Ονδούρα: Δημιουργείται διεθνής επιτροπή κατά της διαφθοράς

VK Magazine VK Magazine12/12/2022

Η πρόεδρος της Ονδούρας, Σιομάρα Κάστρο, αναχώρησε χθες, Κυριακή, για τον ΟΗΕ, όπου θέλει να επισφραγιστεί η εγκατάσταση στη χώρα διεθνούς επιτροπής που θα συμβάλλει στον αγώνα κατά της διαφθοράς, παρόμοιας με εκείνη που είχε δράσει στη Γουατεμάλα.

Η πρόεδρος της Ονδουριανής Αριστεράς μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη μαζί με τον προσωπικό γραμματέα της και γιο της, Έκτορ Σελάγια, «για να οριστικοποιηθεί η έλευση της Διεθνούς Επιτροπής κατά της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα («CICIH»)», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της κυβέρνησής της.

Η «CICIH» θα είναι παρόμοια με οντότητα υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη, που είχε αρχίσει να δρα στη Γουατεμάλα το 2008, με μέλη δικαστικούς και ερευνητές από το εξωτερικό. Ο ΟΗΕ είχε συμφωνήσει να δημιουργηθεί η επιτροπή εκείνη, η «CICIG», επειδή το οργανωμένο έγκλημα είχε μεγάλη επιρροή σε νευραλγικούς θεσμούς της Γουατεμάλας, ιδίως στην εισαγγελία και στην αστυνομία.

Η «CICIG» διώχθηκε από τη Γουατεμάλα το 2019, με απόφαση του προέδρου την εποχή, Τζίμι Μοράλες, ο οποίος αρνήθηκε να ανανεώσει την εντολή της, μερικούς μήνες αφότου ανακήρυξε «persona non grata» («ανεπιθύμητο πρόσωπο») τον κολομβιανό δικαστικό, που ήταν επικεφαλής της.

Η Σιομάρα Κάστρο, η σύζυγος του πρώην προέδρου Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος ανατράπηκε με αναίμακτο στρατιωτικό πραξικόπημα το 2009, έθεσε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας της -που την οδήγησε στην εξουσία τον Ιανουάριο- τον αγώνα κατά της διαφθοράς, με την υποστήριξη του ΟΗΕ.

Τον Νοέμβριο του 2021, όταν ήταν πλέον εκλεγμένη πρόεδρος, άρχισε διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία της επιτροπής αυτής με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Η «CICIH» έχει προηγούμενο: την Αποστολή Υποστήριξης κατά της Διαφθοράς και της Ατιμωρησίας στην Ονδούρα («MACCIH»), που είχε δημιουργηθεί από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών («ΟΑΚ») για τέσσερα χρόνια και συνέβαλε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης δεκάδες βουλευτές, δημόσιοι λειτουργοί και επιχειρηματίες.

Όμως ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας, Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, αρνήθηκε να ανανεώσει την ισχύ της συμφωνίας με τον «ΟΑΚ» και η αποστολή τερμάτισε τη δραστηριότητά της, τον Ιανουάριο του 2020.

Ο πρώην πρόεδρος Χ.Ο.Ερνάντες, 55 ετών, εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, καθώς κατηγορείται πως ενεχόταν στη διακίνηση 500 τόνων κοκαΐνης, σε συνεργασία με κολομβιανά και μεξικανικά καρτέλ από το 2004 ως το 2022.

Σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς, ο Χ.Ο.Ερνάντες, ο οποίος δηλώνει αθώος, μετέτρεψε την Ονδούρα σε «ναρκωκράτος», εμπλέκοντας εν μέρει τουλάχιστον τον στρατό και την αστυνομία στη διακίνηση των ναρκωτικών, με προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ