Twitter: «Ξεκλείδωσε» ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη δημοσκόπηση του Έλον Μασκ

VK Magazine VK Magazine20/11/2022

Άνοιξε ξανά ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ, στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μετά την απόφαση του νέου ιδιοκτήτη του, Έλον Μασκ, να αρθεί η αναστολή της λειτουργίας του.

Η αναστολή λειτουργίας του λογαριασμού του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου των ΗΠΑ είχε αποφασιστεί μετά την αιματηρή επίθεση οπαδών του, στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο λογαριασμός του είχε πάνω από 88 εκατομμύρια οπαδούς.

Ο νέος ιδιοκτήτης του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, που δηλώνει υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης, ζήτησε από τους χρήστες του Twitter να τοποθετηθούν αναφορικά με το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του λογαριασμού του Ντόναλντ Τραμπ, σε δημοσκόπηση που οργάνωσε στην πλατφόρμα και η πλειοψηφία ψήφισε «ναι» στην επιστροφή του μεγιστάνα των ακινήτων σε αυτήν.

«Να γυρίσει ή όχι ο Ντ.Τραμπ στο Twitter;»: Σχεδόν 14 εκατ. απαντήσεις

Σχεδόν 4 εκατομμύρια χρήστες του Twitter απάντησαν στο ερώτημα του Έλον Μασκ για την επιστροφή ή όχι του Ντόναλντ Τραμπ, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις τρεις ώρες πριν από τη λήξη της ψηφοφορίας του ιδιόρρυθμου δισεκατομμυριούχου, είχαν ψηφίσει 13.982.582 άτομα και το αποτέλεσμα έδωσε το «πράσινο φως» για την επάνοδο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στο Twitter. Ειδικότερα, στις 23:48 ώρα Ελλάδος, «ναι» στην επιστροφή Ντ.Τραμπ ψήφισε το 51,9% των χρηστών και «όχι» το 48,1%.

«Vox Populi, Vox Dei», έγραψε ο Έ.Μασκ στο Twitter, μια λατινική φράση που σημαίνει: «φωνή λαού, φωνή Θεού». Η δημοσκόπηση ήταν ανοικτή για 24 ώρες και τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 60% όσων είχαν ήδη απαντήσει, τασσόταν υπέρ της επιστροφής του Ντ.Τραμπ στην πλατφόρμα.

Ο επικεφαλής της «Tesla» που υπερασπίζεται το όραμά του της πλήρους ελευθερίας της έκφρασης επεσήμανε, χθες, ότι «η πολιτική του νέου Twitter είναι η ελευθερία της έκφρασης, αλλά όχι η ελευθερία να επιτίθεται κανείς στους ανθρώπους».

Ο Έλον Μασκ εξήγησε ότι «τα αρνητικά tweets ή όσα προωθούν το μίσος θα υποβιβάζονται και δεν θα μπορούν να έχουν έσοδα από διαφημίσεις. Δεν θα μπορείτε να βρείτε αυτά τα tweets παρά μόνο αν ψάξετε συγκεκριμένα γι’ αυτά, κάτι που δεν διαφέρει από το υπόλοιπο ίντερνετ».

Έλον Μασκ: Αποκατέστησε λογαριασμούς, που εκφράζουν αντίθετες πολιτικές απόψεις από τις δικές του

Το όραμα του ίδιου για το Twitter, που έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής πολλών χωρών, ανησυχεί ιδιαίτερα οργανώσεις, Αρχές και διαφημιστές. Φοβούνται ότι θα καταργήσει τις υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας, όσο ανεπαρκείς κι αν κρίνονται, που προστατεύουν από την παραπληροφόρηση, την παρενόχληση και άλλες παραβιάσεις.

Χθες, σε μια προσπάθεια να αποδείξει την ουδετερότητά του ο Έ.Μασκ αποκατέστησε λογαριασμούς, που εκφράζουν αντίθετες πολιτικές απόψεις από τις δικές του.

Μεταξύ αυτών ήταν ο λογαριασμός της Αμερικανίδας κωμικού, Κάθι Γκρίφιν, η οποία αποκλείστηκε από το Twitter την προηγούμενη εβδομάδα, όπως και άλλοι χρήστες, αφού άλλαξε το όνομα χρήστη σε «Elon Musk» για να περιπαίξει τον νέο επικεφαλής της πλατφόρμας.

Στο μέσο επέστρεψαν και οι λογαριασμοί του «The Babylon Bee», ενός σατιρικού, αμερικανικού ιστότοπου και του Τζόρνταν Πίτερσον, μιας συντηρητικής τηλεοπτικής προσωπικότητας. Και οι δύο είχαν ανασταλεί, επειδή παραβίασαν τους κανόνες περί ρητορικής μίσους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμος να επιστρέψει στο Twitter

Ο ίδιος πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε το Σάββατο, ότι δεν ενδιαφέρεται να επιστρέψει στο Twitter. «Δεν βλέπω κανένα λόγο γι’αυτό», δήλωσε μέσω βίντεο, όταν ρωτήθηκε εάν σχεδιάζει να επιστρέψει στο Twitter, από μια επιτροπή, στην ετήσια συνάντηση ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Εβραϊκού Συνασπισμού.

Απεναντίας, ανέφερε ότι θα παραμείνει στη νέα του πλατφόρμα «Truth Social», την εφαρμογή που αναπτύχθηκε από την startup του «Trump Media & Technology Group («TMTG»)», η οποία, όπως είπε, τα πηγαίνει «εξαιρετικά καλά».

Πηγή: CNN με πληροφορίες από Reuters