Ολίνα Μπαξεβάνου: Από τα γήπεδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ και της Εθνικής μέχρι το Εμπορικό Ναυτικό… ένα γκολ δρόμος

Πρόκειται για μια νέα γυναίκα, που από μικρή δεν έδινε σημασία στα ταμπού και τα στερεότυπα, όπως το ότι τα γήπεδα είναι μόνο για τους άνδρες ή ότι ο καπετάνιος ενός πλοίου πρέπει οπωσδήποτε να είναι γένους αρσενικού.

Η Ολίνα Μπαξεβάνου, με καταγωγή από τη Νάουσα, συνειδητοποίησε από πολύ νωρίς, ότι τίποτα δεν είναι ικανό να σε εμποδίσει να το κατακτήσεις, είτε είσαι άνδρας, είτε γυναίκα, γιατί αυτό που μετράει είναι η θέληση, το θάρρος και η επιμονή. Κι εκείνη ανήκει σίγουρα σε εκείνους που τα διαθέτουν στο έπακρο.

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Με οδηγό την δίψα της για δράση και περιπέτεια έκανε τα γήπεδα… το δεύτερο σπίτι της και το ποδόσφαιρο, άθλημα, που μπορεί να ασκηθεί εξίσου επιτυχημένα και από το γυναικείο φύλο.

«Το ταλέντο μου, σκέπαζε την κάθε αμφιβολία της κοινωνίας για το ότι μια γυναίκα κλωτσάει την μπάλα», έχει δηλώσει αναφορικά με τα πρώτα της χρόνια στο ποδόσφαιρο πριν φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ και μετέπειτα της Εθνικής Ελλάδος, αποδεικνύοντας ότι τα όνειρα δεν έχουν όρια, αρκεί να έχεις τα κότσια να τα σπας!

Φυσικά, τα στοιχήματα που βάζει με τον εαυτό της δεν σταματούν εκεί. Εδώ και λίγους μήνες έχει καταφέρει να πάει κόντρα και σε άλλο ένα κατεστημένο. Αυτό που θέλει μόνο τους άνδρες, καπετάνιους της θάλασσας.

Ως φοιτήτρια της Σχολής Πλοιάρχων στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, φοράει με καμάρι τη χαρακτηριστική στολή, βάζοντας πλώρη για καινούριους στόχους. Πώς άραγε πήρε αυτήν την απόφαση;

«Ο ικανός και ευφυής άνθρωπος την κόντρα την κάνει σύμμαχο προς την επιτυχία» έρχεται αμέσως η απάντησή της, τονίζοντας πως «ο χρόνος του μέλλοντος έγινε παρόν και η απόφαση πάρθηκε», όταν την ρωτώ προς τα πού θα γείρει περισσότερο η «ζυγαριά», αν κληθεί μελλοντικά να επιλέξει ανάμεσα στη θάλασσα και το ποδόσφαιρο.

Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά συμπληρώνει: «Τι πιο συναρπαστικό από το απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας; Οι θυσίες είναι καθημερινές, όταν υπάρχει προσήλωση στο στόχο».

Στα παιδικά της χρόνια ασχολήθηκε με διάφορα αθλήματα, όμως τελικά την κέρδισε το ποδόσφαιρο. Πότε το συνειδητοποίησε και τι είναι αυτό, που κάνει μια παίκτρια πετυχημένη, όσο τα χρόνια περνούν;

«Η παιγνιώδης μορφή ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της απόκτησης του ερεθίσματος. Ήταν μη  επιτηδευμένο, οπότε δεν τίθεται θέμα συνειδητοποίησης. Το ταλέντο είναι επίσης εναρκτήριο λάκτισμα, αν υπάρχει νοητική ικανότητα αποδοχής και επίγνωσης. Η πορεία χαράζεται με τον χαρακτήρα. Η επιτυχία με την εξέλιξη και την διάρκεια στο χρόνο».

Επιδιώκοντας να μάθω περισσότερες λεπτομέρειες για την σημαντική πορεία της στο ποδόσφαιρο, της ζητάω να μοιραστεί ένα-ένα τα βήματά της. Ποια ήταν η διαδρομή της μέχρι να ενταχθεί στο ρόστερ του ΠΑΟΚ ως κεντρική επιθετική και ποιες προκλήσεις αντιμετώπισε, φορώντας τη φανέλα του;

«Η διαδρομή ήταν μέρος ενός ταξιδιού… Τα πρώτα χρόνια, όντας παιδάκι, εντάχθηκα στα αναπτυξιακά ανδροκρατούμενα τμήματα ακαδημιών. Την εφηβική ηλικία δραστηριοποιηθήκαμε προπονητικά και ψυχικά θέτοντας μακρόκυκλους (τα τέσσερα στάδια ενός προγράμματος προπόνησης, όπως για παράδειγμα, αντοχή, ένταση, ανταγωνισμός και αποκατάσταση).

»Η πρόκληση δεν έχει να κάνει με το σήμα και το χρώμα της φανέλας αλλά της προσωπικής εξέλιξης ως αθλήτρια».

Όσο για τις στιγμές εκείνες που ξεχωρίζει μέχρι σήμερα, όταν αγωνίζεται με την ομάδα της Εθνικής Ελλάδος, η απάντηση είναι αφοπλιστική και αδιαπραγμάτευτη. «Δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού στιγμών. Το εθνόσημο στο στήθος κατατάσσει την απόλυτη στιγμή ενός αθλητή».

Ποιες δυσκολίες έχει αντιμετωπίσει, χτίζοντας καριέρα, σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο;

«Ο χαρακτηρισμός ανδροκρατούμενο δημιουργεί ταμπού. Στην πάροδο του χρόνου αυτή η λέξη εξαλείφθηκε μαζί και με τις όποιες δυσκολίες» αναφέρει, ενώ αναφορικά με το ερώτημα, σε τι σημείο βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο ως εφάμιλλο με το ανδρικό, την αντιστρέφει, θέτοντας μια ανάλογη: «Σε τι σημείο βρίσκονται σήμερα οι Έλληνες ώστε να αντιμετωπίσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο;».

Η αγάπη της για τη θάλασσα δεν φαίνεται μόνο από την γενναία επιλογή να κάνει την ανατροπή, επιλέγοντας τη Σχολή του Εμπορικού Ναυτικού. Τα καλοκαίρια εργάζεται και ως ναυαγοσώστρια στον Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής. Αντιμετώπισε μέχρι στιγμής κάποιο δύσκολο περιστατικό;

«Λίγο πριν από την καλοκαιρινή ανάπαυλα και μάλιστα την προτελευταία μέρα, συνέβη ένα περιστατικό πνιγμού, το οποίο και με επηρέασε. Αντιμετωπίστηκε όμως με απόλυτη επιτυχία!!!».

Η μεθοδολογία της στη ζωή μέχρι σήμερα είναι να βάζει «μικρά στοιχήματα με προορισμό μεγάλα όνειρα» και παράλληλα δεν σταματάει ποτέ να κάνει σχέδια για το καθένα από αυτά.

«Παράλληλα με τις σπουδές είχα την τιμή να μου προταχθεί συνεργασία με την ομάδα ποδοσφαίρου της Μυκόνου. Είμαι ευγνώμων που ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες μπορώ να αθλούμαι μέσω του αθλήματος που αγαπώ».

Αυτά είναι τα λόγια της, όταν η κουβέντα μας φτάνει στο τέλος κι εκείνη ανυπομονεί να ατενίσει για μια ακόμη φορά, το απέραντο μπλε της θάλασσας της πανέμορφης Σύρου, όπου βρίσκεται, προκειμένου να κατακτήσει άλλη μια κορυφή πριν βάλει στόχο την επόμενη.

Και το ταξίδι συνεχίζεται…

*Πηγή φωτογραφιών: Προσωπικό αρχείο Ολίνας Μπαξεβάνου

Βίκυ Καλοφωτιά

Βίκυ Καλοφωτιά

Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.