Νοέμβριος, ο μήνας για το «λιομάζωμα»

VK Magazine VK Magazine26/11/2022

Εδώ και χιλιετίες η Ελλάδα είναι σύμβολο της Μεσογείου. Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική παράδοση, πατρίδα της ελιάς είναι η Αθήνα.

Το δέντρο της ελιάς συμβολίζει το καλό, το κλαδί της την ειρήνη και το στεφάνι από τα κλαδιά της συμβολίζει τη νίκη. Η ελιά ταυτίστηκε με την ιστορία των τόπων και των ανθρώπων, αλλά και με την επιβίωσή τους.

Οι άνθρωποι κατάλαβαν από νωρίς τη μεγάλη αξία των καρπών της, ανακαλύπτοντας το ανεκτίμητο δώρο της, που είναι το ελαιόλαδο. Ο καρπός της ελιάς ωριμάζει προς τα τέλη του φθινοπώρου οπότε ξεκινάει και η συγκομιδή.

Το λιομάζωμα ήταν μια κοινή γιορτή για όλο το χωριό, καθώς όλοι, μικροί και μεγάλοι, κατέβαιναν στα λιόφυτα, για να βοηθήσουν στο μάζεμα της ελιάς. Για να ξεχάσουν την κούραση, έπιαναν το τραγούδι, έκαναν πειράγματα μεταξύ τους και γνωριμίες. Ο Νοέμβρης ήταν πράγματι ο μήνας που όλοι οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με το μάζεμα της ελιάς.

Οι νοικοκυρές φρόντιζαν να έχουν παξιμάδια για όλο το μήνα. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που έσφαζαν ένα γουρούνι από τις αρχές Σεπτεμβρίου και το έκαναν παστό, για να έχουν αυτές τις μέρες να τρώνε κρέας και καβουρμά. Το φαγητό τους στο λιόφυτο συμπληρωνόταν ακόμα από παστά αλλά και φρέσκα ψάρια που τα έφερναν οι λεγόμενοι «τρατάρηδες». (Πηγή: Ζωή Στο Χωριό/Facebook).

Το vickysmagazine.com εξασφάλισε φωτογραφίες από το χαρακτηριστικό λιομάζωμα, που είναι συνυφασμένο με τον μήνα, που διανύουμε…