Κολομβία: Σχεδόν 10.000 πολίτες υπό εξαναγκαστικό περιορισμό από αντάρτες του «ELN»

VK Magazine VK Magazine17/12/2022

Τουλάχιστον 9.800 άνθρωποι τέθηκαν υπό αναγκαστικό περιορισμό στη βορειοανατολική Κολομβία εξαιτίας της «ένοπλης απεργίας» που επέβαλε ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης («ELN»), παρά το ότι διεξάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή, ο Συνήγορος του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια Αρχή, αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ειδικότερα, ο «ELN» ανακοίνωσε την Τετάρτη, πως θα επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας και δεν θα επέτρεπε να εργαστεί ουδείς σε αυτή την περιοχή, όπου ο «νεαρός Σαντιάγο Κάσερες» δολοφονήθηκε τη Δευτέρα από «παραστρατιωτικούς» με τη «συνέργεια» των Αρχών, σύμφωνα με τους αντάρτες.

Όπως ανέφερε και ο Συνήγορος, μέλη του καρτέλ «Clan Del Golfo» -οργάνωσης που είναι επίσης γνωστή ως «Autodefensas Gaitanistas de Colombia» («AGC»)– έκαναν επιδρομή την 12η Δεκεμβρίου στη συνοικία Ιστμίνα, όπου δολοφόνησαν έναν άνθρωπο.

«Οι κοινότητες αφροκολομβιανών και ιθαγενών που ζουν στην περιοχή Μέδιο Σαν Χουάν έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πολλούς αλλεπάλληλους περιορισμούς και μαζικούς εκτοπισμούς, καθώς εκεί μαίνεται η δράση οργανώσεων εκτός νόμου», πρόσθεσε η ανεξάρτητη Αρχή.

Η «ένοπλη απεργία» έχει προκαλέσει ανησυχία., τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στην κυβέρνηση του προέδρο, Γουστάβο Πέτρο, που ολοκλήρωσε στις αρχές της εβδομάδας τον πρώτο κύκλο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους αντάρτες στο Καράκας.

Η κυβέρνηση και ο «ELN», που είναι ενεργός από το 1964 και διαθέτει σήμερα κάπου 2.500 μαχητές, σύμφωνα με τις Αρχές και εκτιμήσεις ανεξάρτητου ινστιτούτου, ανήγγειλαν μετά τον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων «ανθρωπιστικές ενέργειες» για να περιοριστεί η βία σε περιοχές που έχουν παραλύσει. Ωστόσο, δεν συμφώνησαν στην κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός.

Οι επαφές των δύο πλευρών ξανάρχισαν τον Νοέμβριο, στη βάση της ειρηνευτικής διαδικασίας που διέκοψε ο πρώην πρόεδρος, Ιβάν Ντούκε (2018-2023). Αναμένεται να συνεχιστούν στις αρχές του 2023, πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο, στο Μεξικό.

Τα μέρη ανέφεραν πως ελπίζουν να συζητήσουν σε αυτόν τον δεύτερο κύκλο την ενδεχόμενη κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ