Η Γερμανία καταδίκασε απερίφραστα χθες, Δευτέρα, τις παραδόσεις όπλων από το Ιράν στη Ρωσία, κρίνοντας πως επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.
Η Γερμανίδα πρεσβεύτρια στα Ηνωμένα Έθνη, Άντιε Λεεντέρτζε, υπογράμμισε απευθυνόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ότι «τα UAVs που προμήθευσε η Τεχεράνη στη Μόσχα έδωσαν στη Ρωσία επιπλέον μέσα, για να επιτίθεται σε πολιτικές υποδομές και να τρομοκρατεί Ουκρανούς αμάχους».
Παρότρυνε τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχθεί το αίτημα της Ουκρανίας να μελετήσει τα στοιχεία για τον ρόλο του Ιράν στον πόλεμο. Η Ά.Λεεντέρτζε επέκρινε εξάλλου το Ιράν για το ότι κλιμάκωσε τη δραστηριότητα ως προς τον εμπλουτισμό ουρανίου.
«Το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν έχει προχωρήσει περισσότερο παρά ποτέ κι έχει γίνει μεγαλύτερη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια παρά ποτέ», έκρινε η πρεσβεύτρια της Γερμανίας.
Το Ιράν εμπλουτίζει το τρέχον διάστημα, ουράνιο, σε επίπεδο καθαρότητας 60%, που σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δεν απέχει πολύ από το 90% που επιτρέπει να κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα.
Η διεθνής συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, που υπογράφτηκε το 2015, προέβλεπε μεταξύ άλλων περιορισμό του εμπλουτισμού ουρανίου στο 4%.
Όμως, μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018, με απόφαση του τότε Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, από τη συμφωνία αυτή -επισήμως το κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης (ΚΟΣΔ)- η Τεχεράνη άρχισε να αθετεί τις υποχρεώσεις της, εν είδει αντιποίνων για την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από την Ουάσιγκτον.
Η παράδοση τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία χαρακτηρίζεται από δυτικές κυβερνήσεις παραβίαση της συμφωνίας του 2015 και της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που την επικύρωσε. Ωστόσο, το Ιράν απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την ερμηνεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ