Λευκός Πύργος: Φωταγωγήθηκε στα μωβ για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

VK Magazine VK Magazine17/11/2022

Μωβ «βάφτηκε» χθες το βράδυ, ο Λευκός Πύργος, το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση «Ηλιτόμηνον» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. «Για τα μωρά που γεννιούνται πολύ νωρίς, πολύ μικρά και μάχονται να κατακτήσουν τη ζωή, έγραψε χαρακτηριστικά η εν λόγω οργάνωση, στη σελίδα της στο Facebook.

Το 2011, η 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τις οργανώσεις γονέων της Ευρώπης, και έγινε αμέσως αποδεκτή από φορείς και οργανώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ως Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας. Για την την συγκεκριμένη ημέρα, μνημεία και διάσημα κτίρια σε πολλές χώρες φωταγωγούνται μωβ για την αύξηση της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Σε όλο τον κόσμο, 1 στα 10 παιδιά γεννιέται πρόωρα. Στην Ευρώπη, μισό εκατομμύριο παιδιά γεννιούνται πρόωρα κάθε χρόνο, και ο αριθμός αυτός δυστυχώς δείχνει αυξητικές τάσεις, σχηματίζοντας τη μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών της.

Στην Ευρώπη επίσης, οι καταστάσεις που συνδέονται με την πρόωρη γέννηση, αποτελούν την πρώτη αιτία παιδικής θνησιμότητας μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ενώ τα πρόωρα βρέφη είναι η μεγαλύτερη ομάδα παιδιατρικών ασθενών.

Πηγή: ΕΡΤ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ