Ιράν: Η ακτιβίστρια Νάιντ Ταγκάβι επιστρέφει στη φυλακή

VK Magazine VK Magazine14/11/2022

Η Γερμανοϊρανή αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάιντ Ταγκάβι, στην οποία είχε επιτραπεί τον Ιούλιο να βγει από τη φυλακή του Ιράν, όπου κρατείτο επί σχεδόν δυο χρόνια, προκειμένου να της προσφερθεί ιατρική θεραπεία, φυλακίστηκε εκ νέου, έκανε γνωστό χθες, Κυριακή, η κόρη της.

«Παρά το γεγονός ότι δεν είχε ολοκληρωθεί η ιατρική θεραπεία της, όμως με το κεφάλι ψηλά, η μητέρα μου, Νάιντ Ταγκάβι, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη φυλακή Εβίν», ανέφερε η Μάριαμ Κλάρεν μέσω Twitter.

Η Ν.Ταγκάβι, 67 ετών, η οποία υπερασπίζεται για χρόνια τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, ιδίως αυτά τα γυναικών, είχε συλληφθεί στο διαμέρισμά της, στην Τεχεράνη, την 16η Οκτωβρίου 2020, σύμφωνα με τη «Διεθνή Εταιρεία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου» («Internationale Gesellschaft für Menschenrechte, IGFM»).

Η αρχιτεκτόνισσα, που κατηγορήθηκε πως «έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους», καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2021 να εκτίσει κάθειρξη 10 ετών και 8 μηνών, διότι επίσης ανήκε σε «παράνομη οργάνωση» και επιδιδόταν σε «προπαγάνδα» εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με την κόρη της, η ακτιβίστρια έχει πολλαπλή δισκοπάθεια στον λαιμό και στην πλάτη και σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στο αριστερό της χέρι. Επίσης, πάσχει από διαβήτη τύπου 2 και η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε πολύ, αφότου προσβλήθηκε από κορονοϊό, τον Ιούλιο του 2021.

Το Ιράν βιώνει κύμα διαδηλώσεων και αιματηρής καταστολής τους μετά τον θάνατο τη 16η Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί, ιρανής κουρδικής καταγωγής, 22 ετών, που συνελήφθη τρεις ημέρες νωρίτερα από την αστυνομία ηθών, διότι δεν φόραγε «σωστά» τη μαντίλα της, παραβιάζοντας τον εξαιρετικά αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Μετά τον θάνατο (της νεαρής) στα χέρια της αστυνομίας και με το επαναστατικό κίνημα σε εξέλιξη στο Ιράν, ο κόσμος ολόκληρος γίνεται μάρτυρας των αντιποίνων αυτού του απάνθρωπου καθεστώτος», στηλίτευσε η Μάριαμ Κλάρεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ