Ινδονησία: Στη δικαιοσύνη προσέφυγαν οικογένειες μετά τον θάνατο παιδιών από οξεία νεφρική ανεπάρκεια

VK Magazine VK Magazine02/12/2022

Δώδεκα οικογένειες από την Ινδονησία, συγγενείς των οποίων πέθαναν ή αρρώστησαν σοβαρά μετά τη χρήση σιροπιών για τον βήχα, προσέφυγαν κατά της κυβέρνησης και των εταιρειών που εμπορεύονταν τα φάρμακα αυτά, όπως δήλωσε ο δικηγόρος τους.

Από τον Αύγουστο έχει καταγραφεί στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας αύξηση των περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας, με 199 θανάτους, κυρίως παιδιών, ένα γεγονός που ώθησε τις Αρχές να ξεκινήσουν έρευνα και να απαγορεύσουν κάποια φαρμακευτικά σιρόπια.

Ο Αγουάν Πουριάντι, ένας δικηγόρος των οικογενειών των θυμάτων, επεσήμανε ότι αποφάσισαν να στραφούν στη δικαιοσύνη διότι οι Αρχές δεν εμπόδισαν την πώληση επικίνδυνων σιροπιών που προκάλεσαν τον θάνατο παιδιών.

«Οι γονείς αυτοί απλώς ήθελαν να κάνουν καλά τα παιδιά τους. Κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για τους θανάτους. Είμαστε πολύ απογοητευμένοι από την τρέχουσα κατάσταση», εξήγησε ο ίδιος μετά την κατάθεση της προσφυγής στις 18 Νοεμβρίου.

Η προσφυγή γίνεται εναντίον του υπουργείου Υγείας της Ινδονησίας, της υπηρεσίας αρμόδιας για την ασφάλεια τροφίμων και φαρμάκων («BPOM») και επτά εταιρειών που εμπλέκονται στην πώληση των σιροπιών αυτών που περιείχαν υπερβολική ποσότητα διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, δύο συστατικών που μπορούν να είναι επικίνδυνα.

Τα δύο αυτά χημικά συστατικά χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικά προϊόντα, όπως σε υγρά φρένων και αντιψυκτικό υγρό, αλλά και ως πιο φθηνή εναλλακτική στη γλυκερίνη, η οποία χρησιμοποιείται για την πήξη πολλών σιροπιών βήχα. Σε μεγάλες ποσότητες η διαιθυλενογλυκόλη και η αιθυλενογλυκόλη μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

«Ζητάμε οι διανομείς των φαρμάκων, τα φαρμακεία, η υπηρεσία ασφάλειας υγείας και τροφίμων και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους», υπογράμμισε ο δικηγόρος και διευκρίνισε ότι οι οικογένειες ζητούν αποζημίωση 2 δισ. ρουπίες (περίπου 128.000 ευρώ) για κάθε θύμα που πέθανε και περίπου 1 δισ. ρουπίες (περίπου 64.000 ευρώ) για όσα θύματα ασθένησαν σοβαρά.

Η αστυνομία της Ινδονησίας έχει ξεκινήσει έρευνα εναντίον τουλάχιστον τριών εταιρειών, οι άδειες των οποίων αφαιρέθηκαν. Εξάλλου σιρόπια για τον βήχα, που παρασκευάζονται στην Ινδία, φαίνεται να ευθύνονται για τον θάνατο σχεδόν 70 παιδιών στην Γκάμπια, επίσης από οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε προειδοποίηση στις αρχές Οκτωβρίου και συνέστησε την απόσυρση τεσσάρων σιροπιών για τον βήχα και την καταρροή που παράγονται από την ινδική φαρμακευτική εταιρεία «Maiden Pharmaceuticals Ltd», τα οποία «ενδέχεται να συνδέονται» με τους θανάτους που καταγράφηκαν στην Γκάμπια.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι, έπειτα από ανάλυση που διενεργήθηκε σε τέσσερα σιρόπια, εντοπίστηκαν «απαράδεκτα» ποσοστά διαιθυλενογλυκόλης και αιθυλενογλυκόλης, ουσιών που μπορεί να αποδειχθούν τοξικές και να οδηγήσουν σε νεφρική ανεπάρκεια.

Ωστόσο η ινδονησιακή υπηρεσία ασφάλειας υγείας είχε τονίσει ότι τα σιρόπια αυτά δεν εισάγονται στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ