«Όχι άλλες ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα!»-Οι δημιουργοί του βίντεο «Σώσε με για να σωθείς» μιλάνε για τον αγώνα τους

«Ένας αετός γίνεται κορίτσι και σε παίρνει από το χέρι για να σου δείξει την καταστροφή, που έχει μπει στο σπίτι σου, με ύπουλο τρόπο. Η φύση ζητά τη βοήθειά σου. Αν σώσεις τη φύση θα σωθείς… Αν σώσεις τη φύση, θα σώσεις τον άνθρωπο». Λέξεις κοφτερές σαν «ξυράφι», που αφυπνίζουν και κινητοποιούν.

Είναι κάποιες από τις λέξεις που χρησιμοποίησαν οι δημιουργοί του βίντεο «Σώσε με για να σωθείς» για να περιγράψουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους μετά την έγκριση που έδωσε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για την δημιουργία αιολικού πάρκου στο Μαίναλο και την γενικότερη αλόγιστη διασπορά ανεμογεννητριών, σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με τα συνθήματα: «Ζητάμε το Μαίναλο να μείνει ανέγγιχτο!» και «Θέλουμε τα ελληνικά βουνά ελεύθερα και ζωντανά!», η Αγγελίνα Χελιώτη και ο Ζαφείρης Ζαφειρόπουλος υψώνουν τη δική τους χαρακτηριστική φωνή διαμαρτυρίας για την καταστροφή που συμβαίνει στο περιβάλλον και τις συνέπειες αυτών των «επενδύσεων» στις ζωές των ανθρώπων.

Με την ευχή να έρθει σύντομα η παύση της δημιουργίας μεγάλων αιολικών πάρκων στα υπέροχα βουνά της χώρας μας, οι δυο τους μιλάνε εφ’όλης της ύλης, για τον αγώνα τους να καταφέρουν το μέχρι στιγμής ακατόρθωτο: Να σωθεί η φύση και μαζί της και ο άνθρωπος…

Συνέντευξη στη Βίκυ Καλοφωτιά

Πότε και πώς εμπνευστήκατε την ιδέα για τη δημιουργία του βίντεο «Σώσε με για να σωθείς»;

Ζ.Z.: Η ιδέα ήρθε αρχικά από την Αγγελίνα, στα μέσα Νοεμβρίου, δύο εβδομάδες πριν από την ολοκλήρωση του βίντεο. Επηρεασμένη από την έγκριση αιολικού πάρκου στο Μαίναλο θεώρησε ότι πρέπει με κάποιον καλλιτεχνικό τρόπο οι νέοι του τόπου να διαμαρτυρηθούν.

Έτσι, επικοινώνησε μαζί μου ώστε να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο βίντεο. Στη συνέχεια έγινε ένα κάλεσμα σε φίλους και συμφοιτητές της από τη Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα και όποιος ήθελε μπορούσε να συμμετέχει.

Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στα γυρίσματα ή κάποιοι που προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια στην όλη διαδικασία;

Α.Χ.: Δεν υπήρξαν εμπόδια γιατί η προσπάθεια ήταν συλλογική και σε ένα όμορφο κλίμα συνεργασίας. Οι συμμετέχοντες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και υπομονή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων πριν και μετά από αυτά. Η μόνη ίσως δυσκολία που αντιμετωπίσαμε στα γυρίσματα, ήταν το κρύο, καθώς ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί.

Τι σημαίνει για εσάς η φράση «Σώσε με για να σωθείς»;

Ζ.Z.: Για εμάς είναι μια φράση σύντομη και περιεκτική, η οποία περνάει άμεσα το μήνυμα στον θεατή. Με αυτή την φράση εκφράζουμε την αγωνία του βουνού, των ζώων και της φύσης γενικότερα μπροστά στον επερχόμενο κίνδυνο. Μόνο με τη δική μας επέμβαση και σωτηρία της φύσης θα σωθούμε κι εμείς οι ίδιοι.

Τι συμβολίζει ο αετός, τα χέρια που ενώνονται και οι μαυροφορεμένες φιγούρες, που εμφανίζονται στο βίντεο;

Α.Χ.: Ο αετός συμβολίζει τη δύναμη της φύσης, που πολλές φορές πρέπει να σεβόμαστε. Σήμερα ο άνθρωπος έχει την τάση να θέλει να υποδουλώσει τη φύση και νιώθω ότι έχουμε χάσει τον σεβασμό και την βαθιά ευγνωμοσύνη που είχε ο άνθρωπος σε παλαιότερες εποχές απέναντι στην ύπαρξη.

Ο αετός αποτελεί έμπνευση για εμάς, με την έννοια ότι τα άγρια πτηνά έχουν αρχοντιά και δύναμη, στοιχεία αξιοζήλευτα. Όταν λοιπόν γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών θανάτωσης τέτοιων ζώων από ανεμογεννήτριες νομίζω ότι κάτι πεθαίνει και μέσα μας. Ήταν λοιπόν μια δυνατή εικόνα που θεωρήσαμε ότι θα αγγίξει τον θεατή.

Τα χέρια που πιάνονται σε σχηματισμό αλυσίδας συμβολίζουν την ένωση που πρέπει να έχουμε οι πολίτες απέναντι στο πρόβλημα για το Μαίναλο αλλά και για όλα τα βουνά της Ελλάδας. Οι μαυροφορεμένες φιγούρες συμβολίζουν τη θλίψη και τον θρήνο της φύσης αλλά και των κατοίκων της περιοχής, στο ενδεχόμενο υλοποίησης του αιολικού πάρκου.

Τι σημαίνει το παραδοσιακό τραγούδι που ακούγεται να τραγουδάει στο βουνό ένας ντόπιος;

Ζ.Z.: Το συγκεκριμένο τραγούδι δεν σημαίνει κάτι το ίδιο. Ζητήσαμε από τον κ. Θωμά Σαρακινιώτη να μας τραγουδήσει κάτι, αφού βεβαίως πρώτα του είχαμε εξηγήσει με λίγα λόγια το σενάριο. Το κομμάτι ήταν προσωπική του έμπνευση τη στιγμή των γυρισμάτων.

Το τραγούδισμα για εμάς μοιάζει με μοιρολόι και υπενθυμίζει ότι όχι μόνο το περιβάλλον, αλλά και ο πολιτισμός απειλείται επίσης να χαθεί, εάν βιομηχανοποιηθεί η περιοχή. Ο ίδιος ο κύριος Θωμάς συμβολίζει το βουνό, καθώς έχει μεγαλώσει σε αυτόν τον τόπο και έχει περπατήσει σε όλα τα μονοπάτια του Μαινάλου.

Με ποιον τρόπο επιχειρείτε μέσω αυτού του βίντεο να μεταδώσετε το μήνυμα της σπουδαιότητας της προστασίας της φύσης, σε μια εποχή που το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ;

Α.Χ.: Ο τρόπος μετάδοσης είναι καθαρά καλλιτεχνικός, με επίκληση στο συναίσθημα και τη συνείδηση του θεατή. Ευελπιστούμε οι εικόνες να συγκινήσουν και να σοκάρουν ενδεχομένως τον κόσμο που θα τις δει, καθώς είναι πραγματικά κάτι σοκαριστικό αυτό το οποίο διακυβεύεται.

Έπειτα, με αφορμή το βίντεο ελπίζουμε ο κόσμος να προβληματιστεί και να αρχίσει να ενημερώνεται για το θέμα των ΑΠΕ, ώστε να μπορεί να δράσει έγκαιρα.

Απευθυνθήκατε σε κάποιους αρμόδιους φορείς ή ακόμη και στην ίδια τη ΡΑΕ αφότου έδωσε έγκριση για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στο Μαίναλο;

Ζ.Z.: Έχουμε απευθυνθεί εδώ και καιρό κι εμείς και οι κάτοικοι σε αρκετούς φορείς, ίσως και κάποιοι στην ίδια την ΡΑΕ. Ελπίζουμε η εκδήλωση της διαφωνίας μας με το βίντεο ή με άλλους τρόπους σε άρχοντες και φορείς να συμβάλλει ουσιαστικά στη διακοπή των έργων.

Πώς κρίνετε τον ισχυρισμό της κυβέρνησης, ότι και η συγκεκριμένη απόφαση εντάσσεται στο σχέδιο προώθησης της «πράσινης ανάπτυξης»;

Α.Χ.: Η δική μας άποψη είναι ότι δεν υφίσταται «πράσινη ανάπτυξη» όπως την εννοούν, από τη στιγμή που τα αιολικά πάρκα καταστρέφουν δάση, αλλοιώνουν την πανίδα, τη χλωρίδα και τα υπόγεια ύδατα και υποβαθμίζουν τις περιοχές. Και δεν είναι μόνο αυτές οι συνέπειες.

Είναι πολλά ακόμη τα προβλήματα τα οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα και οποιοσδήποτε μπορεί να ενημερωθεί γι’ αυτά μέσα από ντοκιμαντέρ και έρευνες.

Η Ελλάδα έχει υπέρ-καλύψει τις ανάγκες της από τα αιολικά πάρκα και δεν χρειάζεται κανένα άλλο. Δεν είμαστε κατά της αιολικής ενέργειας ή οποιασδήποτε πράσινης ενέργειας, αρκεί να συμβαδίζει με την πραγματικότητα και να υπάρχει χωρικό σχέδιο.

Πώς μπορεί να συντελέσει και ο καθένας μας σε αυτήν την προσπάθεια που κάνετε, έτσι ώστε να ακουστεί η φωνή σας ακόμη πιο μακριά, φτάνοντας εκεί που πρέπει;

Ζ.Z.: Ο καθένας μπορεί να πράξει όπως καταλαβαίνει, είτε να απευθυνθεί σε νομικούς, είτε να δράσει καλλιτεχνικά, όπως εμείς, είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και με όποια μέσα διαθέτει.

Το σημαντικό είναι οι άνθρωποι να συσπειρώνονται, να υπάρχει συλλογική προσπάθεια και πραγματικό ενδιαφέρον. Μόνο όλοι μαζί θα πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι η προστασία των βουνών και των δασών.

Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε περαιτέρω τη δράση σας προς όφελος της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος;

Α.Χ.: Γίνονται συζητήσεις για επόμενα project αλλά ακόμη δεν είναι κάτι σίγουρο. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε τον αγώνα μας καλλιτεχνικά ως εκεί που μας επιτρέπουν οι δυνάμεις μας.

*Πηγή φωτογραφιών/βίντεο: Προσωπικό αρχείο Αγγελίνας Χελιώτη & Ζαφείρη Ζαφειρόπουλου

Βίκυ Καλοφωτιά

Βίκυ Καλοφωτιά

Η Βίκυ Καλοφωτιά είναι δημοσιογράφος και απόφοιτη του Προγράμματος Σπουδών Δημοσιογραφίας της Γερμανικής Ακαδημίας Δημοσιογραφίας (Deutsche Journalisten Akademie, DJA) αναγνωρισμένη από την Κρατική Υπηρεσία Εξ’αποστάσεως Εκπαίδευσης (Zentralstelle für Fernunterricht, ZFU). Παράλληλα, είναι Πτυχιούχος Δημοσιογραφίας του Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών του Ant1, καθώς και του Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Επίσης, είναι Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην «Εφαρμοσμένη Παιδαγωγική: Διδακτική-Προγράμματα Σπουδών» του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει εργαστεί σε ποικίλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης υπογράφοντας συνεντεύξεις και άρθρα με έμφαση σε θέματα κοινωνίας στο ελεύθερο και διεθνές ρεπορτάζ. Συγχρόνως υπήρξε και ραδιοφωνική παραγωγός παρουσιάζοντας δικές της εκπομπές με προσκεκλημένους εκπροσώπους του κοινωνικού, ιατρικού, πολιτιστικού και επιχειρηματικού κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός της είναι να ταξιδεύουν παντού μέσα από την πένα της και να καταγράφει με την κάμερα, ανθρώπινες ιστορίες, που εμπνέουν και κινητοποιούν. Ταυτόχρονα αναζητά πρωτότυπα θέματα από όλο τον κόσμο επιχειρώντας να δίνει βήμα σε αφανείς -και όχι μόνο- ήρωες της καθημερινότητας.