Φλώρινα: Αναβιώνει σε γειτονιές και χωριά το «άναμμα των φωτιών»

VK Magazine VK Magazine21/12/2022

Με ένα ιδιαίτερο έθιμο,που χάνεται στα βάθη των αιώνων, υποδέχονται οι κάτοικοι του Νομού Φλώρινας, τη γέννηση του Χριστού. Πρόκειται για το «άνναμα των φωτιών» που λαμβάνει χώρα σε πλατείες της πόλης και πολλών χωριών, προαναγγέλλοντας το χαρμόσυνο νέο του ερχομού του Θεανθρώπου.

Το έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο και συμβολίζει τη  φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στην φάτνη του νεογέννητου Χριστού, για να τον ζεστάνουν.

Φέτος οι φωτιές θα ανάψουν, την προπαραμονή των Χριστουγέννων, 23 Δεκεμβρίου, σε γειτονιές της πόλης της Φλώρινας, στο Παλαιό Δημαρχείο Πρεσπών, Λαιμός και στις πλατείες των χωριών,Τρίγωνο, Βατοχώρι, Κώττας, Αγίου Γερμανού και Λευκώνα.

Στις 24 Δεκεμβρίου το έθιμο θα διεξαχθεί στα χωριά Ανταρτικό και Καλλιθέα, στις 30 Δεκεμβρίου στα χωριά Καρυές, Ψαράδες και Πύλη και στις 7 Ιανουαρίου στην πλατεία του χωριού, Λαιμός.

Όπως ορίζει το έθιμο, σε κάθε «φωτιά» οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν γλυκά και πεντανόστιμα τοπικά εδέσματα, φασόλια, πιπεριές, κεμπάπια κτλ., καθώς και άφθονο κρασί, υπό τον ήχο πάντα της παραδοσιακής μουσικής των χάλκινων της Φλώρινας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ