Ιράν: Περισσότεροι από 300 νεκροί από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις

VK Magazine VK Magazine29/11/2022

Περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράν, σύμφωνα με στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, από τότε που ξέσπασε το κύμα αμφισβήτησης, που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της νεαρής, Ιρανής κουρδικής καταγωγής, Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες, επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

«Όλος ο κόσμος στη χώρα επηρεάστηκε από τον θάνατο αυτής της κυρίας. Δεν έχω τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, όμως πιστεύω ότι είχαμε ίσως πάνω από 300 μάρτυρες και ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα καλύτερα παιδιά αυτής της χώρας μετά το περιστατικό αυτό», δήλωσε αναφερόμενος στις δυνάμεις της τάξης και στους διαδηλωτές, ο στρατηγός, Αμιραλί Χατζιζαντέχ, διοικητής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, σε βίντεό του, που μεταδόθηκε διαδικτυακά από το πρακτορείο ειδήσεων «Mehr».

Σε αυτόν τον απολογισμό βρίσκονται δεκάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές ή δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τις ιρανικές Αρχές.

Ο απολογισμός αυτός προσεγγίζει αυτόν που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν («IHR»), που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον 416 άνθρωποι «σκοτώθηκαν στην καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν».

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις βιαιότητες στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, επαρχία στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ