Λισαβόνα: Εκατοντάδες διαδηλωτές για το κλίμα-Εισέβαλαν σε κτίριο που μιλούσε ο υπουργός Οικονομικών

VK Magazine VK Magazine13/11/2022

Εκατοντάδες διαδηλωτές οργισμένοι για την κλιματική κρίση κατέβηκαν, χθες, Σάββατο, στους δρόμους της Λισαβόνας, με δεκάδες να εισβάλλουν σε ένα κτίριο, όπου παραχωρούσε ομιλία ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα ε Σίλβα, ζητώντας την παραίτηση του πρώην στελέχους πετρελαϊκών επιχειρήσεων.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι διαδηλωτές απαίτησαν δράση για το κλίμα. Καθώς ορισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο, όσοι ήταν έξω φώναζαν: «Να φύγει ο Κόστα ε Σίλβα!». Αστυνομικοί έσυραν τους διαδηλωτές έξω από το κτίριο, ενώ την ίδια στιγμή το πορτογαλικό τηλεοπτικό δίκτυο «RTP» μετέδωσε ότι ο υπουργός έφυγε από το κτίριο από μια πίσω πόρτα. Το υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η διαδήλωση στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε, καθώς παγκόσμιοι ηγέτες, φορείς χάραξης πολιτικής και εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συγκεντρώθηκαν στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, «COP27», στην Αίγυπτο, με την ελπίδα να διατηρήσουν ζωντανό τον στόχο για την αποτροπή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Εντούτοις, ορισμένοι ακτιβιστές δεν πιστεύουν ότι η «COP27» θα λύσει το πρόβλημα.

«Οι COP δεν είναι σχεδιασμένες για να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή, γιατί θα χρειαζόταν σε αυτές περισσότερη συμμετοχή από την κοινωνία των πολιτών και λιγότερη συμμετοχή από λομπίστες της βιομηχανίας ορυκτών», είπε ο Πέδρο Φράνκο, ένας 27χρονος φοιτητής.

Ο Ζοάο Ντουάρτε, 23 ετών, κατηγόρησε επίσης κυβερνήσεις, επειδή ευνοούν τα «οικονομικά συμφέροντα» μεγάλων εταιρειών αντί να θέσουν την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, υποστηρίζοντας πως «δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή έως ότου οι κυβερνήσεις πάψουν να είναι καλύτεροι φίλοι και σύμμαχοι των μεγάλων εταιρειών».

Εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν σε μια έκθεση την Τρίτη, ότι οι υποσχέσεις εταιρειών, τραπεζών και πόλεων για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών, συχνά ισοδυναμούν με κάτι περισσότερο από μια προβολή οικολογικού προσωπείου («greenwashing»).

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και επείγουσα. Ό,τι κάνουμε ή δεν κάνουμε αυτήν τη δεκαετία θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ασφάλεια του κλίματος», δήλωσε η Μάρτα Λεάντρο, αντιπρόεδρος της πορτογαλικής περιβαλλοντικής ομάδας «Quercus», στη διαδήλωση στη Λισαβόνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ