ΟΗΕ: Ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή

VK Magazine VK Magazine09/12/2022

Η επιδημία χολέρας έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 283 ανθρώπους στην Αϊτή και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, προειδοποίησε χθες ο ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ευρύτερα το τρομακτικό εύρος των ανθρωπιστικών αναγκών, στην πάμφτωχη χώρα της Καραϊβικής.

«Η επιδημία χολέρας συνεχίζει να αποτελεί ανησυχία για τη χώρα και για εμάς. Ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, με 283 νεκρούς και σχεδόν 12.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά την επανεμφάνιση της ασθένειας, στις αρχές του Οκτωβρίου», τόνισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η Ουλρίκα Ρίτσαρντσον, συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στη χώρα.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο απολογισμός των θυμάτων βρισκόταν στους 161 νεκρούς και είχαν γίνει 7.500 εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Άλλη «ανησυχητική τάση» σύμφωνα με όσα ανέφερε η Ο.Ρίτσαρντσον είναι η εξής: «Αυτό που βλέπουμε δεν είναι μόνο η συνεχής αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων της χολέρας, αλλά επίσης εξάπλωσή της στις περιφέρειες, με 8 στις 10 να έχουν καταγράψει επιβεβαιωμένα κρούσματα».

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθεί ποσό 145,6 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει υποσχέσεις για «μόλις το 16%» του ποσού αυτού, δηλαδή για 23,5 εκατομμύρια δολάρια», όπως υπογράμμισε η συντονίστρια.

Όμως σε μια χώρα, όπου η βία των συμμοριών αποτελεί μάστιγα, οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι πολύ ευρύτερες από απλά την αντιμετώπιση της νέας επιδημίας χολέρας, έπειτα από εκείνη που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους από το 2010 ως το 2019.

Ο ένας στους δύο Αϊτινούς δεν είναι σε θέση να φάει, όταν πεινάει. Ο ΟΗΕ προετοίμασε για το 2023 σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας, που εκτιμάται πως θα έχει κόστος 719 εκατ. δολαρίων, με άλλα λόγια θα είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό για το 2022. «Πρόκειται για ανησυχητική κατάσταση», επέμεινε η κυρία Ρίτσαρντσον, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την «καλπάζουσα ανασφάλεια».

Οι συμμορίες, που ελέγχουν «σχεδόν το 60% της πρωτεύουσας», χρησιμοποιούν «με τρομακτική ένταση», τη σεξουαλική βία «ως όπλο για να κρατούν τον πληθυσμό υπό τον έλεγχό τους», κατήγγειλε η ίδια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ