Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κατηγόρησε σήμερα το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν («PKK») για την επίθεση χθες, Κυριακή, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης -η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80 άλλοι-, ενώ ανακοίνωσε πως συνελήφθησαν πάνω από είκοσι ύποπτοι, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πασίγνωστο πεζόδρομο που ήταν γεμάτος Κωνσταντινουπολίτες και τουρίστες.
«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση “PKK” είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο Σ.Σοϊλού, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» και άλλα τουρκικά ΜΜΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συνελήφθησαν επίσης άλλοι 21 ύποπτοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας -η Άγκυρα τους χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»- πως βρίσκονταν πίσω από τη χθεσινή επίθεση, υποστηρίζοντας ότι «εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι».
Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους («ΙΚ»). Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις («ΣΔΔ»), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού («YPG»), σύμμαχοι του «PKK», είναι η κύρια συνιστώσα.
Η χθεσινή επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης, πέρα από το ότι σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81, περίπου οι μισοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Έγινε γύρω στις 16:20 (τοπική ώρα· 15:2ο ώρα Ελλάδας). Η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.
Ο Σ.Σοϊλού δεν διευκρίνισε τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη το «πρόσωπο» που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα, ούτε εάν επρόκειτο για «γυναίκα», όπως διαβεβαίωναν χθες το βράδυ, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του, Φουάτ Οκτάι.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντά, είχε αναφερθεί νωρίτερα σε μια «τσάντα» που αφέθηκε σε παγκάκι: «Μια γυναίκα καθόταν σε παγκάκι για 40 ως 45 λεπτά και, ένα ή δυο λεπτά αργότερα, έγινε έκρηξη. Όλα τα δεδομένα για αυτή τη γυναίκα τελούν υπό εξέταση», συνέχισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Είτε αυτή η τσάντα είχε ωρολογιακό μηχανισμό, ή κάποιος την πυροδότησε εξ αποστάσεως».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ.Ερντογάν, καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της «G20», στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν». Υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», τονίζοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».
Ο ίδιος είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με εκστρατεία τρομοκρατικών ενεργειών την περίοδο 2015-2016.
PKK και NATO
Η έκρηξη, που ήταν πολύ ισχυρή, ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση και προκάλεσε πανικό στους διερχόμενους.
«Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Ο κρότος ήταν τεράστιος. Υψωνόταν μαύρος καπνός. Ο ήχος ήταν πολύ δυνατός, σχεδόν εκκωφαντικός», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, ο Κεμάλ Ντενιζτζί, 57 ετών, που είδε πολλούς ανθρώπους πεσμένους κάτω.
Το «PKK», κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας.
Τον Δεκέμβριο του 2016, για τη διπλή επίθεση κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας της Κωνσταντινούπολης -47 νεκροί, ανάμεσά τους 29 αστυνομικοί, 160 τραυματίες- την ευθύνη ανέλαβαν τα «Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν» («TAK»), κουρδική ριζοσπαστική οργάνωση που θεωρείται προσκείμενη στο «PKK».
Το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα βρίσκεται στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του «PKK».
Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής παράταξης από τις σουηδικές Αρχές, στο μνημόνιο που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, την έτερη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, μετέβη την περασμένη εβδομάδα στην Άγκυρα και υποσχέθηκε στον Ρ.Τ.Ερντογάν πως η Στοκχόλμη θα κινητοποιηθεί, προκειμένου να καθησυχαστούν οι τουρκικές «ανησυχίες».
Το σουηδικό κοινοβούλιο ετοιμάζεται να ψηφίσει για να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, έτσι ώστε να γίνει δρακόντεια η αντιτρομοκρατική νομοθεσία.
Το «PKK» και οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό, είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.
Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές Αρχές κατηγορήθηκαν -ωστόσο το αρνήθηκαν- από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του «PKK». Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες προσώπων, που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ