμα, η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, ότι η Γερμανία ήταν από τις πρώτες χώρες που επικύρωσαν το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας ενώ «ενθαρρύναμε και άλλους συμμάχους να κάνουν το ίδιο», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας πως «δεν θα εγκαταλείψουμε αυτή τη φιλική ενθάρρυνση. Είναι σημαντικό για την ασφάλεια όλων μας αυτή η επικύρωση να επιτευχθεί έως το τέλος του έτους».

Προηγουμένως, ο Σουηδός ομόλογός της είχε ανακοινώσει ότι, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Ουλφ Κρίστερσον, στην Τουρκία και την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μεταβεί και ο ίδιος σύντομα, στην Άγκυρα, έτσι ώστε να συζητήσει το θέμα με την τουρκική κυβέρνηση.

«Πρέπει να διατηρούμε τον διάλογο ανοιχτό, σε όλα τα επίπεδα», επεσήμανε ο Τ.Μπίλστρεμ και εξέφρασε την αισιοδοξία του, καθώς «οι συζητήσεις εξελίσσονται με θετικό τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ