Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids: Η «κρύα γωνιά» στη Γερμανία για τα θύματα της νόσου

VK Magazine VK Magazine01/12/2022

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Aids, το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας («ΠΟΥ») και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το Aids είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΠΟΥ», από το 1981 που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, περί τα 75 εκατ. άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV και πάνω από 32 εκατ. άνθρωποι έχουν νικηθεί από την ασθένεια.

Μία πολύ ιδιαίτερη γωνιά στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο του Aids, έχει δημιουργηθεί στην Κολωνία της Γερμανίας. Ειδικότερα, πρόκειται για μια εικαστική εγκατάσταση με την ονομασία «Kaltes Eck» («κρύα γωνιά»), που βρίσκεται στο τμήμα της παλιάς πόλης, στη συμβολή των οδών Markmannsgasse και Rheinufer και φέρει την υπογραφή του καλλιτέχνη Tom Fecht.

Το μνημείο αποτελεί μέρος του συνολικού έργου «Χώρος Μνήμης: Ονόματα και Πέτρες». Το τετράγωνο μωσαϊκό δαπέδου αποτελείται από 19 σειρές με διαφορετικές πλάκες και 285 πέτρες.

Σε καθεμιά από τις πέτρες είναι χαραγμένα τα ονόματα των θυμάτων του Aids, που είχαν καταγωγή από την Κολωνία. Στο πέρασμα των χρόνων, μπορούν να χαράσσονται επιπλέον πέτρες με ονόματα ανθρώπων που «φεύγουν» από τη συγκεκριμένη μάστιγα.

Πριν αποφασιστεί να είναι αυτό το σημείο όπου θα μνημονεύονται τα ονόματα των θυμάτων του Aids, είχε προηγηθεί μια πενταετής αναζήτηση του κατάλληλου χώρου.

Η πρωτότυπη αυτή εγκατάσταση, που προκαλεί συναισθήματα συγκίνησης στους περαστικούς και στις οικογένειες των εκλιπόντων, τελεί υπό την διαχείριση του Σωματείου «Kölner AIDS-Hilfe», που μεριμνά για τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο.

Πηγή: koeln.de, aidshilfe-koeln.de, tomfecht.com, sansimera.gr